• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Koľko dní bez vykonania veľkej potreby už naznačuje vážnejší problém?

  • 19:59 30.09.2019
  • Svet
Koľko dní bez vykonania veľkej potreby už naznačuje vážnejší problém?

So zápchou sa už pravdepodobne stretol každý z nás. Kedy ale môže ísť o vážnejšiu poruchu?

Pravidelná stolica je zväčša výsadou len tých najzdravších z nás. Množstvo ľudí sa bežne stretáva so zápchou, ktorá je definovaná ako vyprázdňovanie čriev menej ako trikrát za týždeň. Priemerný človek trpí na následky zápchy zhruba raz za dva mesiace.

Hľadanie uvoľnenia je pre väčšinu ľudí pri zápche jedinou činnosťou, ktorou sa zaoberajú. Niektorým však môže prísť na um otázka, či tento stav netrvá už príliš dlho. Dokáže dlhodobá zápcha ohroziť život?

„Naše črevá sú ako rúry potrubia, a sú celkom pevné,“ vysvetľuje pre portál Men’s Health doktor John Whyte. Ten ďalej hovorí, že zápcha je nebezpečná až vtedy, keď dôjde k upchatiu čreva zaseknutou stolicou, čo je obvykle problémom pacientov s ďalšími diagnózami, ako je Parkinsonova choroba.

Whyte odpovedá aj na otázku, kedy by sme sa mali začať báť nepravidelnosti pri vylučovaní. „Vo všeobecnosti platí, že väčšina ľudí sa nevyprázdňuje na každodennej báze,“ hovorí lekár. Niektorí sa vedia bez ťažkostí zaobísť pri frekvencii niekoľkokrát za týždeň.

„Veľmi sa to líši a ľudia sú väčšinou sami schopní postrehnúť zmeny vo vyprázdňovaní. Ak ste sa ale za posledné 3 po sebe idúce dni nevyprázdnili, mali by ste spozornieť,“ vysvetľuje všeobecný doktor Robert Glatter.

Okrem času a pravidelnosti vyprázdňovania sú rozhodujúce aj ďalšie vedľajšie príznaky zápchy. Vážnejšie problémy dokážu odhaliť ťažkosti pri uvoľňovaní plynov, bolesti brucha alebo jeho opuch.

Všetky vyššie spomenuté príznaky by spoločne mohli svedčiť o obštrukcii čreva. V takomto prípade stolica zablokovala prísun krvi do hrubého čreva, čo zaregistrujete vďaka intenzívnej bolesti. Ľudia s týmto problémom by mali čím skôr vyhľadať lekársku pomoc.

Takýto stav pravdepodobne okamžite rozoznáte, tvrdí Whyte. Prejavuje sa pocitom, akoby ste mali niečo zaseknuté v otvore konečníka. Ešte predtým, ako zájdete za lekárom, si môžete skúsiť pomôcť slivkami v akejkoľvek forme alebo miernym preháňadlom.

Pri preháňadle treba dodať, že by za žiadnych okolností nemalo byť súčasťou vášho každodenného života. Pri obštrukcii čriev ho môžete použiť najviac dvakrát tak, aby ste si pri tom neublížili.

„Ľudia, ktorí používajú preháňadlo každý týždeň, nútia telo zvyknúť si na tento druh lieku. Preháňadlo by ste preto nemali použiť viac ako raz za mesiac,“ dodáva doktor Whyte.

Zdroj: Info.sk, DP, menshealth.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.