• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Takto vplýva vegánstvo na vývoj detí

  • 19:30 03.09.2019
  • Bratislava
Takto vplýva vegánstvo na vývoj detí

Deti, ktoré vyrastali na vegánskej strave, môžu pociťovať viaceré problémy.

Vegánstvo si za ostatné roky získalo množstvo priaznivcov ako zdravý životný štýl, ktorý je šetrný voči prírode. Aj keď sa stravovanie, ktoré vylučuje akékoľvek živočíšne produkty považuje za zdravé, môže byť zodpovedné za klesajúcu inteligenciu našej mládeže.

Nová štúdia tvrdí, že vegánska strava znižuje IQ detí

Vegánstvo sprevádza množstvo kontroverzie a mnohí ho presadzujú, aby bolo obmedzené týranie zvierat a došlo k prínosom pre životné prostredie, ktoré produkciou mäsa trpí. Ale aký dopad má vegánstvo na naše zdravie? Nová štúdia publikovaná vo vedeckom časopise Nutrition BMJ odhalila, že vzostup vegánskej stravy v Spojenom kráľovstve môže spôsobiť „cholínovú krízu“.

Cholín je nevyhnutný pre kognitívne funkcie a vo vegánskej strave je ho nedostatok

Cholín je esenciálna živina potrebná pre fungovanie ľudského tela. Nedostatok cholínu u detí, ktoré konzumujú len rastlinnú stravu, môže spôsobiť, že vyrastú s nižšou úrovňou inteligencie, ochorením pečene a potenciálnymi neurologickými poruchami. Cholín sa nachádza v mnohých potravinách, jeho najvyššia koncentrácia je však vo vajciach, mliečnych výrobkoch, hovädzom mäse, rybách a kuracine. Všetko sú to živočíšne potraviny.

Zatiaľ čo pečeň dokáže vyprodukovať malé množstvo a rovnako malé množstvá sa nachádzajú v orechoch, fazuli a brokolici, podľa lekárov toto množstvo cholínu nestačí na správny vývoj. Preto je potrebné ho doplniť prostredníctvom stravy alebo doplnkov. Autorka štúdie Emma Derbyshirová napísala, že hladina cholínu bola vládou „prehliadaná“ pri navrhovaní zloženia dobrej stravy.

Nedostatok živín je obzvlášť nebezpečný počas tehotenstva a dojčenia

Aj keď sú tieto živiny dôležité vo všetkých fázach života, zdá sa, že ich nedostatok je najškodlivejší počas tehotenstva a dojčenia. Štúdia tvrdí, že cholín je „obzvlášť kritický počas vývoja plodu, pretože modifikuje štruktúru mozgu a miechy.“ Nedostatok živiny v tomto štádiu môže mať vážne následky, napríklad ovplyvnenie pamäti a IQ dieťaťa.

Štúdia dospela k záveru, že je potrebné lepšie vzdelať lekárov a zdravotníckych pracovníkov o dôležitosti stravy bohatej na cholín počas tehotenstva. Derbyshirová je presvedčená, že zdravotnícki pracovníci by mali poskytovať informácie o účinných doplnkoch, ak by strava jednotlivca ovplyvňovala množstvo živín, ktoré získava z potravy.

Zdroj: Info.sk, TM, nutrition.bmj.com, sciencedaily.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.