• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Umelec pomaľoval múr, ktorý oddeľuje vo Veľkej Ide Rómov

  • 15:02 15.08.2013
  • BRATISLAVA
Umelec pomaľoval múr, ktorý oddeľuje vo Veľkej Ide Rómov

Výtvarník a filmár Tomáš Rafa upozorňuje na fenomén múrov, ktoré podľa neho ešte viac izolujú obyvateľov rómskych osád.

V týchto dňoch spoločne s tímom dobrovoľníkov pomaľoval dvestometrový betónový múr vo Veľkej Ide na východe Slovenska, ktorý oddeľuje miestnu osadu od zvyšku obce.

Ako agentúre SITA ďalej napísal zástupca riaditeľa občianskeho združenia Truc sphérique Peter Hapčo, týmto aj ďalšími svojimi projektmi upozorňuje umelec Rafa na súčasný kritický stav spolužitia majoritného obyvateľstva a rómskej menšiny. Podčiarknuť sa snaží najmä potrebu dialógu.


Vylučovanie Rómov zo spoločnosti

Vo Veľkej Ide žije tritisíc obyvateľov, Rómov je približne polovica, z nich 650 žije v osade. Od obecnej cesty oddeľuje osadu dlhý betónový múr s výškou takmer tri metre.

Postavili ho na začiatku roku 2013 a väčšina obyvateľov osady si o múre myslí, že ich ešte viac izoluje, cituje správa Rafu. "Stavanie betónových múrov neprispieva k spolužitiu a iba prispieva k ďalšiemu prehĺbeniu vylučovania Rómov zo spoločnosti a predznamenáva vznik vážnych konfliktov, ako to dnes vidíme u našich susedov v Českej republike," hovorí umelec, ktorý vo svojom dlhodobom projekte Nový nacionalizmus v srdci Európy sleduje a dokumentuje prejavy extrémizmu.

Od samého začiatku výtvarnej akcie vo Veľkej Ide sa pridávali k maľovaniu múru desiatky detí a mladých ľudí. Maľovali zo strany osady a počas šiestich dní vytvorili spoločné dielo s plochou 600 metrov štvorcových s motívom rómskej vlajky. Akciu prišli podporiť aj rómski rapperi a aktivisti z českej obce Krupky. Na rómske kapely Dela Negra a Black Style sa prišla pozrieť väčšina obyvateľov osady. Produkciu projektu zastrešilo žilinské občianske združenie Truc sphérique v spolupráci so združeniami Periférne centrá a Slam poetry.


Téma extrémizmu

Rafov projekt pod názvom "Športové múry 2013" nadväzuje na múry pomaľované v predchádzajúcich rokoch v Michalovciach, Sečovciach a Ostrovanoch. Aktuálna realizácia na východe Slovenska prichádza paralelne s otvorením Rafovej pražskej výstavy "Výberové konanie na česko-rómsku vlajku" v galérii ArtWall, ktorá v Čechách vyvolala veľkú diskusiu.

Výstavu narušilo premaľovanie autorových návrhov, ktoré má na svedomí neznáma osoba.

Na galériu ArtWall podala česká nacionalistická Dělnická strana sociální spravedlnosti trestné oznámenie pre porušenie zákona o používaní štátnych symbolov.

Tomáš Rafa sa téme extrémizmu venuje nielen na Slovensku ale aj v Poľsku a Čechách. Za projekt Nový nacionalizmus v srdci Európy získal cenu Oskára Čepana 2011 pre mladého umelca. Už niekoľko rokov nakrúca sériu videí, v ktorých skúma problémy spolužitia menšiny s majoritou alebo hranice medzi patriotizmom a extrémizmom.

Často sa ocitá v centre diania alebo miestneho konfliktu, cestuje a robí aj ďalšie angažované umelecké aktivity, najčastejšie vo verejnom priestore. Je absolventom Akadémie umení v Banskej Bystrici a Akadémie krásnych umení vo Varšave. Projekt Športové múry 2013 podporil Island, Lichtenštajnsko a Nórsko prostredníctvom Programu Aktívne občianstvo a inklúzia, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska a SOCIA - nadácia pre sociálne zmeny.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jána Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR

Jána Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR

DNES - 17:42Domáce

Členovia Súdnej rady SR odvolali Jána Mazáka z funkcie jej predsedu. Naďalej však zostáva členom rady.

KDH zaslalo list Európskej komisii, toto žiada pre Slovensko

KDH zaslalo list Európskej komisii, toto žiada pre Slovensko

DNES - 16:10Domáce

Kresťanskodemokratické hnutie sa listom obrátilo na Európsku komisiu a jej predsedníčku Ursulu von der Leyenovú.

Slovenský premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet, tvrdí Progresívne Slovensko

Slovenský premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet, tvrdí Progresívne Slovensko

DNES - 16:08Domáce

Premiér Robert Fico podľa Progresívneho Slovenska hovorí a koná ako geopolitický analfabet.

Tínedžer s dvomi promile alkoholu si sadol za volant, po nehode chcel ujsť

Tínedžer s dvomi promile alkoholu si sadol za volant, po nehode chcel ujsť

DNES - 15:48Domáce

16-ročný opitý mladík bez vodičského oprávnenia spôsobil nehodu, po ktorej chcel utiecť pred políciou.

Zrušenie zubných benefitov: Toto hrozí Slovákom, Krajčí bije na poplach

Zrušenie zubných benefitov: Toto hrozí Slovákom, Krajčí bije na poplach

DNES - 15:30Domáce

Exminister zdravotníctva tvrdí, že zrušenie zubných benefitov môže mať do budúcna fatálne následky.