• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
10°Bratislava

Toto sú najbohatší Slováci, prvý raz v rebríčku nie je Babiš

  • 12:04 01.10.2019
  • Bratislava
Toto sú najbohatší Slováci, prvý raz v rebríčku nie je Babiš

Najbohatším Slovákom je podľa rebríčka Forbes známy developer.

Najbohatším Slovákom podľa rebríčka magazínu Forbes je developer a majiteľ skupiny HB Reavis Ivan Chrenko s majetkom 1,39 miliardy eur. Na druhom mieste je jeden zo zakladateľov investičnej skupiny Penta Investment Jaroslav Haščák (960 miliónov eur) a na treťom mieste je Tomáš Chrenek a rodina, (680 miliónov eur), ktorí vlastnia skupinu Moravia Steel.

Celkovom sa slovenským boháčom vlani darilo. Prvá trojka rozšírila svoj majetok v porovnaní s aprílom minulého roka o pol miliardy eur.

Celkovo disponuje 32 najbohatších Slovákov bohatstvom na odhadovanej úrovni 11,8 miliardy eur. „Nehovoríme o peniazoch uložených na účtoch v bankách. Drvivú väčšinu majetku tvoria podiely vo firmách, ktoré títo ľudia vlastnia,“ vysvetlil šéfredaktor Forbes Slovensko Juraj Porubský.

Po prvý raz v rebríčku nefiguruje bratislavský rodák Andrej Babiš. S majetkom 2,7 miliardy eur by stále kraľoval zoznamu najbohatších Slovákov. „Keďže ho ako českého premiéra globálny rebríček Miliardárov magazínu Forbes uvádza pod českou vlajkou, rozhodli sme sa, že bude zaradený len v rámci českého zoznamu,“ vysvetlil Porubský.

V prvej desiatke najbohatších Slovákov sa ešte nachádza spolumajiteľ ružomberského Mondi SCP Milan Fiľo, trojica zakladateľov antivírusovej spoločnosti Eset – Miroslav Trnka, Peter Paško a Rudolf Hrubý, ako aj Jozef a Patrik Tkáčovci z J&T Finance Group i partneri Tomáša Chreneka z Moravia Steelu.

V rebríčku tento rok pribudli traja nováčikovia. Jedným z nich je Pavol Jakubec, spolumajiteľ I.D.C. Holding a spolumajiteľ vo výrobcovi Horaliek Štefan Kassay. Tretím je majiteľ najväčšej slovenskej stávkovej spoločností Niké Otto Berger s rodinou.

Typickým zástupcom rebríčka je muž, päťdesiatnik, jeho majetok postupne rastie a tento rok dosahuje 370 miliónov eur. V aktuálnom rebríčku Forbes Miliardárov sveta sú v súčasnosti dvaja slovenskí zástupcovia, Ivan Chrenko a Jaroslav Haščák.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov

Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov

DNES - 10:38Ekonomické

Takmer dve tretiny obyvateľov Slovenska sa dostali do situácie, keď sa im niekto snažil ukradnúť peniaze z účtu alebo platobnej karty.

Španieli nie sú spokojní s nadmerným turizmom, vzniklo antituristické hnutie

Španieli nie sú spokojní s nadmerným turizmom, vzniklo antituristické hnutie

DNES - 9:32Ekonomické

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri "antituristické" hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

VČERA - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

VČERA - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.