• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Vysadenie antikoncepcie: 10 vedľajších príznakov, s ktorými treba počítať

  • 18:53 10.09.2019
  • Bratislava
Vysadenie antikoncepcie: 10 vedľajších príznakov, s ktorými treba počítať

Pri vysadení hormonálnej antikoncepcie treba počítať s negatívnymi následkami. Týchto 10 z nich sa opakuje najčastejšie.

Primárnym dôvodom užívania antikoncepcie je vo všeobecnosti ochrana pred počatím. Drobné pilulky ale plnia aj množstvo ďalších účelov: regulujú cyklus, tlmia menštruačné bolesti aj odstraňujú akné.

Keď už raz začnete užívať antikoncepciu, je ťažké sa s ňou rozlúčiť. Väčšina žien ju vysadí kvôli plánovanému otehotneniu, iné zas majú rozdielne dôvody. „Niektorí ľudia prestanú užívať antikoncepciu po tom, ako zistia, že im hrozí zvýšené riziko ojedinelých, ale závažných komplikácií spojených s jej užívaním, napríklad tvorba krvných zrazenín,“ vysvetľuje vedúca pracoviska reprodukčnej endokrinológie a neplodnosti v združení Northwell Health Nicole Noyesová.

Niektoré užívateľky hormonálnej antikoncepcie (HAK) ju vysadia kvôli neznesiteľným vedľajším účinkom, ako sú prudké zmeny nálad. Iné zas jednoducho neznesú pomyslenie na užívanie „falošných“ hormónov a hľadajú iný spôsob, ako sa ochrániť pred počatím.

Na ukončenie užívania hormonálnej antikoncepcie neexistuje žiadny predpísaný spôsob. Niektoré ženy skončia, keď im ešte ostáva polovica balenia, iné zas doužívajú všetky lieky, čo doma nájdu. Jedinou výhodou druhého spôsobu je, že v takomto prípade máte lepší prehľad o tom, kedy môžete očakávať príchod menštruácie.

Po vysadení antikoncepcie sa vaše telo musí prispôsobiť novým podmienkam. Menštruačný cyklus by sa mal upraviť v priebehu nasledovných 3 mesiacov, a zhruba v tomto čase alebo skôr by mali odznieť aj negatívne príznaky. Najčastejšie treba počítať s niektorými z týchto desiatich:

1. Vyrážky

Jedným z následkov užívania antikoncepcie je pokles hladiny testosterónu, a teda aj menej vyrážok. Po tom, ako tabletky vysadíte, sa hladina testosterónu opäť zvýši, čo sa môže prejaviť opätovnou tvorbou vyrážok.

Akné sa netreba báť. Po vysadení HAK väčšinou dlho nevydrží a mizne v priebehu niekoľkých mesiacov. Ak ste však antikoncepciu začali užívať práve kvôli problémom s pokožkou, treba s nimi počítať aj po jej vysadení.

2. Zvýšené libido

Niektoré ženy, ktoré začnú s užívaním HAK, opustí strach z nechceného tehotenstva, a tak majú väčšiu chuť na pohlavný styk. Iné evidujú zvýšené libido aj po vysadení tabletiek.

Skončenie užívania HAK by nemalo výraznejšie ovplyvniť vašu prirodzenú chuť na pohlavný styk. Môže sa vám však zdať pravý opak preto, že ste zabudli na to, ako vyzerá vaše prirodzené libido bez vplyvu hormónov, alebo preto, že jeho hladina prechádza neustálymi zmenami.

3. Znížené libido

Ako sme už spomínali, po vysadení antikoncepcie sa mení hladina testosterónu, kvôli čomu nedochádza len k vzniku vyrážok, ale niekedy aj k zníženiu libida a nepohodliu pri pohlavnom styku.

4. Rozdielna menštruácia

Po vysadení antikoncepcie sa môžete stretnúť s nepravidelnou menštruáciou. Takýto problém sa vyskytuje predovšetkým u žien, ktoré mali skúsenosti s nepravidelnosťou už pred začatím užívania piluliek.

Zmeny menštruačného cyklu môžu prebiehať niekoľko mesiacov, kým sa ustáli. Menštruácia sa mení počas celého života, a preto je možné, že s nepravidelnosťou sa stretnú aj tie ženy, ktoré ju pred užívaním tabletiek nepoznali.

5. Náladovosť

Príznaky predmenštruačného syndrómu sa dostavujú takmer u každej ženy a po vysadení antikoncepcie môžu byť intenzívnejšie. Nejedna žena sa stretne s emocionálnymi zmenami, nevysvetliteľným smútkom, hnevom alebo nervozitou.

6. Priberanie alebo chudnutie

Výskumy ukazujú, že tretina žien po vysadení HAK priberie, tretina schudne a posledná tretina nepocíti žiadnu zmenu na váhe. Užívanie piluliek môže viesť k zadržiavaniu vody, preto ak po ich vysadení schudnete, zrejme to bude z prebytočnej vody v organizme. Hmotnosť sa však väčšinou rýchlo vráti tam, kde bola pred chudnutím.

7. Úľava od bolesti hlavy

K bolestiam hlavy počas užívania antikoncepcie nedochádza často, no prudký pokles hladiny estrogénu ich môže u niektorých žien vyvolať. Po vysadení HAK teda nasleduje úľava a menej častá bolesť hlavy.

8. Vypadávanie alebo narastanie vlasov

Každý vlasový folikul sa riadi vlastným cyklom. V niektorých situáciách, ako je tehotenstvo alebo užívanie antikoncepcie, ale môže dôjsť k zjednoteniu cyklu všetkých folikulov. Proces náhlej zmeny hladiny hormónov sa môže prejaviť náhlym vypadávaním množstva vlasov a chlpov, čo pomáha predovšetkým ženám, ktoré užívajú HAK kvôli nadmernému ochlpeniu na niektorých častiach tela.

9. Problémy s otehotnením

Veľa žien prestane užívať hormonálnu antikoncepciu preto, aby si mohli založiť rodinu. Netreba sa však vyľakať, ak sa vám nepodarí otehotnieť okamžite po jej vysadení. Telo každej ženy sa líši a cyklu niektorých z nich môže trvať niekoľko mesiacov, kým sa vráti do poriadku. Iné ženy zas nemajú problém s okamžitým otehotnením.

10. Príjemnejší pocit počas pohlavného styku

Niektoré ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu majú ťažkosti s nepohodlím alebo dokonca bolesťou počas pohlavného styku. Tieto príznaky našťastie miznú okamžite po vysadení piluliek.

K diskomfortu obvykle dochádza preto, že hormóny obsiahnuté v HAK vysušujú prostredie pošvy. Tento problém vyrieši iná forma antikoncepcie alebo lubrikant.

Zdroj: Info.sk, DP, womenshealthmag.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.