Tínedžer prišiel o zrak a čiastočne o sluch. Na vine bolo jedlo
Strava chlapca spôsobila ojedinelé ochorenie.
Britský tínedžer ostal slepý a čiastočne hluchý po tom, čo sa ostatných desať rokov živil iba hranolkami, párkami, pečivom a lupienkami. Chlapcova strava prispela k zdravotnému stavu, ktorý sa bežne vyskytuje iba u podvyživených detí z tretieho sveta.
Podľa denníka Mirror ide o prvý prípad svojho druhu vo Veľkej Británii. Sedemnásťročný chlapec od základnej školy jedol iba hranolky, lupienky, párky, spracovanú šunku a biely chlieb, pričom lekárom tvrdil, že mu vadí „textúra“ ovocia a zeleniny. Šokujúci nedostatok vitamínov zo stravy poškodil jeho zrakový nerv, ktorý spája oko s mozgom.
Podvýživa z fast foodu
Zistilo sa, že trpí stavom nazývaným nutričná optická neuropatia (NON), ktorá sa zvyčajne objavuje iba v krajinách, kde je nedostatok potravy.
Doktorka Denize Atanová z Univerzitnej nemocnice v Bristole povedala, že slepota mladíka bola spôsobená nezdravým jedlom a že trpel zriedkavou poruchou príjmu potravy, pri ktorej človek odmieta jesť niektoré druhy jedla. Pacient je citlivý na chuť, textúru, vôňu alebo vzhľad určitých druhov potravín. Niektorí ich môžu jesť iba pri určitej teplote.
U chlapca došlo tiež k strate sluchu a oslabeniu kostí. Priveľa cukru a uhľohydrátov v spracovaných potravinách môže poškodiť uši. Lekári dlho nevedeli, prečo chlapec stratil zrak. Zatiaľ čo NON môže byť dedičná, u chlapca sa nenašli žiadne dedičné znaky.
Mal však nedostatok vitamínu B12, ktorý sa vyskytuje v mlieku, vnútornostiach, rybách a vajciach, čo podnietilo lekárov k ďalšiemu vyšetrovaniu jeho stravy. Akonáhle lekári vylúčili pitie, fajčenie a užívanie drog ako možné príčiny a jeho výška a BMI boli považované za normálne, lekári pravdepodobnú príčinu ochorenia pripísali strave.
Chlapec priznal, že nič zdravé nikdy nejedol
Atanová uviedla: „Pacient sa priznal, že od základnej školy nedjedol určité textúry jedla.“ Prvýkrát ho vzali k praktickému lekárovi, keď mal 14 rokov, pričom sa sťažoval na únavu. Okrem toho, že bol označený za „slabého jedáka“, bol na tom dobre a neužíval žiadne lieky.
Krvné testy ukázali, že mal nízke hladiny B12, čo spôsobilo únavu. Lekári mu preto predpísali injekcie s vitamínom a výživové poradenstvo. Vitamín však chlapcovi už nepomohol a časom stratil nervové vlákna v sietnici. Atanová uviedla: „Nezdravé potraviny sú z hľadiska výživy chudobné, ale sú energeticky sýte a lacné. Vysokoenergetická strava preto koreluje s vysokým BMI, nízkym sociálno-ekonomickým stavom a zlým zdravotným."
NON je potenciálne zvrátiteľné ochorenie, ak sa diagnostikuje včas. Ak sa však nelieči, vedie k trvalej slepote. Zlá výživa môže trvalo poškodiť nervový systém - najmä zrak. Vedci preto varujú lekárov, aby nezanedbali zrakové komplikácie spojené s nezdravou stravou pacientov.
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia
Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.
Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?
Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?
Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji
Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?
Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák
Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.
Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu
Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.