• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
10°Bratislava

Týchto 9 zmien vás čaká, ak začnete pravidelne spávať aspoň 8 hodín za noc

  • 21:13 08.08.2019
  • Bratislava
Týchto 9 zmien vás čaká, ak začnete pravidelne spávať aspoň 8 hodín za noc

Všetci vieme, aké neduhy vznikajú pri nedostatku spánku. My vám ale prezradíme, čo všetko môžete čakať, keď svoj spánkový režim napravíte.

8 hodín spánku by sme nemali považovať za kráľovskú výsadu, ale za samozrejmosť. V prípade, že svoj spánkový režim zanedbáte, ohrozíte tým svoje mentálne, emocionálne aj fyzické zdravie.

O tých najrozličnejích následkoch nedostatku spánku sme vás informovali už vo viacerých článkoch. Poďme sa ale pozrieť na to, aké zmeny k lepšiemu vás čakajú, keď pobytu v posteli zasvätíte pravidelne aspoň 8 hodín.

1. Nové veci sa naučíte rýchlejšie

Nedostatok spánku negatívne ovplyvňuje schopnosť pamätať si a učiť sa nové veci. Mozog počas spánku neprestáva pracovať a postupne spracúva všetky informácie, ktoré sa cez deň dozvedel. Keď sa ráno zobudíme odpočinutí, prejaví sa to aj na bystrejšej mysli.

2. Budete pozornejší

S pozornosťou, sústredením a schopnosťou riešiť problémy sa spája snáď každá oblasť života – či ide o prácu, školu alebo súkromný život. Ak nechcete prísť o jasný úsudok a rýchle rozhodovanie, jednoznačne si každú noc pospite aspoň 8 hodín.

3. Váhu budete mať pod lepším dohľadom

Nedostatok spánku sa môže prejaviť priberaním. Počas spánku telo tvorí hormón leptín, ktorý mozgu našepkáva, že organizmus má dostatok potravy a nepotrebuje ďalšiu. Ak svoj spánkový režim narušíte, produkcia leptínu nemusí fungovať tak, ako by mala.

4. Celkovo sa vám zlepší zdravie

Dostatočné množstvo spánku znižuje úroveň stresu a chráni telo pred vysokým tlakom a cholesterolom. Vďaka zdravému spánku sa tiež väčšina z nás vyhne srdcovým ochoreniam.

5. Budete mať väčšiu šancu zabrániť vzniku cukrovky

Výskumom bolo preukázané, že spánok výrazne pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a citlivosť na inzulín, vďaka čomu hrá dôležitú úlohu pri prevencii diabetu 2. typu. Najúčinnejšou ochranou pred cukrovkou je „hlboký“ spánok, teda 3. fáza non-REM spánku, ku ktorej sa počas noci prepracujeme až po niekoľkých hodinách.

6. Prechladnutie vás nebude trápiť tak dlho

Nie nadarmo sa hovorí, že chorobu treba vyležať. Niekoľko štúdií potvrdilo, že telo sa najúčinnejšie bráni napadnutiu imunitného systému spánkom.

7. Budete mať krajšiu pleť

Pokožka je spoľahlivým ukazovateľom celkového zdravia. Vďaka spánku sa pokožka regeneruje a zbavuje všetkých nečistôt, s ktorými prišla do kontaktu počas dňa. Ak jej ho nedoprajete dostatok, rozdiel si všimnete veľmi rýchlo.

8. Budete šoférovať bezpečnejšie

Každý šofér si už aspoň raz v živote sadol za volant unavený. Ako však ukazujú najnovšie zistenia, ľudia, ktorí šoférujú auto po nedostatočnom spánku, majú rovnako slabé reflexy ako vodiči pod vplyvom alkoholu.

9. Lepšie udržíte rovnováhu

Pri dostatku spánku sa zlepšuje koordinácia a rovnováha. Tieto dve zložky počas dňa zabraňujú tomu, aby ste pri chôdzi padali alebo si spôsobili zranenie.

Zdroj: Info.sk, brightside.me
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.