• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Pravda o banánoch: Ako v skutočnosti vplývajú na hmotnosť

  • 19:15 01.08.2019
  • Bratislava
Pravda o banánoch: Ako v skutočnosti vplývajú na hmotnosť

Je možné schudnúť aj pri konzumácii banánov, alebo je lepšie sa tomuto ovociu vyhnúť? Takéto sú fakty o banánoch, ktoré by ste mali vedieť.

Banány poskytujú celý rad životne dôležitých živín a sú dobrým zdrojom vlákniny.

Aj keď konzumácia banánov nemôže priamo viesť k chudnutiu, niektoré z ich vlastností môžu pomôcť zmierniť nadúvanie, kontrolovať chuť do jedla a nahradiť spracované cukry.

V tomto článku sa pozrieme na vplyv konzumácie banánov na chudnutie a hladiny cukru v krvi.

Sú banány vhodné na chudnutie?

Banány sú vynikajúcim zdrojom vlákniny. Stredne veľký banán obsahuje 3,07 g vlákniny, pričom odporúčaný denný príjem pre dospelých je 25 g pri príjme 2 000 kalórií.

Výskum ukazuje, že existuje súvislosť medzi vyšším príjmom vlákniny a nižšou hmotnosťou. Táto živina môže tiež pomôcť znížiť a stabilizovať hladinu cukru v krvi.

Vláknina môže pomôcť zasýtiť po celý deň, čo môže znížiť celkový počet prijatých kalórií. Telu dlho trvá tráviť určité druhy vlákniny, čo mu umožňuje lepšie regulovať príjem potravy.

Vedci, ktorí preskúmali údaje z 50 štúdií, naznačujú, že zvýšenie denného príjmu vlákniny o 14 g by mohlo viesť k 10% zníženiu celkového príjmu energie a k strate hmotnosti o 2 kilogramy za 4 mesiace.

Ďalšia štúdia z Číny skúmala účinky vlákniny na chuť do jedla u 100 dospelých s nadváhou. Výsledky ukázali, že zvýšenie obsahu vlákniny znížilo pocit hladu a množstvo kalórií, ktoré účastníci konzumovali.

Vláknina môže tiež pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a znížiť riziko srdcových chorôb.

Záleží aj na zrelosti banánov

Foto: Sony Ho/Shutterstock.com

Nezrelé zelené banány obsahujú rezistentný škrob, ktorý sa v tenkom čreve nerozloží tak jednoducho. Namiesto toho prechádza do hrubého čreva, čo znamená, že nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Potom fermentuje v hrubom čreve a stimuluje rast dobrých baktérií v čreve.

Konzumácia tohto typu škrobu môže ľuďom pomôcť schudnúť, pretože pôsobí podobne ako vláknina z potravy. Môže znížiť chuť k jedlu tým, že docieli dlhší pocit sýtosti.

Výskum naznačuje, že rezistentný škrob môže tiež pomôcť zlepšiť citlivosť na inzulín. Môže tiež pomôcť so zápchou a znížiť tak riziko rakoviny hrubého čreva.

Sú dobré aj pre cukrovkárov

Potraviny s nízkym glykemickým indexom (GI) majú hodnotu 55 alebo menej. Tieto potraviny pomôžu udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Čím je ovocie zrelšie, tým vyšší je jeho GI. Zrelý banán o hmotnosti 120 g má GI skóre 51 a nezrelý banán má GI hodnotu 30.

V štúdii z roku 2014 vedci skúmali 45 ľudí s vysokou hladinou cholesterolu alebo cukrovkou 2. typu, aby zistili, či denný príjem 1–2 zrelých banánov nezlepší ich hladinu cukru v krvi a lipidy.

Napriek obsahu cukru v tomto ovocí výsledky naznačujú, že konzumácia banánov nemala negatívny vplyv na cukrovkárov. Pridanie banánov do stravy tiež mierne zlepšilo hladinu cukru v krvi a lipidové profily u ľudí s vysokou hladinou cholesterolu.

Ak majú ľudia obavy z obsahu cukru v zrelých banánoch, konzumácia menej zrelých alebo menších banánov môže znížiť príjem cukru.

Iné benefity

Ľudia si najčastejšie spájajú banány s vysokým obsahom draslíka, ale obsahujú aj veľa iných živín, ktoré sú pre telo dôležité.

Draslík

Odporúčaný denný príjem draslíka je 2 600 mg u dospelých žien a 3 400 mg u dospelých mužov. U tehotných alebo dojčiacich žien je potreba draslíka ešte o niečo vyššia. Stredne veľký banán obsahuje 422 mg draslíka, čo zodpovedá asi 12% odporúčaného denného príjmu.

Draslík pomáha regulovať hladinu sodíka v tele, čo môže znižovať krvný tlak a pomáha predchádzať srdcovým chorobám a mozgovej príhode. Je tiež životne dôležitý pre zdravie obličiek a môže znížiť riziko obličkových kameňov.

Magnézium

Banány sú tiež dobrým zdrojom horčíka. Stredne veľký banán obsahuje 32 mg horčíka, čo je asi 8% odporúčaného denného príjmu. Horčík je nevyhnutný pre výrobu energie, fungovanie nervového systému a reguláciu krvného tlaku a hladiny cukru v krvi.

Flavonoidy a horčík v banánoch môžu tiež pomôcť zlepšiť citlivosť na inzulín a znížiť riziko inzulínovej rezistencie. Inzulín reguluje hladinu cukru v krvi v tele. Ak telo nemôže správne používať inzulín, môže to viesť k chorobám, ako je cukrovka.

Energia

Banány sú pri cvičení tiež veľkým zdrojom energie. Výsledky štúdie z roku 2012 ukázali, že konzumácia zrelého banánu počas cvičenia mala podobný vplyv na vytrvalosť ako sacharidový nápoj. Účastníci štúdie, ktorí jedli banány, mali vyššiu hladinu dopamínu ako tí, ktorí mali sladký nápoj. Dopamín je chemická látka v tele zodpovedná za pocity motivácie a odmeňovania.

Aj keď banány špecificky neovplyvňujú chudnutie, majú vlastnosti, ktoré môžu človeku pomôcť pri kontrolovaní telesnej hmotnosti. Banány sú zdravé a výživné a pri miernom príjme sú vhodnou súčasťou vyváženej stravy.

Zdroj: Info.sk, TM, mdpi.com, academic.oup.com, sciencedirect.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.