• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Banský úrad odmietol kritiku SaS za nízke poplatky pri ťažbe zlata

  • 10:33 06.08.2019
  • Bratislava
Banský úrad odmietol kritiku SaS za nízke poplatky pri ťažbe zlata

Hlavný banský úrad (HBÚ) v Banskej Štiavnici odmietol kritiku opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) za nečinnosť pri kontrolách poplatkov za ťažbu zlata v Hodruši-Hámroch.

Podľa SaS prichádza štát na poplatkoch za ťažbu zlata o státisíce eur. Banský úrad sa ale obhajuje tým, že postupuje riadne podľa platnej legislatívy a nepovolil žiadnu výnimku v rozpore s pravidlami.

HBÚ je pripravený výšku stanovenej sadzby úhrady obhájiť aj pred prípadnou kontrolou,“ uviedol predseda HBÚ Peter Kúkelčík. Firma Slovenská banská, spol. s r.o. podľa neho používa správnu sadzbu úhrady 0,1 %, nakoľko nepredáva zlato, ale koncentrát viacerých metalických rúd. Podľa SaS sa však uvedená sadzba na zlato a striebro nevzťahuje a firma by mala u týchto kovov používať sadzbu 5 %. Ročne sa v tejto stredoslovenskej lokalite vyťaží okolo 500 kilogramov zlata, z ktorých by mal podľa liberálov štát dostať poplatky vo výške 400.000 eur, zatiaľ čo v súčasnosti dostáva 8000 eur.

Banský úrad upozornil, že povolenie na ťažbu v Hodruši bolo historicky vydané už v roku 1961 pre dobývanie medenej rudy a neskôr, v rokoch 2004 a 2011, bolo rozšírené na polymetalické rudy s prevládajúcim výskytom medi, olova a zinku. Zlato sa v tomto koncentráte podľa HBÚ vyskytuje iba v minimálnom množstve. Podľa poslanca Národnej rady SR za SaS Karola Galeka je však ťažba zlata v tomto prípade najvýnosnejšia a prináša najväčšie tržby.

Ťažbári podľa liberálov využívajú výnimku v zákone na zníženú sadzbu odvodu neoprávnene. HBÚ označil túto kritiku za zavádzajúcu a neodbornú. Podľa banského úradu nie je totiž možné prepočítať množstvo zlata a striebra v koncentráte na svetové ceny na komoditnej burze kovov.

Kvalita zlata obsiahnutého v koncentráte nemá v žiadnom prípade hodnotu potrebnú na jeho ocenenie z pohľadu reálnej trhovej ceny, kde musí mať zlato ako komodita rýdzosť vyššiu ako 99 %,“ uviedol Kúkelčík. Podľa HBÚ neboli v posledných rokoch zistené nedostatky v pravidelných štvrťročných kontrolách úhrad ťažbárskou spoločnosťou, a preto nebol ani dôvod na vykonanie účelovej inšpekcie v samotnej organizácii.

SaS podala podnet na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), ktorý by mal situáciu preveriť. Podľa riaditeľky Odboru komunikácie a styku s verejnosťou NKÚ Janky Burdovej predseda úradu Karol Mitrík uvítal podnet členov parlamentu na konanie či nekonanie banského úradu v súvislosti s predajom vyťaženého zlata na Slovensku. „Považuje ho za veľmi zaujímavý a rozhodol o prvej analýze témy Analytickou jednotkou NKÚ SR,“ povedala v utorok Burdová. Na základe výsledku analýzy by táto téma mohla byť zaradená už do plánu kontrol na rok 2020.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

VČERA - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

VČERA - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

VČERA - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

VČERA - 16:09Ekonomické

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 654 miliónov eur.