• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

V práčkach sa našli rezistentné baktérie. Toto musíte urobiť,aby ste zastavili ich šírenie

  • 19:55 30.09.2019
  • Bratislava
V práčkach sa našli rezistentné baktérie. Toto musíte urobiť,aby ste zastavili ich šírenie

Podľa nového výskumu môžu práčky prenášať baktérie odolné voči liekom.

Na automatické práčky sa spoliehame, že udržia naše prádlo čisté, no to však neznamená, že neobsahujú žiadne baktérie. Nová štúdia naznačuje, že v práčkach sa môžu nachádzať baktérie odolné voči liekom, ktoré by mohli predstavovať riziko pre ľudí so zníženou imunitou.

Vedci v štúdii opisujú prípad, keď bola práčka zodpovedná za šírenie baktérií rezistentných na lieky medzi novorodencami v nemeckej nemocnici. Zdá sa, že ide o prvý hlásený prípad nemocničnej práčky, ktorá prenášala škodlivé patogény na pacientov.

Nízka teplota nezničí baktérie

Výsledky výskumu majú dôsledky aj na práčky v domácnostiach, najmä na práčky s ekologickým režimom, ktorý používa nižšie teploty vody, ktoré majú menšiu šancu ničiť patogény. Ani bežné režimy však nedokážu ohriať vodu natoľko, aby práčka zabila každú formu života, ktorá je na vašom oblečení. U väčšiny zdravých ľudí to však nemusí predstavovať problém, pretože väčšina baktérií na našom tele a oblečení nie je škodlivých.

Lekári v štúdii zverejnenej v časopise Applied and Environmental Microbiology zistili, že u novorodencov v nemeckej nemocnici sa opakovane potvrdil výskyt kmeňa baktérií rezistentných na lieky známych ako Klebsiella oxytoca. Táto baktéria spôsobuje vážne infekcie v zdravotníckych zariadeniach, napríklad v opatrovateľských domovoch a jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Riziko pre ľudí s oslabeným imunitným systémom

Aj keď novorodenci z K. oxytoca neochoreli, u pacientov s oslabeným imunitným systémom môže baktéria spôsobiť zápal pľúc, infekcie močových ciest a infekcie rán.

Lekári si spočiatku mysleli, že baktéria sa prenášala od zdravotníckych pracovníkov alebo od samotných matiek novorodencov, ale testy tieto teórie vylúčili. Ďalej lekári testovali rôzne povrchy v nemocnici, napríklad detské inkubátory, ale ani u nich sa príčina nepreukázala. Nakoniec našli zdroj v práčke. Vzorky odobraté z gumového tesnenia dverí a priehradky na prací prostriedok boli pozitívne na K. oxytoca.

Uvedená práčka sa nachádzala mimo centrálnej práčovne nemocnice a používala sa iba na pranie oblečenia matiek a čiapok a ponožiek pre novorodencov. Keď zdravotnícky personál prestal používať túto práčku, nevyskytli sa žiadne ďalšie prípady K. oxytoca u novorodencov. Autori dospeli k záveru, že práčky by sa mali ďalej skúmať ako možné zdroje kontaminácie v zdravotníckych zariadeniach.

Perte na vyšších teplotách

Okrem toho autori uviedli, že pri domácich práčkach by mali ľudia vykonať určité opatrenia pri praní bielizne citlivých ľudí, ako sú napríklad starší ľudia, ktorí potrebujú ošetrovateľskú starostlivosť, ľudia s oslabeným imunitným systémom a ľudia s hnisavými zraneniami. V týchto prípadoch autori odporúčajú pranie bielizne „pri vyšších teplotách alebo s účinnými dezinfekčnými prostriedkami“, aby sa zabránilo prenosu patogénov, uviedol v stanovisku vedúci štúdie Martin Exner, predseda a riaditeľ Ústavu hygieny a verejného zdravia vo Fakultnej nemocnici v Bonne.

Zdroj: Info.sk, TM, eurekalert.org, aem.asm.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.