• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Varovné príznaky nedostatku omega-3 mastných kyselín

  • 19:45 19.08.2019
  • Bratislava
Varovné príznaky nedostatku omega-3 mastných kyselín

Nedostatok omega-3 a omega-6 mastných kyselín môže mať za následok niekoľko zdravotných problémov.

Deficit omega-3 a omega-6 mastných kyselín sa môže prejaviť aj na vašej koži a očiach. Ich nedostatok súvisí so syndrómom suchého oka, ako je ekzémom, a suchou a drsnou pokožkou. Konzumácia rybieho oleja môže pomôcť pri liečení problémov, ako sú dermatitída, rakovina kože a kožné infekcie.

Medzi tri hlavné druhy omega-3 mastných kyselín patrí kyselina eikosapentaénová (EPA), kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina alfa-linolénová (ALA).

Omega-3 mastné kyseliny sú pre telo mimoriadne dôležité, pretože si ich nedokáže samo vyprodukovať. Ryby sú dobrým zdrojom EPA a DHA, zatiaľ čo ALA sa vyskytuje hlavne v rastlinných olejoch.

Vlašské orechy, sója, chia, konopné a ľanové oleje majú vysoký obsah ALA, zatiaľ čo losos, pstruh, sardinky a makrely majú vysoký obsah EPA a DHA.

Strava s vysokým obsahom slnečnicového oleja, arašidov a kukurice, ktorá má nízky obsah ALA (kyselina alfa-linolénová), ale vysoký obsah kyseliny linolénovej, môže tiež spôsobiť nedostatok omega-3.

Kyselina gama-linolénová alebo GLA je omega-6 mastná kyselina, o ktorej sa zistilo, že má protizápalové účinky. Petržlenový a brutnákový olej je bohatý na GLA a znižuje suchosť pokožky a dermatitídu.

U pacientov s atopickou dermatitídou (ekzém) sa preukázalo, že majú nižšiu Dihomo-GLA, ktorá sa syntetizuje priamo z GLA.

Liečba syndrómu suchého oka

Nízka hladina esenciálnych mastných kyselín, ako je kyselina alfa-linolénová (ALA) v tele, môže spôsobiť syndróm suchého oka. Je to stav, pri ktorom slzy nie sú schopné vytvoriť dostatočnú vlhkosť oka. Tento syndróm spôsobuje začervenanie, bolestivosť, suchosť, podráždenie, rozmazané videnie, bolesť a pocit nečistoty v oku. Štúdia Reza Dana a jeho kolegov ukazuje, že lokálna aplikácia ALA v podobe kvapiek výrazne znižuje príznaky syndrómu suchého oka.

V inej štúdii sa preukázalo, že konzumácia tuniaka znižuje riziko syndrómu suchého oka. Riziko syndrómu suchého oka bolo znížené o 68 percent u žien, ktoré mali päť porcií tuniaka týždenne v porovnaní so ženami, ktoré mali iba jednu porciu tuniaka týždenne.

Autorka štúdie Debra Schaumbergová uviedla:

„Sme zvyknutí na mantru „ste to, čo jete“, a naša štúdia naznačuje, že to platí aj pre zrak človeka. Na základe tejto správy je prevencia syndrómu suchého oka ďalším potenciálnym dôvodom na dodržiavanie stravy bohatej na tuniaka a ďalšie potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny.“

Zlepšenie kognitívnych funkcií

Vekom sa môže vyskytnúť nedostatok DHA, čo má za následok zhoršenie pamäti, problémy s učením a poruchy súvisiace s vekom, ako je Alzheimerova choroba. Príjem DHA v strave podporuje antioxidačnú aktivitu a zvyšuje expresiu niekoľkých proteínov, ktoré sú kľúčové pre zlepšenie pamäťových funkcií.

Zdroj: Info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, spring.org.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

DNES - 19:53Zdravie

Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?