• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
10°Bratislava

Toto si na sebe všimnete, ak budete denne jesť medzi 8. a 14. hodinou

  • 18:39 25.07.2019
  • Birmingham
Toto si na sebe všimnete, ak budete denne jesť medzi 8. a 14. hodinou

Nový výskum naznačuje, že ak obmedzíte svoj čas na stravu na konkrétne obdobie počas dňa, dosiahnete tak výsledky, o akých sa vám ani nesnívalo. Ako je to možné?

O tom, že načasovanie jedál má vplyv na funkciu metabolizmu, už niet žiadnych pochýb. Dokázal to aj výskum publikovaný na stránkach žurnálu Obesity, ktorý si stojí za tým, že najlepšie podmienky pre chudnutie ponúka strava prijímaná v rámci konkrétneho časového harmonogramu.

Výskum sa zameral na porovnanie dvoch skupín ľudí, ktorí po dobu 4 dní jedli tú istú trojicu jedál v rozličných časoch. 6 ľudí zjedlo všetky tri jedlá v prvej polovici dňa, zatiaľ čo ostatných 5 spadalo do kontrolnej skupiny.

  • Úlohou väčšej skupiny počas 4 dní bolo jesť len v rozmedzí 8:00 – 14:00 hodín. Zvyšných zhruba 18 hodín nič nejedli a pili len vodu.
  • Úlohou kontrolnej skupiny bolo naraňajkovať sa o ôsmej ráno a navečerať sa o ôsmej večer. Medzitým si ešte dopriali obed – ich „pôst“ teda trval len niečo okolo 12 hodín od posledného jedla v jeden deň do prvého jedla v nasledovný deň.

Posledný deň testovania sa niesol v znamení merania. Odborníci si pozvali všetkých 11 dobrovoľníkov do laboratória, kde im zmerali množstvo spálených kalórií, tuku, cukru a bielkovín.

Svoju rolu pri záverečnom hodnotení zohrali aj samotní účastníci pokusu. Vedci sa ich pýtali, či počas 4 dní cítili hlad, do akej miery im chutilo jesť a či sa po jedle cítili sýto. Hlad sa hodnotil aj meraním úrovne hormónov hladu, ktoré vedci extrahovali zo vzoriek moču odovzdávaných vždy ráno a večer v čase trvania pokusu.

V závere nik neschudol

Ak ste čakali zázračný výsledok s rekordným schudnutím účastníkov v jednej z dvoch skupín, sklameme vás. Spaľovanie kalórií malo u všetkých účastníkov rovnakú podobu aj po 4 dňoch rozličného spôsobu stravovania, no čosi sa predsa len zmenilo.

Výsledky ukázali, že u ľudí, ktorí sa stravovali len v prvej polovici dňa, bola hladina hormónu hladu, grelínu, oveľa nižšia ako u ostatných. Títo ľudia dokonca sami uvádzali, že sa počas dňa cítili byť menej hladní.

Okrem toho ľudia, ktorí jedli skôr cez deň, spálili za 4 dni viac tuku v porovnaní s kontrolnou skupinou.

Najpopulárnejšia diéta storočia: Viete, ako na prerušovaný pôst?

Aké ponaučenie z toho plynie pre vás? Vedci si myslia, že ak by sme posledné jedlo dňa jedli popoludní, a nie až večer, pomohli by sme tým telu prepnúť spaľovanie sacharidov pri výdaji energie na spaľovanie tukov.

Ako to už pri prelomových štúdiách býva, aj pri tejto hovoríme len o predbežných výsledkoch. Nedá sa teda na 100% povedať, či práve toto je správny postup k chudnutiu bez zbytočnej námahy.

Zdroj: Info.sk, DP, wiley.com, medicalnewstoday.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.