• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Lekári varujú: Toto môže spôsobiť káva počas tehotenstva

  • 18:58 25.07.2019
  • Bratislava
Lekári varujú: Toto môže spôsobiť káva počas tehotenstva

Pitie kávy počas tehotenstva môže mať vážne následky na plod.

Káva je nápoj, bez ktorého si mnohí ľudia nevedia predstaviť svoj deň, ale nová štúdia varuje pred rizikami pitia veľkého množstva kávy počas tehotenstva.

Vedci z univerzity Wuhan v Číne odhalili, že pitie viac ako dvoch šálok kávy denne počas tehotenstva môže narušiť vývoj pečene dieťaťa.

Viac ako 2 šálky denne uškodia pečeni dieťaťa

V štúdii mali gravidné potkany, ktorým bol podávaný kofeín, potomstvo s nízkou pôrodnou hmotnosťou, zmenenou hladinou rastových a stresových hormónov a zhoršeným vývojom pečene.

Výsledky uverejnené v časopise Journal of Endocrinology naznačujú, že ekvivalent dvoch až troch šálok kávy denne môže zmeniť hladinu stresového a rastového hormónu. To môže narušiť rast a vývoj plodu a zvýšiť riziko ochorenia pečene v dospelosti.

Vedci poukazujú na predchádzajúce štúdie, ktoré naznačujú, že ak ženy prijali 300 mg alebo viac kofeínu za deň, čo sú približne dve až tri šálky kávy, mohlo dôjsť k nižšej pôrodnej hmotnosti dieťaťa.

Vyššie riziko steatózy

Štúdie na zvieratách ďalej naznačujú, že príjem kofeínu počas tehotenstva môže mať dlhodobé účinky na vývoj pečene, pričom deti môžu byť náchylné k stukovateniu pečene.

Profesor Hui Wang a kolegovia z univerzity Wuhan v Číne skúmali účinky nízkych dávok, ktoré sú ekvivalentom dvoch až troch šálok kávy, a vysokých dávok, ktoré sa rovnajú šiestim až deviatim šálkam kávy, kofeínu.

Zistili, že potomstvo vystavené kofeínu malo nižšie hladiny pečeňového hormónu, rastového faktoru podobného inzulínu (IGF-1) a vyššie hladiny stresového hormónu kortikosteroidu pri narodení.

Yinxian Wen, spoluautor štúdie, uviedol:

„Naše výsledky naznačujú, že prenatálny kofeín spôsobuje u matky nadmernú aktivitu stresového hormónu, čo inhibuje aktivitu IGF-1 na vývoj pečene pred narodením. Po narodení sa však objavia kompenzačné mechanizmy, aby sa urýchlil rast a obnovila normálna funkcia pečene, čím sa zvýši aktivita IGF-1 a klesá signalizácia stresových hormónov. Zvýšené riziko ochorení pečene spôsobené prenatálnou expozíciou kofeínu je s najväčšou pravdepodobnosťou dôsledkom tejto zvýšenej, kompenzačnej postnatálnej aktivity IGF-1.“

Aj keď ide o zaujímavú a rozsiahlu štúdiu, ktorá sa snaží zlepšiť naše chápanie toho, ako kofeín môže ovplyvniť vývoj plodu, jej výsledky sa týkajú potkanov, u ktorých nemusí mať kofeín rovnaké účinky ako u ľudí. Autori chcú preto pokračovať vo výskume, aby mohli byť zistenia potvrdené u ľudí.

Zdroj: Info.sk, TM, eurekalert.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.