• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.7.2020Meniny má Amália
27°Bratislava

Dobrý cholesterol: Táto pochúťka pomáha zlepšiť jeho hladinu

  • 8:00 30.07.2019
  • Bratislava
Dobrý cholesterol: Táto pochúťka pomáha zlepšiť jeho hladinu

HDL cholesterol, známy tiež ako „dobrý“ cholesterol, je dôležitý pri znižovaní rizika srdcových chorôb.

Štúdia ukázala, že konzumácia mandlí zlepšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu a tiež znižuje„zlý“ cholesterol. Dobrý cholesterol, známy ako lipoproteín s vysokou hustotou (HDL cholesterol), je dôležitý pri znižovaní rizika srdcových chorôb.

Mandle sú výživné zdroje vitamínov E a B. Ich konzumácia pomáha doplniť minerály, ako je vápnik, meď, železo, horčík, mangán, fosfor a zinok, a mandle tiež poskytujú dobrú dávku zdravých tukov a vlákniny. Mandle môžu zlepšiť hladinu HDL cholesterolu, ktorý zhromažďuje „zlý“ cholesterol z tkanív a pomáha ho odstrániť z tela.

Randomizovaná kontrolovaná štúdia publikovaná v časopise The Journal of Nutrition ukázala, že hladina a funkcia HDL cholesterolu sa zlepšila u ľudí, ktorí denne konzumovali 43 g nesolených, celých mandlí po dobu 6 týždňov.

Autorka štúdie Penny Kris-Etherton uviedla:

„HDL je veľmi malý, keď sa dostane do obehu. Je ako vrece na odpadky, ktoré sa pomaly zväčšuje a zaobľuje, pretože zhromažďuje cholesterol z buniek a tkanív a potom ich ukladá do pečene, aby sa rozložil.“

HDL cholesterol je rozdelený do rôznych poddruhov a veľkostí častíc, ktoré sa pohybujú od veľmi malých pre-β-1 HDL po veľmi veľké α-1 HDL.

Ukázalo sa, že vysoké koncentrácie pre-β-1 HDL a nízke koncentrácie α-1 HDL, samotné alebo v kombinácii, zvyšujú riziko kardiovaskulárnych chorôb.

Konzumácia mandlí a nízkotučná diéta zlepšuje poddruhy a funkcie HDL a bráni zníženiu α-1 HDL, ktoré je spôsobené tradičnou nízkotučnou stravou.

Kris-Etherton uviedla:

„Podarilo sa nám dokázať, že v dôsledku konzumácie mandlí bolo viac väčších častíc. To by sa premietlo do menších častíc, ktoré by robili to, čo majú robiť. Idú do tkanív a vytiahnu cholesterol, zväčšia sa a vezmú tento cholesterol do pečene na odstránenie z tela.“

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, TM, academic.oup.com, spring.org.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nové zistenie: Koronavírus môže spôsobiť smrteľný zápal centrálnej nervovej sústavy

Nové zistenie: Koronavírus môže spôsobiť smrteľný zápal centrálnej nervovej sústavy

VČERA - 20:12Zdravie

Štúdia zaznamenala vyšší počet pacientov so zriedkavým a niekedy fatálnym neurologickým ochorením nazývaným ADEM.

Toto sú dôvody, prečo je aj mierny priebeh COVID-19 nebezpečný

Toto sú dôvody, prečo je aj mierny priebeh COVID-19 nebezpečný

VČERA - 7:25Zdravie

Mierne prejavy nákazy koronavírusom pre mnohých nie sú dôvodom na obavy. Netušia, aké následky to môže mať.

4 tráviace problémy, ktoré môžu signalizovať infarkt

4 tráviace problémy, ktoré môžu signalizovať infarkt

20:21 08.07.2020Zdravie

Zástava srdca je život ohrozujúci stav, ktorý sa dá rozoznať na základe niekoľkých príznakov. Patria k nim aj 4 typy tráviacich ťažkostí.

Takto môžu diabetici znížiť riziko ochorenia COVID-19

Takto môžu diabetici znížiť riziko ochorenia COVID-19

20:59 07.07.2020Zdravie

Vedci majú dobré správy pre cukrovkárov, ktorí sa boja nákazy novým koronavírusom.

Top 10 nemedicínskych faktorov, ktoré sa najčastejšie spájajú s rizikom predčasného úmrtia

Top 10 nemedicínskych faktorov, ktoré sa najčastejšie spájajú s rizikom predčasného úmrtia

21:01 06.07.2020Zdravie

Riziko predčasného úmrtia sa nespája len s ochoreniami. Toto je 10 sociálnych a behaviorálnych faktorov, ktoré k nemu takisto prispievajú.