• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Pravda o sódach: Vedci skúmali riziko smrti

  • 19:44 06.09.2019
  • Bratislava
Pravda o sódach: Vedci skúmali riziko smrti

Najväčší výskum svojho druhu sa pozrel na riziko úmrtia spojený s pitím sladenej aj diétnej sódy.

Nová štúdia naznačuje, že konzumácia príliš veľkého množstva sladkých sýtených nápojov môže zvýšiť riziko predčasnej smrti, pričom nezáleží, či ide o sódu bez cukru alebo s ním.

Štúdia, ktorá analyzovala údaje od takmer pol milióna európanov, je podľa autorov najväčšia svojho druhu. Výsledky ukázali, že u ľudí, ktorí pili dva alebo viac pohárov sódy denne mali o 17% väčšiu pravdepodobnosť, že zomrú počas 16 rokov trvajúcej štúdie, v porovnaní s ľuďmi, ktorí konzumovali menej ako jeden pohár sódy mesačne.

Zistenia sa potvrdili aj potom, čo vedci vzali do úvahy faktory, ktoré by mohli ovplyvniť riziko predčasnej smrti a chorôb u ľudí, ako je fajčenie, požívanie alkoholu, index telesnej hmotnosti (BMI), fyzická aktivita, príjem kalórií a konzumácia ovocia, zeleniny a spracovaného mäsa.

Cukor v nápojoch spôsoboval najčastejšie choroby tráviaceho systému

Výsledky zverejnené v časopise JAMA Internal Medicine podporujú staršie štúdie, ktoré spájajú pitie sódy so zvýšeným rizikom chronických chorôb a predčasnej smrti. K podobným výsledkom dospela aj staršia štúdia zverejnená v časopise Circulation, ktorá zistila, že konzumácia veľkého množstva diétnych nápojov bola spojená so zvýšeným rizikom predčasného úmrtia žien.

V novej štúdii vedci analyzovali informácie od približne 450 000 ľudí žijúcich v 10 európskych krajinách, ktorí na začiatku štúdie nemali rakovinu, srdcové choroby, mozgovú príhodu ani cukrovku. Účastníci uviedli, ako často pili sódy s cukrom alebo umelými sladidlami. V priemere ich sledovali 16 rokov a počas toho obdobia zomrelo asi 41 700 účastníkov.

Je zaujímavé, že ľudia, ktorí často konzumovali diétnu sódu, s väčšou pravdepodobnosťou zomreli na kardiovaskulárne choroby, zatiaľ čo ľudia, ktorí často konzumovali nápoje sladené cukrom, častejšie zomierali na choroby zažívacieho ústrojenstva, ako je divertikulitída alebo ochorenie pečene.

Umelé sladidlá zvyšujú riziko kardiovaskulárnych chorôb

Nie je jasné, prečo boli najmä diétne sódy spojené so zvýšeným rizikom úmrtia na kardiovaskulárne choroby. Je možné, že toto zistenie je vlastne dôsledkom „reverznej príčinnej súvislosti“ - inými slovami, ľudia, ktorí už boli na začiatku štúdie vystavení riziku srdcových chorôb, prešli na pitie diétnych sód skôr, ako sa zúčastnili prieskumu. Vedci sa to však pokúsili vysvetliť vylúčením úmrtí, ktoré sa vyskytli na začiatku sledovacieho obdobia štúdie, a stále našli súvislosť medzi konzumáciou sódy a úmrtím na kardiovaskulárne choroby.

Môže existovať biologické vysvetlenie. Napríklad štúdie na zvieratách naznačujú, že častá konzumácia umelých sladidiel môže viesť k problémom so spôsobom, akým telo zaobchádza so skutočným cukrom. Na zistenie, či je to pravda u ľudí, alebo či existujú ďalšie škodlivé účinky z dlhodobej konzumácie umelých sladidiel, je však potrebný oveľa väčší výskum.

Nie je tiež jasné, prečo pravidelná konzumácia sódy súvisí so zvýšeným rizikom úmrtia na choroby tráviaceho ústrojenstva. Je možné, že vysoká hladina cukru v krvi môže zmeniť výstelku čriev a zvýšiť riziko infekcií čriev, čo zase zvyšuje riziko určitých chorôb tráviaceho ústrojenstva. No znovu je potrebný ďalší výskum, ktorý by tvrdenia potvrdil.

Zdroj: Info.sk, TM, jamanetwork.com, livescience.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

DNES - 19:53Zdravie

Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?