• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.1.2020Meniny má Drahomíra, Mário
Bratislava

Pravda o vplyve čokolády na depresiu: Skutočne zlepšuje náladu?

  • 19:55 05.08.2019
  • Bratislava
Pravda o vplyve čokolády na depresiu: Skutočne zlepšuje náladu?

Pre mnohých čokoláda predstavuje balzam na nervy, iní sa jej vyhýbajú pre obsah cukru. Aká je pravda o vplyve čokolády na duševné zdravie?

Mnohí ľudia si čokoládu doprajú v ťažkých chvíľach, aby sa upokojili. Dobrou správou je, že podľa nového výskumu dokáže konzumácia čokolády znížiť riziko depresie o 70 percent. Dôležité je však vedieť, že tento účinok má predovšetkým horká čokoláda.

Horká čokoláda má vysoký podiel kakaa, ktoré obsahuje flavonoidy, antioxidanty, ktoré môžu zmierniť zápaly v tele. Zápal je silne spojený s nástupom depresie.

Čokoláda obsahuje množstvo psychoaktívnych zložiek, ktoré môžu vyvolávať pocity eufórie. Čokoláda tiež obsahuje fenyletylamín, ktorý môže zlepšiť náladu ľudí.

Štúdie však zistili, že nejde iba o obsah čokolády, ale aj zmyselné potešenie z jej konzumácie je pre náladu dôležité.

Horká čokoláda je najúčinnejšia

Vedci v štúdii skúmali 13 626 dospelých, ktorých sa okrem iného pýtali na ich spotrebu čokolády a akékoľvek príznaky depresie. Výsledky ukázali, že tí, ktorí jedli tmavú čokoládu, mali o 70 percent nižšiu šancu na vznik depresie.

Štúdia zistila, že ľudia, ktorí jedli najviac čokolády akéhokoľvek druhu, mali menšiu pravdepodobnosť hlásiť depresiu, ako tí, ktorí nejedli žiadnu čokoládu. No tí, ktorí jedli inú ako horkú čokoládu, nezaznamenali nižšie riziko depresie.

Autorka štúdie Sarah Jacksonová uviedla:

„Táto štúdia poskytuje určité dôkazy o tom, že konzumácia čokolády, najmä horkej čokolády, môže byť spojená so zníženou pravdepodobnosťou klinicky relevantných depresívnych symptómov.

Na objasnenie smerovania príčinných súvislostí je však potrebný ďalší výskum - mohlo by dôjsť k tomu, že depresia spôsobí, že ľudia stratia záujem o konzumáciu čokolády, alebo môžu existovať ďalšie faktory, ktoré spôsobujú, že ľudia budú menej konzumovať tmavú čokoládu a budú depresívni.

Ak sa zistí príčinná súvislosť preukazujúca ochranný účinok konzumácie čokolády pred príznakmi depresie, je potrebné pochopiť biologický mechanizmus, ktorý určuje typ a množstvo konzumácie čokolády pre optimálnu prevenciu a riadenie depresie.“

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, TM, onlinelibrary.wiley.com, spring.org.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Búšenie srdca po prebudení: Príčiny zrýchleného tepu v noci

Búšenie srdca po prebudení: Príčiny zrýchleného tepu v noci

DNES - 7:30Zdravie

Vysoká frekvencia tepu po prebudení môže mať jednoduché vysvetlenie. V niektorých prípadoch je však dôvodom na obavy.

9 výživových omylov, kvôli ktorým stále priberáte

9 výživových omylov, kvôli ktorým stále priberáte

VČERA - 20:07Zdravie

Každý by chcel schudnúť rýchlo, ale len málokto si uvedomí, že pri tom môže robiť chyby. Aké sú najlepšie spôsoby ako schudnúť?

4 jedlá, ktorým by ste sa počas menštruácie mali vyhnúť + 6 takých, ktoré by ste mali jesť

4 jedlá, ktorým by ste sa počas menštruácie mali vyhnúť + 6 takých, ktoré by ste mali jesť

VČERA - 19:47Zdravie

Niektoré jedlá vám vedia počas menštruácie priťažiť. Iné zas pomôžu uvoľniť bolesť a potlačiť ďalšie nepríjemné príznaky. Ktoré to sú?

7 dôvodov, prečo vyskúšať pôst, aj keď sa nesnažíte schudnúť

7 dôvodov, prečo vyskúšať pôst, aj keď sa nesnažíte schudnúť

VČERA - 18:20Zdravie

Zdravotné benefity postenia siahajú od zdravého srdca až po pevné svaly. Prečo sa ho oplatí vyskúšať, aj keď nechudnete?

Na toto prekvapivé ochorenie zomrie až 1 z 5 ľudí, je nebezpečnejšie ako rakovina

Na toto prekvapivé ochorenie zomrie až 1 z 5 ľudí, je nebezpečnejšie ako rakovina

20:46 17.01.2020Zdravie

Tento stav si podľa nových odhadov vyžiada viac úmrtí ako rakovina.