• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Deťom predá cigarety takmer polovica predajcov

  • 16:37 15.08.2013
  • BRATISLAVA
Deťom predá cigarety takmer polovica predajcov

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) kontroluje v tomto čase predaj tabakových výrobkov maloletým, robí tak prostredníctvom proaktívnej informačnej kampane. Začala s tým 15. júla a kontroly budú pokračovať do 15. septembra.

Cieľom je zistiť, ako je dodržiavaný zákon o ochrane nefajčiarov, povedala to v stredu na tlačovej konferencii v Bratislave Naděžda Machútová zo Slovenskej obchodnej inšpekcie.

Za prvý mesiac vykonala SOI 373 kontrolných nákupov s neplnoletými figurantmi, pričom k dnešnému dňu zistila porušenie zákona v 42 percentách. „Nie som spokojná s týmito výsledkami,“ poznamenala s tým, že dokonca samotné deti, ktoré im robia figurantov, vedia označiť stánky, kde ich spolužiaci vedia kúpiť cigarety.

Ľudia však podľa nej na túto tému podnety nedávajú. Najhoršie dopadol v kontrolách Banskobystrický kraj, zákon bol porušený v 60 percentách, za ním nasleduje Bratislavský kraj s 56 percentami. Najlepšie sú na tom Košický a Trnavský kraj, kde predajcovia porušili zákon v 25 percentách.
Najhoršie dopadli čerpacie stanice

SOI rozdelila miesta kontrol na dve skupiny, ide o obchodné reťazce a malé predajne. Počet kontrol v oboch skupinách bol vyvážený, aby to bolo spravodlivé. Deti sú takisto rozdelené na dve skupiny, od 11 do 15 rokov a od 16 do 17 rokov. „Čo sa týka obchodných reťazcov, každý tretí kontrolný nákup bol porušením zákona,“ priblížila Machútová.

V 20 prípadoch predali zamestnanci tabakové výrobky mladším deťom, v 80 prípadoch tým starším. V prípade malých predajní zistili inšpektori porušenie zákona v 45 percentách, pričom pri kontrole dopadli najhoršie čerpacie stanice. V malých predajniach deťom od 11 do 15 rokov predali cigarety v 37 percentách, deťom od 16 do 17 rokov v 62 percentách.
Malé stánky sa bránia

SOI kontrolovala zatiaľ najviac reťazce ako COOP Jednota, Billa či Tesco, no kontroluje aj iné, ako je napríklad LIDL, Kaufland či Hypernova.

Z malých predajní sa zameriava na čerpacie stanice, stánky, prevádzky verejného stravovania či malé predajne potravín.

Malé stánky sa podľa Machútovej veľmi zisteniam bránili. Ich obrana spočívala v tom, že ich firmy nútia mať umiestnené reklamy v zornom poli a tak častokrát ani nevedia, kto produkty kupuje. Tieto reklamy by mali podľa SOI odstrániť.

Inšpektori zažili podľa jej slov počas kontrol skutočne všetko. V Bratislavskom a Trenčianskom kraji predali deťom tabakové výrobky aj napriek tomu, že im predtým skontrolovali vek, v Banskobystrickom kraji musela dokonca raz zasahovať aj polícia. „Niekedy sa stáva, že keď predajca nepredá deťom cigarety, ponúkne sa dospelý v okolí, že ich kúpi. To je v jeho prípade takisto porušenie zákona,“ vysvetlila Machútová zo Slovenskej obchodnej inšpekcie. Na takéto správanie zo strany rádového spotrebiteľa si treba dať pozor. Zároveň dodala, že ju mrzí správanie ľudí pri kontrole a aj to, že niekto predá deťom tabakové výrobky aj napriek tomu, že si predtým overil vek. „Predajcovia sa bránia rôzne, buď že si zle vypočítali vek alebo mali zahmlené okuliare,“ doplnila.
Za porušenie hrozí pokuta

Slovenská obchodná inšpekcia sa po prvýkrát rozhoduje, že bude zverejňovať informácie o správnom konaní.

Podľa vedúceho právneho odboru na ústrednom inšpektoráte SOI Jána Siváka na to existujú dva dôvody. „Akcia bola prezentovaná dávno dopredu ako sa začala, čiže predávajúci o nej vedeli a druhým dôvodom je zabezpečenie rovnakého rozhodovania na všetkých inšpektorátoch v rámci Slovenska,“ uviedol s tým, že je to preto, aby bola rovnaká hladina správnych konaní a sankcií.

Za prvé porušenie zákona o ochrane nefajčiarov hrozí pri figurantoch vo veku od 16 do 17 rokov pokuta tisíc eur, v prípade tých mladších od 11 do 15 rokov to je 1 500 eur. V prípade opakovaného porušenia sa sankcia dvojnásobne zvýši. Ak predajca skontroluje vek kupujúceho a aj napriek tomu, že je mladistvý, mu cigarety predá, hrozí mu pokuta 2 000 eur. „Neexistuje dôvod byť tolerantný, vedome a úmyselne porušil zákon,“ poznamenal Sivák. Potrestaný môže byť však aj ten, kto deti nabáda alebo im umožní si tabakové výrobky kúpiť.
Snaha vzdelávať obchodníka

So Slovenskou obchodnou inšpekciou v tomto smere úzko spolupracuje aj Zväz obchodu a cestovného ruchu SR prostredníctvom projektu Na veku záleží. „Spoločnými silami vieme dosiahnuť, aby sa tento zákon lepšie dodržiaval,“ vysvetlila zástupkyňa zväzu Bohumila Tauchmannová. Zväz sa nielen snaží vzdelávať obchodníka, ale tiež vysvetliť spotrebiteľovi, že predajca má právo skontrolovať si vek.

Kontrolami SOI sa podľa jej slov vytvorí u predávajúcich pracovný návyk. „Keď budú dva mesiace intenzívne kontrolovať vek detí, vytvoria si pracovný návyk a budú to robiť aj naďalej,“ poznamenala s tým, že pokiaľ niekto vek nepreukáže, majú právo mu tabakový výrobok nepredať. „Zmysel spolupráce je veľký, pretože vzájomná spolupráca akceleruje dodržiavanie zákona,“ doplnila Tauchmannová. Naděžda Machútová zo SOI považuje tento projekt za veľmi dôležitý. „Upozorňuje účastníkov trhu, aby sa zapájali do kampane a kto môže, aby dbal na to, že naše deti nebudú fajčiť,“ povedala na margo projektu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

VČERA - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.