• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Britská herečka herečka Catherine Zeta-Jonesová má 50 rokov

  • 8:01 25.09.2019
  • Swansea/Bratislava
Britská herečka herečka Catherine Zeta-Jonesová má 50 rokov

Temperamentná britská herečka Catherine Zeta-Jonesová zažiarila vo filmoch Zorro: Tajomná tvár, Pasca, či Traffic - Nadvláda gangov.

Oscara za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe získala za stvárnenie Velmy Kellyovej vo filme Chicago z roku 2002 ako jediná waleská herečka v tejto kategórii. V stredu 25. septembra oslávi hollywoodska hviezda, ktorú filmová kritika prirovnáva k legendárnej talianskej herečke Claudii Cardinale, 50. narodeniny.

Človek musí ísť do Hollywoodu už len preto, aby si režiséri zapamätali jeho tvár. Európa je dnes príliš ďaleko od filmového priemyslu. Ale neviem si predstaviť, že by som tam žila nastálo. Nejakú dobu som tam zostala, len aby som sa zoznámila s tými správnymi ľuďmi,“ priznala v jednom z rozhovorov herečka.

Catherine Zeta-Jonesová sa narodila 25. septembra 1969 v Swansea (Wales, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska). Od detstva mala talent pre hudbu a tanec. Hrávať začala už ako dievča v miestnom katolíckom spolku. V jedenástich rokoch dostala hlavnú divadelnú rolu v muzikáli „Annie“, o dva roky neskôr ďalšiu v predstavení „Bugsy Malone“ a v šestnástich veľkú príležitosť v „42nd Street“. Vtedy sa dcéra krajčírky a zamestnanca továrne na výrobu cukroviniek, odsťahovala do Londýna.

V roku 1990 svoje aktivity presunula do Francúzska, kde stelesnila hlavnú rolu Šeherezády vo svojráznom poňatí rozprávkového filmu Les 1001 nuits (Rozprávky tisíc a jednej noci) známeho režiséra komédií Philippa de Brocu.

V rokoch 1991-1993 sa začala pravidelne objavovať v televíznom seriáli The Darling Buds of May ako najstaršia dcéra z farmárskej rodiny. Svoju rolu odohrala tak verne, že sa stala miláčikom divákov. V komédii Splitting Heirs (Rozhádaní dedičia, 1993) si zahrala po boku herca z legendárnej komickej skupiny Monty Python Johna Cleesa. V dráme Out of the Blue (1994) bol jej hereckým partnerom Colin Firth. Nezabudnuteľnou bola postava Beatriz, ktorú stvárnila v dráme Christopher Columbus: The Discovery (Krištof Kolumbus: Objavenie, 1992).

Prelom v kariére známej herečky nastal v roku 1998, kedy ju skúsený režisér Steven Spielberg odporučil na rolu Eleny do filmu The Mask of Zorro (Zorro: Tajomná tvár). Vo filme zažiarila po boku Antonia Banderasa i Anthonyho Hopkinsa a táto rola jej otvorila dvere do Hollywoodu.

Ďalšie ponuky na seba nenechali dlho čakať. V roku 1999 sa objavila v postave Virginie Bakerovej so Seanom Connerym v akčnom filme The Entrapment (Pasca) a v tom istom roku s Liamom Neesonom v horore The Haunting (Zámok hrôzy, 1999). O rok neskôr prišli roly Charlie Nicholsonovej v komédii High Fidelity (Všetky moje lásky) a Heleny Ayalovej v oskarovom filme Traffic - Nadvláda gangov (Traffic, 2000) v réžii Stevena Soderbergha. Snímka, v ktorej si Zeta-Jonesová zahrala spolu so svojím manželom Michaelom Douglasom získala i ocenenia za najlepší film, najlepšieho režiséra a najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe od zväzu newyorských filmových kritikov. Úspech mal aj film America's Sweethearts (Zlatíčka pre každého, 2001).

Vytúženého Oscara za vedľajšiu úlohu Velmy Kellyovej priniesol Caterine Zeta-Jonesovej muzikál režiséra Roba Marshalla Chicago (2002). Cenu akadémie jej odovzdával Sean Connery, čo herečka komentovala slovami: „Škóti dávajú Walesankám Oscarov, bože môj!“

V snímke Intolerable Cruelty (Neznesiteľná krutosť, 2003) stvárnila postavu Marylin Rexrothovej po boku Georgea Clooneyho. Steven Spielberg herečku obsadil do úlohy nešikovnej ale milej letušky Amelie, ktorá prežije románik s emigrantom Tomom Hanksom vo filme The Terminal (Terminál, 2004). Z posledných filmov hollywoodskwej hviezdy stojí za zmienku svojský životopisný film v réžii Guillerma Navarra Cocaine Godmother (2017).

Hollywoodska herečka Catherine Zeta-Jonesová si v roku 2011 v Buckinghamskom paláci v Londýne prevzala z rúk následníka trónu princa Charlesa Rad britského impéria (Commander of the Order of the British Empire - CBE). Ocenenie dostala za služby filmovému priemyslu a za svoje úsilie v prospech charity.

Manželom úspešnej herečky sa v novembri 2000 stal slávny americký herec Michael Douglas, s ktorým oslavujú narodeniny v rovnaký deň. Známy herecký pár, ktorý má dve deti, zavítal na Slovensko v auguste 2019.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

8:05 26.03.2024Kultúra

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslávi dnes (26. marca) 80. narodeniny.

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

6:18 20.03.2024Kultúra

Slovenská herecká legenda by dnes slávila sté narodeniny.

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

18:14 13.03.2024Kultúra

Národné divadlo Košice (NDKE) prvýkrát uvedie operu Giuseppe Verdiho Macbeth.

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

6:14 13.03.2024Kultúra

Americký herec Al Pacino vysvetlil, prečo na nedeľňajšom odovzdávaní filmových cien Oscar neprečítal názvy všetkých desiatich filmov nominovaných v kategórii najlepší film.

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

15:47 12.03.2024Kultúra

Vo veku 74 rokov zomrel americký spevák a skladateľ Eric Carmen známy vďaka piesni All By Myself či skladbe Hungry Eyes, ktorá bola použitá vo filme Hriešny tanec.