• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Našli dedinu, v ktorej sa po ukrižovaní objavil Ježiš

  • 20:37 16.09.2019
  • Svet
Našli dedinu, v ktorej sa po ukrižovaní objavil Ježiš

Podarilo sa objaviť dlho hľadanú dedinu, ktorú Ježiš pravdepodobne navštívil po ukrižovaní.

Archeológovia možno objavili dedinu, v ktorej sa údajne objavil Ježiš po ukrižovaní. V Evanjeliu podľa Lukáša sa uvádza, že keď bol Ježiš ukrižovaný, dvaja jeho učeníci išli do dediny zvanej Emauzy. Po ceste stretli cudzinca, ktorý sa ich pýtal, čo sa práve stalo v Jeruzaleme. Až keď prišli do Emauz pri večeri zistili, že cudzinec bol Ježiš.

V článku zverejnenom v sérií zvanej „Nové štúdie v archeológii Jeruzalema a jeho regiónu“, navrhujú dvaja archeológovia, že archeologické nálezisko s názvom Kiriath-Jearim môžu byť v skutočnosti Emauzy. Zatiaľ čo vedci sa vo všeobecnosti zhodujú na tom, že Ježiš bol skutočný človek, dlho diskutovali o tom, ktoré príbehy v Biblii sa skutočne stali a ktoré nie.

Rovnaká vzdialenosť od Jeruzalema

Poloha dediny je už dlho predmetom diskusie. O tom, že by sa mohla nachádzať práve v Kiriath-Jearim, napovedá niekoľko faktov. Napríklad Evanjelium podľa Lukáša hovorí, že Emauzy boli od Jeruzalema vzdialené šesťdesiat stadií, čo je približne 13 kilometrov, ktoré delia Kiriath-Jearim od Jeruzalema. Tvrdí to Israel Finkelstein, emeritný profesor v ústave archeológie na Tel Avivskej univerzite v Izraeli a Thomas Römer, profesor biblických štúdií na Collège de France.

Nedávne vykopávky v Kiriath-Jearim odhalili časti opevnenia, ktoré boli renovované v prvej polovici druhého storočia pred naším letopočtom, a podľa Kníh Machabejcov, Seleukovská ríša, ktorú ovládali potomkovia generálov Alexandra Veľkého, vládla väčšine regiónu a postavila pevnosti na niekoľkých miestach vrátane Emuz.

Rôzne teórie o polohe dediny

Vedci si však nemôžu byť úplne istí, že Kiriath-Jearim sú Emauzy a nie ďalšia pevnosť Seleukovskej ríše. No ďalšie miesta opísané v Kníhách Machabejcov sa nezhodujú s Kiriath-Jearimom. Okrem toho bola v Kiriath-Jearim nájdená keramika, ktoré naznačuje, že miesto bolo obývané v čase, kedy sa tam mohol nachádzať Ježiš. To znamená, že v čase návštevy učeníkov Ježiša mohla byť na mieste dedina.

Vedci však poznamenali, že napríklad neexistuje lingvistická súvislosť medzi názvami Kiriath-Jearim a Emauzy. Na druhú stranu sú iné miesta, ktoré by mohli mať spojenie z biblickou dedinou. Historik zo štvrtého storočia Eusebios z Kaisareie napísal vo svojej knihe Onomasticon, že Nicopolis sú Emauzy. Historik Flavius Iosephus, ktorý žil v prvom storočí, napísal, že rímski vojaci sa na dôchodku usadili v dedine Emauzy, o ktorej tvrdili, že bola vzdialená len 30 stadií od Jeruzalema blízko Qaluniya, dediny, ktorá bola opustená až v roku 1948.

Nové zistenia Finkelsteina Römera budú po zverejnení posúdené inými vedcami, ktorí sa nezúčastnili vykopávok v Kiriath-Jearim.

Zdroj: info.sk, TM, livestrong.com, archaeology.tau.ac.il
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

VČERA - 12:20Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.