• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

Obchodníci sú za zrušenie jedno- a dvojcentových mincí na Slovensku

  • 11:46 08.08.2019
  • Bratislava
Obchodníci sú za zrušenie jedno- a dvojcentových mincí na Slovensku

Obchodníci navrhujú eliminovanie jedno- a dvojcentových mincí v obehu.

Zväz obchodu (ZO) SR navrhuje zrušiť používanie jedno- a dvojcentových mincí na Slovensku pri platení v hotovosti. Upozorňuje na to, že prevádzky zaťažuje manipulácia s drobnými a sťažujú sa aj na vysoké náklady pri ich odovzdávaní do komerčných bánk.

Sektor obchodu uviedol, že sa neustále stretáva s problémami pri operáciách s drobnými jedno- a dvojcentovými mincami. „Vzniká diskomfort pri pokladniciach, kde sa vydávajú drobné mince. Obchodníci s nimi majú náklady. V Európskej únii medzi rokmi 2002 a 2012 boli náklady na razbu jedno- a dvojcentových mincí 1,4 miliardy eur v eurozóne. Národnú banku Slovenska (NBS) to stojí veľa peňazí,“ upozornil na to vo štvrtok na tlačovej konferencii prvý viceprezident ZO SR Pavol Konštiak. ZO SR uviedol, že poplatky súvisiace s odovzdávaním drobných do komerčných bánk dosahujú neprimeranú výšku až do výšky samotného vkladu. Najvypuklejšie je to v prípade jednocentoviek, pri ktorých odovzdanie 100 kusov mincí býva spoplatnené jedným eurom, teda prakticky celou hodnotou vložených mincí.

ZO SR preto navrhuje, aby sa obmedzilo používanie drobných zavedením zaokrúhľovania výslednej hodnoty nákupu, nie cien jednotlivých položiek. „Ani obchodník, ani zákazník na tom neprerobí, a teda dosiahneme to, že budú mince ďalej platiť, ale vymiznú a nebudeme mať náklady na ďalšiu razbu,“ doplnil Konštiak s tým, že o tejto problematike obchodníci hovorili aj s rezortom financií, ktorý údajne navrhol, aby zaokrúhľovanie bolo na dobrovoľnej báze. „Robiť to dobrovoľne bez toho, aby to robili všetci, to si nevieme predstaviť,“ doplnil Konštiak s tým, že k zaokrúhľovaniu už napríklad pristúpili Taliani, Belgičania, Holanďania, Íri. „Aj 83 % občanov súhlasilo so zavedením takéhoto systému,“ dodal Konštiak. Podľa ZO SR v krajinách, kde sa pristúpilo k vyradeniu drobných mincí z obehu, došlo k zjednodušeniu operácií s hotovosťou.

Ministerstvo počká na rozhodnutie na európskej úrovni

Uviedlo to Ministerstvo financií v reakcii uviedlo, že k zrušeniu jedno- a dvojcentových mincí na Slovensku nedôjde, kým nebude prijaté rozhodnutie na európskej úrovni.

Rezort financií sa vyjadril, že Európska komisia sa už od roku 2012 zaoberá otázkou ďalšej existencie jedno- a dvojcentových euromincí ako zákonných platidiel v hotovostnom peňažnom obehu. „Pretože jednotlivé krajiny nemôžu samostatne rozhodnúť o zrušení platnosti akýchkoľvek nominálnych hodnôt v obehu, k vyradeniu týchto centových euromincí zo sústavy zákonných platidiel môže dôjsť až po zanalyzovaní všetkých ekonomických vplyvov takéhoto kroku zo strany Európskej únie a následnom schválení príslušnej európskej legislatívy,“ priblížila pre TASR riaditeľka tlačového odboru MF SR Alexandra Gogová.

Najmenšie centové euromince v hotovostnom peňažnom obehu už obmedzilo päť krajín eurozóny, a to Fínsko, Holandsko, Belgicko, Írsko a od 1. januára 2018 aj Taliansko. „V týchto krajinách pristúpili k obmedzeniu používania jedno- a dvojcentových mincí legislatívnou úpravou zaokrúhľovania platieb. Týmto spôsobom dochádza k sťahovaniu týchto centových mincí z obehu, ale stále sú platným zákonným platidlom, teda mince všetkých nominálov sú v celej eurozóne legálnym platidlom a je povinnosť ich akceptovať,“ doplnila Gogová s tým, že cenu zaokrúhlenú na päť centov je možné zaplatiť aj v Holandsku dokonca celú jednocentovými mincami vyrazenými v Nemecku. „Z uvedeného vyplýva, že obchodníci ani NBS sa týchto mincí nezbavia, pokiaľ nepadne rozhodnutie na európskej úrovni,“ dodala Gogová.

Analytici Národnej banky Slovenska (NBS) nedávno upozornili na to, že prípadné obmedzenie jedno- a dvojcentových mincí by výrazne znížilo náklady na emisiu, distribúciu a ich obeh. Okrem toho nie sú akceptované väčšinou automatov, napríklad na parkovacie lístky či MHD. Tento krok by mal podľa analytikov len veľmi obmedzený vplyv na rodinné rozpočty. Analýza ukázala, že obzvlášť v prípade skupiny najzraniteľnejších spotrebiteľov s nízkym príjmom, ktorí nakupujú menej často, platí, že by na nich nemalo zavedenie zaokrúhľovania cien žiadny pozorovateľný vplyv. Na Slovensku je podiel mincí v nízkej hodnote približne 66 %, pričom ak by sa brali do úvahy len jedno- a dvojcentové mince, tento podiel by bol 55 %.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

VČERA - 20:40Ekonomické

Technologický pokrok Číny nemožno zastaviť. Povedal to čínsky prezident Si Ťin-pching holandskému premiérovi Markovi Ruttemu, s ktorým sa stretol v Pekingu na rokovaniach.

Samsung Pay prestane od 3. apríla podporovať ruskú kartu Mir

Samsung Pay prestane od 3. apríla podporovať ruskú kartu Mir

VČERA - 18:48Ekonomické

Platobná služba Samsung Pay, ktorú vlastní juhokórejská spoločnosť Samsung Electronics, v stredu oznámila, že od 3. apríla prestane podporovať ruskú kartu Mir.

Finančná správa upozornila na podvodný mail, ktorý sa šíri v jej mene

Finančná správa upozornila na podvodný mail, ktorý sa šíri v jej mene

VČERA - 14:48Ekonomické

Finančná správa (FS) upozornila na podvodníkov, ktorí v jej mene zasielajú podvodné maily v súvislosti s vrátením financií investovaných do kryptomeny.

Raši: Novela urýchli verejné obstarávanie, išlo o požiadavku samospráv

Raši: Novela urýchli verejné obstarávanie, išlo o požiadavku samospráv

VČERA - 14:19Ekonomické

Hlavným cieľom návrhu novely, ktorý v stredu schválila vláda, je urýchliť verejné obstarávania a posunúť Slovensko dopredu.

Ondruš odmietol tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky

Ondruš odmietol tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky

19:00 26.03.2024Ekonomické

Štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš odmietol pondelkové tvrdenia predstaviteľov opozičnej strany SaS.