• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Kráľovský palác prekvapilo zrušenie Trumpovej návštevy

  • 9:52 21.08.2019
  • Kodaň
Kráľovský palác prekvapilo zrušenie Trumpovej návštevy

Dánsky kráľovský palác prekvapilo, že americký prezident Donald Trump sa rozhodol zrušiť svoju nadchádzajúcu návštevu tejto severskej krajiny. S odvolaním sa na vyhlásenie paláca o tom v stredu informovala agentúra DPA.

Bolo to prekvapenie, no viac k tomu nemáme čo povedať,“ uviedla hovorkyňa paláca Lene Ballebyová pre dánsku verejnoprávnu rozhlasovú a televíznu stanicu DR. Dánska vláda sa dosiaľ k zrušeniu návštevy nevyjadrila.

Trump zrušenie návštevy, ktorá sa mala uskutočniť o dva týždne, oznámil v stredu na sociálnej sieti Twitter. Šéf Bieleho domu napísal, že sa tak rozhodol v súvislosti s vyjadrením dánskej premiérky Mette Frederiksenovej, ktorá zavrhla myšlienku, že by Dánsko mohlo predať Spojeným štátom ostrov Grónsko.

Dánsko je veľmi neobyčajná krajina s neuveriteľnými ľuďmi, ale na základe poznámok premiérky Mette Frederiksenovej - že by nemala záujem hovoriť o kúpe Grónska -, odložím naše stretnutie, plánované o dva týždne, na inokedy,“ napísal Trump.

Premiérka dokázala ušetriť veľa peňazí a úsilia Spojeným štátom aj Dánsku tým, že bola taká priama. Ďakujem jej za to a teším sa na opätovné naplánovanie (stretnutia) niekedy v budúcnosti!“ dodal.

Ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow potvrdil ešte v nedeľu medializované informácie, že Trump súkromne diskutoval so svojimi poradcami o myšlienke kúpy Grónska, ktoré je územím Dánska.

Samotný Trump následne povedal, že o takýto obchod by mal záujem zo strategických dôvodov, avšak v súčasnosti nie je preňho prioritou. V pondelok bol americký prezident dokonca prístupný žartovaniu na túto tému a na Twitteri zverejnil fotomontáž so žiarivým „Trumpovým mrakodrapom“ nad malou grónskou dedinou a prisľúbil, že „toto Grónsku neurobí“.

Dánska premiérka Frederiksenová v nedeľu počas návštevy Grónska povedala, že najväčší ostrov sveta nie je na predaj a spomínané úvahy považuje za absurdné.

Dánsky kráľovský palác vydal ešte 31. júla vyhlásenie, v ktorom informoval, že kráľovná Margaréta II. pozvala Trumpa na štátnu návštevu plánovanú na 2.-3. septembra. Trump mal Dánsko navštíviť v rámci rozsiahlejšej zahraničnej cesty, ktorej začiatok je naplánovaný na koniec augusta. Očakáva sa, že americký prezident zavíta aspoň do Poľska, kde si má pripomenúť 80. výročie začiatku druhej svetovej vojny.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tusk: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine

Tusk: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine

VČERA - 21:33Zahraničné

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

VČERA - 19:23Zahraničné

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť.

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

VČERA - 18:54Zahraničné

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 podporuje súčasného podpredsedu exekutívy EÚ Maroša Šefčoviča.

Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky

Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky

VČERA - 17:15Zahraničné

Kremeľ odsúdil rozhodnutie francúzskych úradov skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Víťazná fotografia World Press Photo zachytáva mŕtve dieťa v Pásme Gazy

Víťazná fotografia World Press Photo zachytáva mŕtve dieťa v Pásme Gazy

VČERA - 15:26Zahraničné

Hlavnú cenu medzinárodnej fotoreportérskej súťaže World Press Photo získal vo štvrtok fotograf agentúry Reuters Muhammad Sálim za svoju fotografiu Palestínčanky zvierajúcej telo svojej päťročnej netere v Pásme Gazy.