• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Vedecky overené: Pri týchto 6 cvikoch pôjdu kilá dole, aj ak máte predispozíciu na obezitu

  • 20:20 05.08.2019
  • Taiwan
Vedecky overené: Pri týchto 6 cvikoch pôjdu kilá dole, aj ak máte predispozíciu na obezitu

Niektoré fyzické aktivity bojujú proti génom lepšie ako iné. Ktoré cviky by ste mali zvážiť, ak chcete dať stopku obezite?

Hmotnosť dokáže ovplyvniť niekoľko potenciálnych faktorov, medzi ktoré patrí aj životný štýl a genetika. Vedcom sa ale podarilo identifikovať 6 konkrétnych druhov cvičení, ktoré vám pomôžu udržať si zdravú váhu, a to aj vtedy, ak máte genetické predpoklady na vznik obezity.

Na základe analýzy 18.424 dospelých Číňanov vo veku od 30 do 70 rokov vedci zhodnotili, že najlepší spôsob, ako zmenšiť index telesnej hmotnosti (BMI) u ľudí s predispozíciou na obezitu, je venovať sa niektorému z týchto fyzických aktivít:

  1. Pravidelný beh
  2. Horolezectvo
  3. Kráčanie
  4. Rýchla chôdza
  5. Tancovanie
  6. Dlhé precvičovanie jogy

Mnohé obľúbené druhy športu a fyzickej aktivity sa na zoznam cvičení bojujúcich proti genetike nedostali. Cvičenia ako bicyklovanie, strečing alebo plávanie nie sú pri chudnutí u ľudí s predispozíciou na obezitu také účinné.

„Náš nález je dôkazom toho, že genetické účinky na pravdepodobnosť obezity dokážeme znížiť vykonávaním rôznych druhov cvikov,“ píšu výskumníci v štúdii uverejnenej na stránkach žurnálu PLOS Genetics.

„Priaznivé účinky pravidelnej fyzickej aktivity majú väčší vplyv na ľudí s predispozíciou na obezitu.“

Okrem BMI tím hodnotil aj ďalšie indikátory obezity, vrátane podielu tuku v tele, obvod pása, obvod bokov a pomer obvodu pása k obvodu bokov.

Tieto cvičenia až tak nepomáhajú

Najúčinnejšie cvičenie pomáhajúce zdolať gény určujúce predispozíciu na obezitu je pravidelný beh – mali by ste ho opakovať aspoň trikrát za týždeň po dobu 30 minút.

Pri aktivitách, ktoré nevyžadujú výdaj veľkého množstva energie, chudnutie nie je také rýchle a efektívne. Najhoršie je na tom napríklad plávanie v studenej vode, po ktorom podľa vedcov nastáva okamžitý pocit hladu.

Hlavným cieľom štúdie bolo dokázať, že existuje genetická predispozícia na obezitu, ale že to zároveň neznamená, že ju človek nedokáže zvrátiť.

„Obezitu zapríčiňuje genetika, životný štýl alebo obidva tieto činitele naraz,“ hovorí pre Newsweek epidemiologička Wan-Yu Linová z Národnej taiwanskej univerzity. „Dedičné materiály sú vrodené, ale životný štýl dokáže zmeniť každý sám.“

Boj proti obezite

Obezita negatívne vplýva na fyziologické zdravie tým, že zvyšuje riziko srdcovo-cievnych ochorení, niektorých druhov rakoviny a ďalších zdravotných problémov. Nadváha má tiež nepriaznivé účinky na zdravie mozgu.

Štúdie, ako je táto, vedia ľudí nasmerovať k správnemu spôsobu udržiavania zdravej váhy aj v prípade, že s tým nesúhlasí genetika. V niektorých prípadoch stačí vydať len trochu námahy každý deň.

Vedci na záver podotýkajú: „Aj staršie štúdie potvrdili, že vykonávanie pravidelnej fyzickej aktivity by mohlo oslabiť vplyv genetiky na BMI.“

Zdroj: Info.sk, DP, plos.org, sciencealert.com, newsweek.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.