• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

Festival Hory a mesto predstavil tohtoročných hostí

  • 11:59 19.02.2013
  • BRATISLAVA
Festival Hory a mesto predstavil tohtoročných hostí

Na 14. ročník medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto, ktorý sa uskutoční v dňoch 10. až 14. apríla v Cinema City v bratislavskom Auparku, prídu ako hostia Alex Honnold z USA, Maurizio "Manolo" Zanolla z Talianska, Adam Ondra z Česka, Alek Lwow z Poľska a Hans Rey zo Švajčiarska.

"Hostí, ktorí prichádzajú na festival, väčšinou osobne poznám. Na jednej strane sú to legendy, ktoré svojimi výkonmi a životnou filozofiou ovplyvnili celé generácie, a čím sú starší, tým sú lepší. Alebo sú to mladé vychádzajúce talenty, ktoré stihnú byť v dvadsiatich rokoch najlepšími na svete, ako napríklad Adam Ondra. Baví ma, že tieto inšpirácie môžem ďalej sprostredkúvať divákom na festivale,“ uviedol programový riaditeľ festivalu Alan Formánek.

Dvadsaťsedemročný Alex Honnold, ktorý príde do Bratislavy po prvý raz, patrí medzi elitu medzi skalnými lezcami a je držiteľom niekoľkých svetových rekordov, najmä v rýchlostnom lezení. Na festivale bude mať prednášku spojenú s premietaním fotiek a filmov. Na Slovensku plánuje tiež preskúmať miestne lezecké lokality, neskôr navštívi aj Česko a iné európske štáty.

Pre 20-ročného Adama Ondru pôjde už o tretiu účasť na festivale Hory a mesto, spolu s ním sa na podujatí predstaví aj režisér Petr Pavlíček. Ten Ondru sprevádza na jeho lezeckých cestách a nakrútil o ňom film, ktorý festival uvedie v rámci filmovej prehliadky. Staršiu generáciu budú zastupovať Maurizio "Manolo" Zanolla a Alek Lwow, pričom druhý menovaný bude mať prednášku o organizovaní a priebehu himalájskych expedícií. Na festivale sa predstaví aj extrémny horský cyklista Hans Rey, ktorý sa tiež venuje aj kaskadérstvu a cestovaniu.

Hlavnú časť festivalu Hory a mesto budú okrem prezentácií hostí tvoriť filmová prehliadka s viac ako 50 snímkami a cestokluby Kino Svet. Po skončení podujatia vybraný program festivalu uvedú v Česku, Maďarsku a Poľsku. Na Slovensku ho uvidia aj záujemcovia v Prešove, Dolnom Kubíne, Žiline a Zvolene.

Agentúru SITA informovala PR manažérka festivalu Hory a mesto Zuzana Golianová.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

8:05 26.03.2024Kultúra

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslávi dnes (26. marca) 80. narodeniny.

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

6:18 20.03.2024Kultúra

Slovenská herecká legenda by dnes slávila sté narodeniny.

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

18:14 13.03.2024Kultúra

Národné divadlo Košice (NDKE) prvýkrát uvedie operu Giuseppe Verdiho Macbeth.

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

6:14 13.03.2024Kultúra

Americký herec Al Pacino vysvetlil, prečo na nedeľňajšom odovzdávaní filmových cien Oscar neprečítal názvy všetkých desiatich filmov nominovaných v kategórii najlepší film.

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

15:47 12.03.2024Kultúra

Vo veku 74 rokov zomrel americký spevák a skladateľ Eric Carmen známy vďaka piesni All By Myself či skladbe Hungry Eyes, ktorá bola použitá vo filme Hriešny tanec.