• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

11 skorých príznakov rakoviny prsníka, ktoré sa netýkajú hrčiek

  • 21:03 24.09.2019
  • Bratislava
11 skorých príznakov rakoviny prsníka, ktoré sa netýkajú hrčiek

Rakovina prsníka sa najčastejšie prejavuje vznikom hrčky v oblasti pŕs. Často ju ale prezradia aj ďalšie prejavy, ktoré s hrčkami nijako nesúvisia.

Ako najzreteľnejší príznak rakoviny prsníka sa v médiách často prezentuje hrčka na prsníku. Hoci takéto tvrdenie nemožno poprieť, zároveň treba upriamiť pozornosť aj na ďalšie časté príznaky tohto druhu rakoviny.

Podľa výskumu prezentovaného na konferencii britského Národného inštitútu na výskum rakoviny v roku 2016 bola každej šiestej žene diagnostikovaná rakovina prsníka na základe menej zjavných príznakov, ako abnormalita na bradavke alebo strata hmotnosti.

Prevencia pred rakovinou prsníka by mala u každej ženy zahŕňať pozorovanie akýchkoľvek zmien v oblasti pŕs. Okrem toho je potrebné dodržiavať pravidelné preventívne prehliadky u gynekológa, prípade mamografické vyšetrenia.

Týchto 11 menej nápadných znakov dokáže prezradiť rakovinu prsníka:

1. Zápal, podráždenie alebo šúpanie pokožky

Každú – aj tú najmenšiu zmenu vzhľadu prsníkov treba čím skôr hlásiť gynekológovi. Patrí sem začervenanie, vyrážka, zhrubnutie pokožky alebo jej zvráskavenie.

2. Zmena vzhľadu bradaviek

Bradavky každej ženy sa líšia farbou, veľkosťou, polohou, povrchom aj ochlpením. Všetky tieto prvky sú vcelku normálne, pokiaľ sa na vašich prsiach nezačnú meniť. Častým problémom sú napríklad vpadnuté bradavky – ak ste ich mali odjakživa, niet sa čoho báť. Ak takáto zmena nastala náhle, môže už ísť o väčší problém.

3. Výtok z bradaviek

Unikanie tekutiny z bradaviek je normálne len v troch prípadoch – počas tehotenstva, pri kojení a asi rok po pôrode. V prípade, že sa stretnete s výtokom v inom období, a to zvlášť ak je červený, zelený alebo páchne, môže ísť o rakovinu prsníka.

4. Bolestivý opuch

Bolesť a opuchnutie prsníkov sa zväčša spája s predmenštruačným syndrómom a tehotenstvom. V nejednom prípade môže signalizovať aj rakovinu.

Zmena veľkosti alebo tvaru prsníka súvisí s rastom tumoru, ktorý sa môže nachádzať v rôznych častiach prsníka. Lekára by ste mali informovať vtedy, keď bolesť prsníkov nesúvisí s menštruačným cyklom alebo kojením, objaví sa náhle alebo neprechádza.

5. Pocit šteklenia

Dôležité je pozorovať aj pocit vnútri prsníka. Niektoré ženy s rakovinou prsníka sa sťažujú na pocit, akoby ich vnútri niečo šteklilo, akoby tam niečo jemne vibrovalo alebo akoby im unikalo materské mlieko. K takýmto pocitom môže dôjsť aj náhodne, ale ak sa opakujú alebo neprestávajú, treba zájsť za doktorom.

6. Ťažkosti pri sprchovaní

Zdá sa vám, že nosenie podprsenky vám zrazu neobvykle dráždi bradavky? Bolia vás prsia do takej miery, že na ne pri sprchovaní nedokážete mieriť sprchovou hlavicou? Sú vám zrazu nepríjemné dotyky partnera? Prsníky a bradavky, ktoré sú náhle citlivejšie ako kedykoľvek predtým, môžu byť jedným z prvých varovných príznakov rakoviny.

7. Viditeľné žily

Viditeľnosť žíl pod povrchom pokožky záleží od mnohých faktorov – farby pokožky, množstva tuku pod kožou, tehotenstva aj genetiky. Aj tu teda platí, že treba zaznamenávať zmeny v celkovom vzhľade.

To znamená, že ak si jedného dňa všimnete, že vám na prsiach zrazu dobre vidno žily alebo ak už predtým viditeľné žily stmavli alebo sa zväčšili, najlepšie urobíte, ak o tom upovedomíte svojho lekára.

8. Svrbia vás bradavky

Svrbenie bradaviek vie okrem čipkovanej podprsenky zapríčiniť aj onkologické ochorenie. Okrem najhoršieho verdiktu vám lekár pri prehliadke môže oznámiť aj kvasinkovú infekciu, alergiu alebo podráždenie z oblečenia.

Svrbenie bradaviek vyvoláva aj ojedinelý typ rakoviny, pri ktorej dochádza k tvorbe červenej svrbivej vyrážky na bradavkách alebo v ich okolí.

9. Bolí vás podpazušie

Prsné tkanivo siaha od prsníkov až do oblasti podpazušia. Rakovina sa môže objaviť aj v tejto oblasti, alebo dôjde k opuchnutiu lymfatických uzlín vplyvom tumoru. Ak vás teda bolí podpazušie aj napriek tomu, že ste naň nevyvíjali ťažkú fyzickú aktivitu v podobe zhybov a podobne, je načase zájsť za doktorom. Rovnako môžete pociťovať ťažkosti pri holení.

10. Vyrážka, ktorá sa nehojí

Vyrážky na prsiach nie sú celkom zriedkavé. Stretávajú sa s nimi najmä športovkyne, a to hlavne v oblasti medzi prsiami alebo pod nimi, odkiaľ sa ťažšie vyparuje pot.

Dôsledná hygiena a čas sa postarajú o to, aby väčšina takýchto vyrážok rýchlo zmizla. Ak ste si však našli pupienok, ktorý sa nehojí ani po týždni až dvoch, zvážte konzultáciu s odborníkom.

11. Zmeny, ktoré nijako nesúvisia s prsníkmi

Pacientky s rakovinou prsníka sa často sťažujú aj na ďalšie zdanlivo nesúvisiace problémy. Patria medzi ne napríklad nevysvetliteľná strata hmotnosti a bolesti chrbta a krku. Bolesti iných častí tela súvisia s rozšírením rakoviny ešte pred určením diagnózy.

Zdroj: Info.sk, DP, ncri.org.uk, womenshealthmag.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.