• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Akútna leukémia a 5 najčastejšie prehliadaných príznakov, ktoré dokazujú jej prítomnosť

  • 10:17 18.09.2019
  • Bratislava
Akútna leukémia a 5 najčastejšie prehliadaných príznakov, ktoré dokazujú jej prítomnosť

Akútna leukémia je jedným z najčastejších druhov zhubných ochorení krvi a tretím najsmrteľnejším druhom rakoviny. Tieto príznaky sa pri diagnostike často prehliadajú.

Medzi 3 najčastejšie druhy rakoviny krvi patrí leukémia, lymfóm a mnohopočetný myelóm. Britský hematológ Panagiotis Kottaridis pri príležitosti mesiaca hematologických malignít v magazíne Express hovorí viac o jednej z najrýchlejšie rastúcich foriem rakoviny – akútnej leukémii a príznakoch, ktoré sa pri diagnostike často ignorujú.

„K vzniku rakoviny krvi dochádza vplyvom abnormalít na krvné bunky, ktoré sa začínajú nekontrolovateľne množiť a ohrozujú tak imunitný systém,“ vysvetľuje Kottaridis.

Pri akútnej leukémii telo nie je schopné produkovať zdravé krvinky a dochádza k premnoženiu abnormálnych bielych krviniek. Kottaridis ďalej hovorí, že pacientom často správne diagnostikujú akútnu leukémiu až po náhlom prevoze do nemocnice. „Pacienti by mali poznať najbežnejšie ignorované príznaky, aby vedeli, kedy vyhľadať urgentnú lekársku pomoc,“ hovorí Kottaridis.

Únava

Moderný človek sa na únavu pozerá ako na súčasť stresujúceho životného štýlu a často ju „lieči“ pomocou kofeínu. Únavu vo väčšine prípadov skutočne možno považovať za dôsledok zhonu v pracovnom a súkromnom živote, existujú však aj prípady, pri ktorých treba spozornieť.

V prípade, že u vás pretrváva pocit nadmernej únavy a slabosti aj po tom, ako si odpočiniete, návštevu lekára netreba odkladať. Podľa Kottaridisa je únava pri rakovine krvi často sprevádzaná svalovou slabosťou.

„Únava zvyčajne nenaznačuje vážnejšie ochorenie, no v niektorých prípadoch môže byť príznakom anémie – teda nedostatku červených krviniek alebo hemoglobínu v krvi, čo je jedným z častých príznakov leukémie,“ hovorí hematológ.

Modriny

Pacienti s leukémiou sa často sťažujú na nevysvetliteľný vznik modrín. Kottaridis vysvetľuje, že k tvorbe modrín dochádza kvôli preplneniu kostnej drene abnormálnymi bielymi krvinkami, v dôsledku čoho sa zrýchľuje vytváranie krvných doštičiek a tvoria sa modriny.

„Veľa ľudí ignoruje modriny alebo ich považuje za následok vlastnej ťarbavosti. Pravidelná tvorba modrín bez zjavnej príčiny ale môže naznačovať vážnejšie problémy, preto by ju mal vyšetriť doktor,“ varuje Kottaridis.

Krvácanie

Mnohí dospelí sa pri čistení zubov stretávajú s krvácaním ďasien. O vážnejších prípadoch hovoríme vtedy, ak ďasná náhle krvácajú viac ako sme zvyknutí alebo krvácajú samé od seba.

Veľmi časté je ak krvácanie z nosa. „Nedostatok krvných doštičiek môže zapríčiniť krvácanie aj z ďalších častí tela. Ak sa vám náhle spustí opakované krvácanie z nosa, ktoré sa nedá ničím zastaviť, lekárske vyšetrenie je namieste,“ hovorí hematológ.

Krvácanie z ostatných častí tele sa bežne nespozoruje tak ľahko. Príkladom je ak únik krvi do tráviaceho traktu, čo sa môže prejaviť tmavou až čiernou stolicou.

Bolesti

Neurčitá bolesť počas dňa je jedným z najviac podceňovaných príznakov akútnej leukémie. Pacienti ju zvyčajne zvyknú pripisovať známkam starnutia alebo iným zdravotným problémom a len máloktorý z nich hneď hľadá odbornú pomoc.

Na lekára sa treba obrátiť v prípade, že trvalá a prudká bolesť vychádza z kostí a neustáva ani po niekoľkých dňoch.

Opakujúce sa infekcie

Kottaridis hovorí o opakovane sa vyskytujúcich infekciách ako o ďalšom bežne prehliadanom príznaku leukémie. „Telo pri leukémii neprodukuje zrelé biele krvinky, ktoré by za normálnych okolností dokázali bojovať so zápalom, a tak dochádza k jeho opakovaným návratom.“

Na lekára by ste sa mali obrátiť aj vtedy, ak sa vaše infekcie zhoršujú alebo sa nedajú nijakým spôsobom vyliečiť.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

DNES - 6:27Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

VČERA - 6:29Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

21:44 06.04.2024Zdravie

Vedci objavili mikroskopické kúsky plastu u viac ako 50 % pacientov s upchatými cievami.