• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Francúzska vláda chce vyšetrovať prepojenie Epsteina s Francúzskom

  • 14:36 12.08.2019
  • Paríž
Francúzska vláda chce vyšetrovať prepojenie Epsteina s Francúzskom

Francúzska vláda chce, aby prokuratúra začala vyšetrovať prepojenie amerického finančníka Jeffreyho Epsteina na Francúzsko.

Epsteina našli v sobotu mŕtveho v cele vo vyšetrovacej väzbe v newyorskej štvrti Manhattan.

Epstein (66) bol obvinený z pohlavného zneužívania maloletých dievčat, ktorého sa údajne dopúšťal dlhé roky. Najmladšie obete mali v tom čase len 14 rokov. Obvinili ho však aj z obchodovania so sexom a zo založenia kriminálnej siete. Epsteina zatkli 6. júla, ale vinu popieral. V prípade usvedčenia mu hrozilo 45 rokov väzenia.

Predpokladá sa, že v cele spáchal samovraždu.

Dvaja francúzski ministri v pondelok vo vyhlásení uviedli, že je „zásadné“ začať vyšetrovanie aj vo Francúzsku, aby Epsteinova smrť „nepripravila obete o spravodlivosť, ktorú si zaslúžia“, a aby boli ďalšie dievčatá ochránené pred „týmto druhom predátorov“.

Americké úrady informovali, že Epstein mal byt v Paríži pri Víťaznom oblúku a na cestovanie do francúzskej metropoly používal v 80. rokoch 20. storočia falošný rakúsky pas.

Vo francúzskom vyhlásení neboli spresnené žiadne iné prepojenia na Francúzsko.

Okolnosti jeho smrti už začal skúmať americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Šéf rezortu spravodlivosti Spojených štátov William Barr okrem toho nariadil, aby prípad vyšetril aj generálny inšpektor ministerstva.

V súvislosti s Epsteinovou smrťou sa objavili mnohé otázniky. Už 24. júla americké médiá totiž informovali, že Epstein sa možno pokúsil o samovraždu. Našli ho vtedy v jeho cele so zraneniami na krku, pričom bol len čiastočne pri vedomí. Mnohí sa preto pýtajú, ako si mohol tento prominent, zadržiavaný v prísne stráženej federálnej väznici v centre Manhattanu, po druhý raz siahnuť na život.

Podľa zdroja citovaného AP Epsteina pôvodne pre riziko samovraždy osobitne sledovali, ale neskôr ho z monitorovacieho programu vyradili.

Osoba oboznámená s pracovnými podmienkami vo väznici na Manhattane uviedla, že Epsteinovi dozorcovia boli pre nedostatok zamestnancov mimoriadne preťažení nadčasmi, pracovali aj 16 hodín denne. V poslednú noc, čo bol Epstein nažive, mal jeden z dozorcov nadčasy už piaty deň po sebe. Druhému dozorcovi takisto nariadili nadčasy.

Nemenovaný zdroj z polície povedal pre denník New York Times, že dozorcovia nerobili v tú noc povinné kontroly Epsteina každých 30 minút a nezisťovali, či je väzeň v poriadku.

Navyše, Epstein mal mať v cele spoluväzňa, ale toho v piatok premiestnili inam a finančník tam bol sám. V sobotu ho našli mŕtveho.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Poľský prezident vetoval návrh na obnovenie prístupu k núdzovej antikoncepcii

Poľský prezident vetoval návrh na obnovenie prístupu k núdzovej antikoncepcii

DNES - 14:59Zahraničné

Poľský konzervatívny prezident Andrzej Duda v piatok vetoval návrh proeurópskej vládnej koalície na obnovenie núdzovej antikoncepcie bez predpisu.

Nemecký biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

Nemecký biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

DNES - 14:44Zahraničné

Essenský biskup prirovnal na Veľký piatok zaobchádzanie ruských úradov zo zosnulým kritikom Kremľa Alexejom Navaľným k procesu Ježiša Krista pred Pontským Pilátom.

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

DNES - 8:48Zahraničné

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom.

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

DNES - 6:42Zahraničné

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí.

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

DNES - 6:28Zahraničné

Štyria hlavní podozriví, zatknutí po teroristickom útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall na predmestí Moskvy, boli údajne počas masakru pod vplyvom drog.