• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Poslanci za SaS a OĽaNO podávajú pre eKasy podnet na Ústavný súd

  • 15:29 12.09.2019
  • Bratislava
Poslanci za SaS a OĽaNO podávajú pre eKasy podnet na Ústavný súd

Opoziční poslanci strany Sloboda a Solidarita (SaS) a hnutia OĽaNO dávajú podanie na Ústavný súd pre systém on-line pripojených elektronických registračných pokladníc na finančnú správu (eKasa).

Poslancom sa nepáči krátky termín na zavedenie nového systému, tvrdia, že systém neprinesie očakávané výsledky, a namietajú jeho možnú protiústavnosť zásahom do osobných práv spotrebiteľov. Poslanci o tom informovali na štvrtkovom brífingu.

Podľa podpredsedníčky SaS Jany Kiššovej problémy s eKasami pretrvávajú a koniec roka, dokedy musia všetci podnikatelia nový systém bez rizika pokút zaviesť, sa blíži. Podľa Finančnej správy (FS) SR je v súčasnosti pripojená asi polovica z celkového počtu 240.000 registračných pokladníc.

„Spochybňujeme fakt, že každá pokladnica má byť napojená na finančnú správu. Neprinesie to očakávané výsledky. Spochybňujeme šibeničné termíny,“ povedala Kiššová. Pokiaľ bude SaS súčasťou budúcej vlády, povinné pripojenie registračných pokladníc podľa Kiššovej zruší.

Krátky termín na zavedenie nového systému ani jeho podľa SaS sporná účinnosť však nie je najväčším problémom. Podstatou podania, pod ktoré sa už podpísal potrebný počet poslancov, je podľa poslanca za SaS Jozefa Rajtára zásah do osobných dát nielen obchodníkov, ale najmä občanov. Poslanci sa obávajú možnej personifikácie nákupov s pomocou vernostných karát alebo pomocou bezhotovostných prevodov. „Všetky tieto dáta dostáva FS,“ povedal Rajtár. Dáta sa dajú podľa poslanca zneužiť na sledovanie ľudí alebo napríklad na identifikáciu vierovyznania. Podanie by mali na Ústavný súd zaslať pravdepodobne v piatok (13. 9.)

Finančná správa s opozičnými poslancami nesúhlasí. „Jednoznačne odmietame útoky na projekt eKasa. Finančná správa nezbiera údaje o zákazníkoch a nemá nástroje na ich stotožňovanie. ID klienta nie je povinný údaj. Táto výmena informácií sa uskutočňuje iba medzi zákazníkom a obchodníkom,“ uviedla hovorkyňa FS SR Ivana Skokanová.

Dôkazom, že ide o projekt, ktorý má význam v boji proti daňovým podvodom, je podľa hovorkyne fakt, že po kontrole pokladníc u kontrolovaných podnikateľov vzrástli tržby približne o 30 %. „Finančná správa odmieta, aby politici zneužívali tému 'on-linezácie' registračných pokladníc. Spochybňovanie projektu jednoznačne navodzuje dojem, že útoky na eKasu majú za cieľ zabrániť lepšiemu výberu daní a ochrane poctivých podnikateľov a kupujúcich,“ dodala Skokanová.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

VČERA - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

VČERA - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

VČERA - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

VČERA - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

VČERA - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.