• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 17.9.2019Meniny má Olympia
18°Bratislava

Pravda o vplyve čokolády na depresiu: Skutočne zlepšuje náladu?

  • 19:55 05.08.2019
  • Bratislava
Pravda o vplyve čokolády na depresiu: Skutočne zlepšuje náladu?

Pre mnohých čokoláda predstavuje balzam na nervy, iní sa jej vyhýbajú pre obsah cukru. Aká je pravda o vplyve čokolády na duševné zdravie?

Mnohí ľudia si čokoládu doprajú v ťažkých chvíľach, aby sa upokojili. Dobrou správou je, že podľa nového výskumu dokáže konzumácia čokolády znížiť riziko depresie o 70 percent. Dôležité je však vedieť, že tento účinok má predovšetkým horká čokoláda.

Horká čokoláda má vysoký podiel kakaa, ktoré obsahuje flavonoidy, antioxidanty, ktoré môžu zmierniť zápaly v tele. Zápal je silne spojený s nástupom depresie.

Čokoláda obsahuje množstvo psychoaktívnych zložiek, ktoré môžu vyvolávať pocity eufórie. Čokoláda tiež obsahuje fenyletylamín, ktorý môže zlepšiť náladu ľudí.

Štúdie však zistili, že nejde iba o obsah čokolády, ale aj zmyselné potešenie z jej konzumácie je pre náladu dôležité.

Horká čokoláda je najúčinnejšia

Vedci v štúdii skúmali 13 626 dospelých, ktorých sa okrem iného pýtali na ich spotrebu čokolády a akékoľvek príznaky depresie. Výsledky ukázali, že tí, ktorí jedli tmavú čokoládu, mali o 70 percent nižšiu šancu na vznik depresie.

Štúdia zistila, že ľudia, ktorí jedli najviac čokolády akéhokoľvek druhu, mali menšiu pravdepodobnosť hlásiť depresiu, ako tí, ktorí nejedli žiadnu čokoládu. No tí, ktorí jedli inú ako horkú čokoládu, nezaznamenali nižšie riziko depresie.

Autorka štúdie Sarah Jacksonová uviedla:

„Táto štúdia poskytuje určité dôkazy o tom, že konzumácia čokolády, najmä horkej čokolády, môže byť spojená so zníženou pravdepodobnosťou klinicky relevantných depresívnych symptómov.

Na objasnenie smerovania príčinných súvislostí je však potrebný ďalší výskum - mohlo by dôjsť k tomu, že depresia spôsobí, že ľudia stratia záujem o konzumáciu čokolády, alebo môžu existovať ďalšie faktory, ktoré spôsobujú, že ľudia budú menej konzumovať tmavú čokoládu a budú depresívni.

Ak sa zistí príčinná súvislosť preukazujúca ochranný účinok konzumácie čokolády pred príznakmi depresie, je potrebné pochopiť biologický mechanizmus, ktorý určuje typ a množstvo konzumácie čokolády pre optimálnu prevenciu a riadenie depresie.“

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, TM, onlinelibrary.wiley.com, spring.org.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako pitie jedinej šálky čaju denne prospieva zdraviu mozgu

Ako pitie jedinej šálky čaju denne prospieva zdraviu mozgu

VČERA - 18:28Zdravie

Pravidelné pitie čaju má z dlhodobého hľadiska hneď niekoľko pozitív. Ukázalo sa, že jedným z nich je podporovanie zdravia mozgu.

Používate ústnu vodu? Po tejto aktivite po nej radšej nesiahajte!

Používate ústnu vodu? Po tejto aktivite po nej radšej nesiahajte!

19:45 15.09.2019Zdravie

Ústna voda nie je vždy najlepším pomocníkom dentálnej hygieny. Po tejto aktivite to s ňou radšej neriskujte.

Fytosteroly: Takto pôsobia na vaše cievy

Fytosteroly: Takto pôsobia na vaše cievy

20:20 14.09.2019Zdravie

Doplnky stravy dokážu napraviť hladiny cholesterolu.

8 jedál, ktoré na zdravie pôsobia rovnako zle ako cigarety

8 jedál, ktoré na zdravie pôsobia rovnako zle ako cigarety

19:23 13.09.2019Zdravie

S konzumáciou niektorých jedál by sme to rozhodne nemali preháňať.

Kedy sú kŕče v nohách príznakom vážnejšieho ochorenia?

Kedy sú kŕče v nohách príznakom vážnejšieho ochorenia?

18:53 12.09.2019Zdravie

Bolesť dolných končatín počas chôdze nie je vždy znakom starnutia.