• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
10°Bratislava

Na Slovensku sa vyskytli ďalšie prípady afrického moru ošípaných

  • 14:36 07.08.2019
  • Trebišov
Na Slovensku sa vyskytli ďalšie prípady afrického moru ošípaných

Africký mor ošípaných sa rozšíril do ďalších obcí.

Africký mor ošípaných (AMO) sa na území Trebišovského okresu rozšíril o ďalšie dva prípady. Výskyt nákazy zaznamenali v obciach Somotor a Rad, ktoré ležia neďaleko prvých dvoch výskytov nákazy v obciach Strážne a Veľký Kamenec. Informovalo o tom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Tretí prípad bol v blízkosti druhého prípadu, v obci Somotor, časť Nová Vieska pri Bodrogu. Štvrtý prípad evidujú v obci Rad, vo vzdialenosti niekoľkých kilometrov od ostatných prípadov.

Ošípané v daných obciach budú v dôsledku nariadených veterinárnych opatrení utratené a zaslané na vyšetrenie do referenčného laboratória vo Zvolene. Zdroj nákazy nie je doposiaľ jasný, v súčasnosti sa uskutočňuje epizootologické šetrenie,“ informoval o tom agrorezort. Celkovo tak dosiaľ ide už o štyri prípady AMO na Slovensku.

Do aktualizovaného ochranného pásma vo vzdialenosti minimálne troch kilometrov od ohnísk sú zaradené obce - Strážne, Veľký Kamenec, Malý Kamenec, Somotor, Veľký Horeš, Streda nad Bodrogom, Svätá Mária, Rad, Vojka, Malý Horeš, Svinice a Svätuše.

V pásme pozorovania minimálne desať kilometrov od ohnísk sú po novom obce a mestá - Viničky, Klin nad Bodrogom, Ladmovce, Zemplín, Pribeník, Borša, Bara, Dobrá, Kráľovský Chlmec, Cejkov, Malá Tŕňa, Slovenské Nové Mesto, Čerhov, Kašov, Veľká Tŕňa, Luhyňa, Veľaty, Michaľany, Hrčeľ, Kysta, Novosad, Zemplínske Jastrabie, Brehov, Zatín, Boľ, Soľnička, Poľany, Leles, Bačka, Biel, Veľké Trakany, Malé Trakany, Čierna nad Tisou, Čierna, Boťany, Ptrukša, Byšta, Brezina, Kazimír, Lastovce, Stanča, Zemplínska Nová Ves, Zemplínsky Branč, Kožuchov, Zemplínske Hradište, Hraň, Sirník, Malčice, Petrikovce, Veľké Raškovce, Ižkovce, Beša, Čičarovce, Veľké Kapušany, Maťovské Vojkovce, Budince, Kapušianske Kľačany, Ruská a Veľké Slemence. Agrorezort bude o vývoji nákazy naďalej aktuálne informovať. Prvé výskyty AMO na Slovensku zaznamenali v susedných obciach Strážne a Veľký Kamenec koncom júla, v oboch boli následne všetky chované ošípané preventívne zlikvidované.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov

Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov

DNES - 10:38Ekonomické

Takmer dve tretiny obyvateľov Slovenska sa dostali do situácie, keď sa im niekto snažil ukradnúť peniaze z účtu alebo platobnej karty.

Španieli nie sú spokojní s nadmerným turizmom, vzniklo antituristické hnutie

Španieli nie sú spokojní s nadmerným turizmom, vzniklo antituristické hnutie

DNES - 9:32Ekonomické

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri "antituristické" hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

VČERA - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

VČERA - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.