• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
16°Bratislava

Nepokoje v Egypte gradujú, slovenské cestovky rušia zájazdy

  • 15:00 15.08.2013
  • BRATISLAVA
Nepokoje v Egypte gradujú, slovenské cestovky rušia zájazdy

Cestovná kancelária Satur ruší vzhľadom na neustále sa zhoršujúcu situáciu v Egypte letecké pobytové zájazdy do letovísk Hurghada, Marsa Alam a Makadi Bay.

Zrušenie letov platí zatiaľ do 8. septembra. Klientom, ktorí nebudú mať záujem cestovať do inej destinácie a predložia platne uzatvorenú cestovnú zmluvu, vráti cestovná kancelária peniaze.

Agentúru SITA o tom informovala marketingová manažérka spoločnosti Satur Travel Jana Zedníková.

Cestovanie na vlastné riziko

Klienti však môžu využiť aj iné možnosti v prípade, že mali objednaný zájazd do Egypta s odletom do 8. septembra. Cestovná kancelária ich bude prostredníctvom pobočiek kontaktovať.

Dovolenkári majú možnosť bezplatne zájazd stornovať a vybrať si novú dovolenkovú destináciu. "Tí, ktorí budú chcieť aj napriek situácii do krajiny cestovať, môžu tak urobiť na vlastné riziko," uviedla generálna riaditeľka Saturu Eleonóra Fedorová s tým, že im Satur vie takýto zájazd zabezpečiť cez jej partnerské cestovné kancelárie.

Napriek tomu, že je situácia v letoviskách momentálne pokojná, môže sa kedykoľvek, či už z hlavného alebo z iných veľkých miest, presunúť aj do oblasti mimo nich. "Vzhľadom na aktuálny vývoj situácie v Egypte nevie naša cestovná kancelária klientom garantovať, že ich dovolenkový pokoj a pohoda nebudú narušené," poznamenala pre agentúru SITA generálna riaditeľka cestovnej kancelárie. Zároveň dodala, že práve preto pristúpili k zrušeniu všetkých naplánovaných letov z Bratislavy aj z Košíc v najbližšom období.

Situáciu monitorujú

Posledný návrat dovolenkárov a klientov Saturu je v nedeľu 18. augusta. Situácia v letoviskách je nateraz pokojná.

Cestovná kancelária sa však rozhodla zrušiť aj fakultatívne výlety, ktoré boli naplánované na dnes a na piatok 16. augusta. "V prípade zmeny situácie v Egypte je naša cestovná kancelária pripravená okamžite reagovať, pričom situáciu v Egypte neustále monitorujeme," uzavrela pre agentúru SITA Eleonóra Fedorová.

Letecké pobytové zájazdy do obľúbenej dovolenkovej destinácie Egypt zrušila počas júla aj cestovná kancelária Hydrotour, informoval o tom obchodný riaditeľ spoločnosti Ján Sliacky.

Do letovísk Hurghada, Makadi Bay a Soma Bay nateraz ruší letecké pobytové zájazdy aj cestovná kancelária Koala Tours. Tá žiada všetkých dotknutých klientov, aby sa v čo najkratšom čase skontaktovali s predajnými miestami, kde si kupovali svoj dovolenkový pobyt, informuje o tom Koala Tours na svojej internetovej stránke. Všetkým dotknutým klientom cestovná kancelária garantuje špeciálne zvýhodnené ponuky na dovolenkové pobyty do iných destinácií.

Ministerstvo cestovanie neodporúča

Cestovná kancelária Kartago Tours zatiaľ lety do Egypta neruší, uviedla pre agentúru SITA Silvia Ladvenicová.

Ľudia sa momentálne pýtajú, či je v krajine bezpečne, pričom cestovná kancelária zatiaľ zrušila len fakultatívne výlety do Luxoru a do Káhiry. "Ostatné lodné výlety sme zatiaľ nezrušili, no situáciu neustále sledujeme a sme v kontakte s delegátmi," doplnila.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR neodporúča slovenským občanom cestovať do hlavného mesta Káhiry a ďalších väčších egyptských miest vrátane Alexandrie, Suezu a Luxoru. Dôvodom je stredajšie výrazné zhoršenie bezpečnostnej situácie v Káhire.

Strety polície a poriadkových síl s demonštrantami sa podľa MZV rozšírili do viacerých častí mesta, vznikajú spontánne a bez predchádzajúceho upozornenia. Nepokoje, násilnosti a ozbrojené zrážky sa preniesli aj do iných miest a regiónov Egypta. V krajine vyhlásili výnimočný stav, ktorý potrvá 30 dní. Zároveň platí zákaz nočného vychádzania od 19:00 do 6:00. Situácia v letoviskách je zatiaľ pokojná.

Pobrežie je zatiaľ pokojné

Občania SR, ktorí už v Egypte sú, by podľa MZV mali byť maximálne opatrní, zdržiavať sa vo svojich bydliskách, vyhýbať sa demonštráciám alebo miestam s väčšími skupinami ľudí vrátane tých, ktoré sa zdajú byť pokojnými.

Taktiež by mali sledovať aktuálny vývoj bezpečnostnej situácie v miestnych médiách a pokyny miestnych úradov i príslušníkov policajných a vojenských jednotiek.

Situácia v letoviskách na pobreží Červeného mora (Šarm el Šejk v južnej časti Sinajského poloostrova a Hurgada, Safaga i Marsa Alam vo východnej časti kontinentálneho Egypta) je zatiaľ pokojná. Občania SR, ktorí dovolenkujú v uvedených lokalitách, by však mali byť obozretní a zdržiavať sa v hotelových areáloch.

Rezort diplomacie upozorňuje, že rozhodnutie občanov SR cestovať v týchto dňoch do Egypta je na ich vlastnú zodpovednosť. Situáciu sleduje a bude cestovné odporúčanie aktualizovať podľa vývoja. Zároveň opakovane odporúča občanom cestujúcim do Egypta, aby využili službu dobrovoľnej registrácie na webovej stránke MZVaEZ SR (www.mzv.sk).

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.