• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 20.10.2019Meniny má Vendelín
11°Bratislava

Dobrý cholesterol: Táto pochúťka pomáha zlepšiť jeho hladinu

  • 8:00 30.07.2019
  • Bratislava
Dobrý cholesterol: Táto pochúťka pomáha zlepšiť jeho hladinu

HDL cholesterol, známy tiež ako „dobrý“ cholesterol, je dôležitý pri znižovaní rizika srdcových chorôb.

Štúdia ukázala, že konzumácia mandlí zlepšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu a tiež znižuje„zlý“ cholesterol. Dobrý cholesterol, známy ako lipoproteín s vysokou hustotou (HDL cholesterol), je dôležitý pri znižovaní rizika srdcových chorôb.

Mandle sú výživné zdroje vitamínov E a B. Ich konzumácia pomáha doplniť minerály, ako je vápnik, meď, železo, horčík, mangán, fosfor a zinok, a mandle tiež poskytujú dobrú dávku zdravých tukov a vlákniny. Mandle môžu zlepšiť hladinu HDL cholesterolu, ktorý zhromažďuje „zlý“ cholesterol z tkanív a pomáha ho odstrániť z tela.

Randomizovaná kontrolovaná štúdia publikovaná v časopise The Journal of Nutrition ukázala, že hladina a funkcia HDL cholesterolu sa zlepšila u ľudí, ktorí denne konzumovali 43 g nesolených, celých mandlí po dobu 6 týždňov.

Autorka štúdie Penny Kris-Etherton uviedla:

„HDL je veľmi malý, keď sa dostane do obehu. Je ako vrece na odpadky, ktoré sa pomaly zväčšuje a zaobľuje, pretože zhromažďuje cholesterol z buniek a tkanív a potom ich ukladá do pečene, aby sa rozložil.“

HDL cholesterol je rozdelený do rôznych poddruhov a veľkostí častíc, ktoré sa pohybujú od veľmi malých pre-β-1 HDL po veľmi veľké α-1 HDL.

Ukázalo sa, že vysoké koncentrácie pre-β-1 HDL a nízke koncentrácie α-1 HDL, samotné alebo v kombinácii, zvyšujú riziko kardiovaskulárnych chorôb.

Konzumácia mandlí a nízkotučná diéta zlepšuje poddruhy a funkcie HDL a bráni zníženiu α-1 HDL, ktoré je spôsobené tradičnou nízkotučnou stravou.

Kris-Etherton uviedla:

„Podarilo sa nám dokázať, že v dôsledku konzumácie mandlí bolo viac väčších častíc. To by sa premietlo do menších častíc, ktoré by robili to, čo majú robiť. Idú do tkanív a vytiahnu cholesterol, zväčšia sa a vezmú tento cholesterol do pečene na odstránenie z tela.“

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, TM, academic.oup.com, spring.org.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jedna generácia má vážny problém s alkoholom. Ktorá to je, vás prekvapí

Jedna generácia má vážny problém s alkoholom. Ktorá to je, vás prekvapí

VČERA - 18:34Zdravie

Vedci skúmali rizikové návyky pitia alkoholu a zistili, ktorá skupina obyvateľstva je najviac ohrozená.

Ako liečiť depresiu: Stačí jesť tieto jedlá po dobu 3 týždňov

Ako liečiť depresiu: Stačí jesť tieto jedlá po dobu 3 týždňov

19:18 17.10.2019Zdravie

Aj strava dokáže urobiť výrazne pomôcť psychike.

Zlý spánok: Na vine je nedostatok vitamínu

Zlý spánok: Na vine je nedostatok vitamínu

19:26 16.10.2019Zdravie

Tento vitamín chýba až štvrtine obyvateľstva.

Takáto zmena stravovacích návykov môže signalizovať rakovinu žalúdka

Takáto zmena stravovacích návykov môže signalizovať rakovinu žalúdka

8:35 16.10.2019Zdravie

Niektoré náhle zmeny v stravovacích návykoch môžu byť prvotným príznakom smrteľnej diagnózy.

Pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín dokáže ovplyvniť vaše oči

Pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín dokáže ovplyvniť vaše oči

19:08 15.10.2019Zdravie

Ak vo vašej strave zabezpečíte správne typy a pomer esenciálnych mastných kyselín, môžete zabrániť nepriaznivému zdravotnému stavu.