• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Sme rodina: ÚRSO nerešpektuje zákon o regulácii v sieťových odvetviach

  • 11:46 26.09.2019
  • Bratislava
Sme rodina: ÚRSO nerešpektuje zákon o regulácii v sieťových odvetviach

Podľa Kollára ÚRSO nechráni zraniteľných odberateľov elektriny.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) dlhoročne nerešpektuje zákon o regulácii v sieťových odvetviach. Uviedol to na brífingu opozičného hnutia Sme rodina jej predseda Boris Kollár, za účasti členky pracovnej skupiny pre hospodárstvo, energetiku a priemysel Moniky Jankovičovej.

Jasne to máme dané v zákone, že štát cez ÚRSO musí chrániť zraniteľných odberateľov elektriny. Je to jasne povedané, ceny majú byť primerané, nie trhové. Primerané, je to exaktne napísané v zákone. Nevidím politikov vládnej koalície, že by sa trhali a išli bojovať za tých najzraniteľnejších (odberateľov). Keď sme na rast cien elektriny pred tromi mesiacmi upozornili, ÚRSO nás vysmial, že sa nekompetentne vyjadrujeme. Tri mesiace na to však schváli zdraženie elektrickej energie o 24 %. Pýtam sa teda, tak potom kto je nekompetentný. Pravdepodobne celé ÚRSO,“ priblížil Kollár s narážkou na rozhodnutie ÚRSO pre konkrétneho dodávateľa elektriny.

Pripomenul, že do ceny elektrickej energie vstupuje veľa faktorov. Na to, ako aspoň udržať doterajšie ceny elektriny pre najzraniteľnejších odberateľov, by sa dali použiť peniaze , ktoré v súčasnosti idú na dotácie fosílnych palív. „To je ten Ficov alobal, dotácie do Hornonitrianskych baní, tam ide 100 miliónov eur,“ poznamenal.

ÚRSO by si podľa Kollárových slov mal určite urobiť audit, či sa nepodvádza u jednotlivých žiadateľov o subvenciu na solárne elektrárne. „Podľa SHMÚ je v SR maximálne 1200 slnečných hodín. Niektoré solárne elektrárne vykazujú však aj 1350 slnečných hodín. To je, ako keby ste vykazovali, že denne pracujete 27 hodín,“ podčiarkol. V tejto oblasti je podľa predsedu Sme rodina strata asi 70 miliónov eur ročne.

Príjmy pracujúcich ani dôchodky seniorom sa nezvýšia o minimálne 20 % v roku 2020, takže nerozumieme, prečo ÚRSO dlhoročne nerešpektuje zákon o regulácii cien v sieťových odvetviach pri určovaní cien, čím nerešpektuje ochranu zraniteľných odberateľov pred energetickou chudobou,“ povedala Jankovičová.

Štát podľa Kollára chce seniorov oslobodiť od poplatku za RTVS 2,32 eur mesačne od roku 2020, čo je chvályhodné, ale na druhej strane rozhodnutím štátneho orgánu ich zaťaží minimálne 20-percentným zvýšením cien za elektrickú energiu „Sme proti tomu, aby sa neúmerne zvyšovali ceny energií tak pre rodiny, ako aj pre seniorov a sme presvedčení, že nepracujúci seniori by mali mať v budúcnosti určité zvýhodnenia pri odbere energií,“ zdôraznil Kollár.

Upozorňujeme dlhodobo okrem iného aj na rozdielne ceny distribučných poplatkov, vzhľadom na to, že domácnosti si nemajú možnosť vybrať lacnejšieho distribútora elektriny, čím na trhu dochádza k diskriminácii cien medzi jednotlivými domácnosťami. Záverom vyzývame Najvyšší kontrolný úrad SR, ako aj iné kompetentné orgány, aby preverili cenové rozhodnutia vydávané ÚRSO, či sú v súlade s energetickou legislatívou,“ dodal Kollár.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

VČERA - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

VČERA - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

VČERA - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

VČERA - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

VČERA - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.