• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Alkohol dokáže poškodiť pečeň, aj ak ste abstinent

  • 18:12 25.09.2019
  • Peking
Alkohol dokáže poškodiť pečeň, aj ak ste abstinent

Ochorením, ktoré súvisí s poškodením pečene bez konzumovania alkoholu, trpí asi štvrtina dospelých na celom svete.

Lekársku obec zaujal prípad pacienta z Číny, ktorý sa „opil“ zakaždým, keď jedol presladené jedlá. Hoci ide o zvláštny prípad, odborníci už dlho poznajú jeho názov. V angličtine možno hovoriť o „auto-brewery syndrome“, alebo syndróme nechceného opitia, ktorý zvyčajne súvisí s prítomnosťou kvasinkovej infekcie v tele.

Každého prekvapilo, že testy na syndróm aj infekciu u pacienta poskytli negatívny výsledok. V snahe dopátrať sa odpovede lekári dospeli k prekvapivému objavu: alkohol v tele pacienta produkovali črevné baktérie.

„Prekvapilo nás, že baktérie dokážu vyprodukovať také množstvo alkoholu,“ hovorí doktor Jing Yuan, ktorý mal pacienta na starosti. Yuan ďalej vysvetľuje, ako tento proces prebieha: „Keď sa v tele nachádza nadbytok alkoholu, ktorý nie je schopné rozložiť, môže vzniknúť tukové ochorenie pečene aj v prípade, že nie ste konzumentom alkoholu.“

Diagnóza sa v takýchto prípadoch zvykne označovať ako nealkoholické tukové ochorenie pečene a odhaduje sa, že ňou trpí až štvrtina populácie. Autori štúdie, publikovanej v magazíne Cell, analyzovali vzorky stolice pacientov s týmto ochorením a ako hlavnú príčinu jeho vzniku určili baktérie Klebsiella pneumonia.

Klebsiella pneumonia okupuje tráviaci trakt každého z nás, no u väčšiny ľudí neprodukuje veľké množstvo alkoholu. Baktérie, ktoré Yuan našiel v telách pacientov s nealkoholickým tukovým ochorením pečene, produkujú šesťkrát viac alkoholu než je bežné.

Napriek nadmernej produkcii alkoholu u ľudí s nealkoholickým tukovým ochorením pečene ho baktérie málokedy vyrobia dosť na to, aby sa dostavili príznaky intoxikácie. U každého siedmeho človeka pritom vplyvom ochorenia dochádza k poškodeniu pečene, ktoré je svojím rozsahom a závažnosťou úmerné poškodeniu vplyvom alkoholu.

„Nealkoholické tukové ochorenie pečene je heterogénne ochorenie a môže mať viacero príčin,“ hovorí Yuan. „Naša štúdia dokazuje, že aj K. pneumonia je pravdepodobne jednou z nich. Tieto baktérie poškodzujú pečeň rovnako ako alkohol, až na to, že pri nich nemáte na výber.“

Lekári a biológovia v súčasnosti hľadajú riešenie, ako ochoreniu zabrániť. Jediným známym liekom je dnes odporúčanie vyhnúť sa konzumácii sladkých jedál a nápojov.

Zdroj: Info.sk, DP, cell.com, iflscience.com, eurekalert.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.