• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 19.8.2019Meniny má Lýdia
29°Bratislava

Pravda o vplyve čokolády na depresiu: Skutočne zlepšuje náladu?

  • 19:55 05.08.2019
  • Bratislava
Pravda o vplyve čokolády na depresiu: Skutočne zlepšuje náladu?

Pre mnohých čokoláda predstavuje balzam na nervy, iní sa jej vyhýbajú pre obsah cukru. Aká je pravda o vplyve čokolády na duševné zdravie?

Mnohí ľudia si čokoládu doprajú v ťažkých chvíľach, aby sa upokojili. Dobrou správou je, že podľa nového výskumu dokáže konzumácia čokolády znížiť riziko depresie o 70 percent. Dôležité je však vedieť, že tento účinok má predovšetkým horká čokoláda.

Horká čokoláda má vysoký podiel kakaa, ktoré obsahuje flavonoidy, antioxidanty, ktoré môžu zmierniť zápaly v tele. Zápal je silne spojený s nástupom depresie.

Čokoláda obsahuje množstvo psychoaktívnych zložiek, ktoré môžu vyvolávať pocity eufórie. Čokoláda tiež obsahuje fenyletylamín, ktorý môže zlepšiť náladu ľudí.

Štúdie však zistili, že nejde iba o obsah čokolády, ale aj zmyselné potešenie z jej konzumácie je pre náladu dôležité.

Horká čokoláda je najúčinnejšia

Vedci v štúdii skúmali 13 626 dospelých, ktorých sa okrem iného pýtali na ich spotrebu čokolády a akékoľvek príznaky depresie. Výsledky ukázali, že tí, ktorí jedli tmavú čokoládu, mali o 70 percent nižšiu šancu na vznik depresie.

Štúdia zistila, že ľudia, ktorí jedli najviac čokolády akéhokoľvek druhu, mali menšiu pravdepodobnosť hlásiť depresiu, ako tí, ktorí nejedli žiadnu čokoládu. No tí, ktorí jedli inú ako horkú čokoládu, nezaznamenali nižšie riziko depresie.

Autorka štúdie Sarah Jacksonová uviedla:

„Táto štúdia poskytuje určité dôkazy o tom, že konzumácia čokolády, najmä horkej čokolády, môže byť spojená so zníženou pravdepodobnosťou klinicky relevantných depresívnych symptómov.

Na objasnenie smerovania príčinných súvislostí je však potrebný ďalší výskum - mohlo by dôjsť k tomu, že depresia spôsobí, že ľudia stratia záujem o konzumáciu čokolády, alebo môžu existovať ďalšie faktory, ktoré spôsobujú, že ľudia budú menej konzumovať tmavú čokoládu a budú depresívni.

Ak sa zistí príčinná súvislosť preukazujúca ochranný účinok konzumácie čokolády pred príznakmi depresie, je potrebné pochopiť biologický mechanizmus, ktorý určuje typ a množstvo konzumácie čokolády pre optimálnu prevenciu a riadenie depresie.“

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, TM, onlinelibrary.wiley.com, spring.org.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mladý lekár skúma svoje neznáme a nebezpečné ochorenie

Mladý lekár skúma svoje neznáme a nebezpečné ochorenie

VČERA - 8:42Zdravie

Na Slovensku postihne podľa odhadov za jeden rok raritné ochorenie idiopatická multicentrická Castlemanova choroba asi 25 ľudí.

Čo sa stane s vaším telom a mozgom, ak ostanete hore celú noc?

Čo sa stane s vaším telom a mozgom, ak ostanete hore celú noc?

21:01 16.08.2019Zdravie

Ako sa ponocovanie podpíše na zdraví tela a mozgu?

Takto ovplyvňuje zlý zhryz vaše zdravie a vzhľad

Takto ovplyvňuje zlý zhryz vaše zdravie a vzhľad

19:48 16.08.2019Zdravie

Ak vaše zuby nemajú správny zhryz, môže to mať vplyv nielen na váš vzhľad, ale aj na vaše zdravie.

Známy minerál dokáže poškodiť zdravie mozgu mladých ľudí

Známy minerál dokáže poškodiť zdravie mozgu mladých ľudí

19:37 15.08.2019Zdravie

Malý minerál dokáže v mozgu tínedžerov narobiť veľké škody.

Obézni ľudia vnímajú jedlo inak. Toto je dôvod, prečo nevedia prestať jesť

Obézni ľudia vnímajú jedlo inak. Toto je dôvod, prečo nevedia prestať jesť

10:57 15.08.2019Zdravie

Uvedomenie si tejto bariéry môže pomôcť zlepšiť stratégie chudnutia.