• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Nekompetentný rezort nemá nakupovať učebnice, tvrdí Beblavý

  • 16:02 14.08.2013
  • BRATISLAVA
Nekompetentný rezort nemá nakupovať učebnice, tvrdí Beblavý

Problémy s chýbajúcimi a nekvalitnými učebnicami môže vyriešiť len uvoľnenie trhu s učebnicami, tvrdí poslanec za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý.

Školám by ich podľa Beblavého nemalo kupovať zjavne nekompetentné ministerstvo. "Školy by mali dostať normatív na učebnice a učebné pomôcky, z ktorého si ich nakúpia sami," povedal agentúre SITA Beblavý.

Poslanec tak reagoval na informácie, že približne tisíc základných škôl stále nemá šlabikáre pre prvákov. Denník Pravda informoval, že školy šlabikáre dostanú do konca augusta. Budú sa volať Lipka, ale nebudú úplne identické s Lipkou, ktorú používali doteraz.

Podľa Pravdy však stále nie je isté, či k nim budú sedieť písanky, ktoré si školy už kúpili a hradia ich rodičia. „Školy budú mať v septembri k dispozícii Hupsov šlabikár Lipka,“ uviedol pre Pravdu tlačový odbor rezortu školstva.

Ako denník pripomína, na nový šlabikár rezort školstva vyhlásil rýchlu verejnú súťaž len koncom júna, víťaza vybrali začiatkom augusta a minulý týždeň bola s vydavateľstvom Aitec podpísaná nová zmluva. Súťaž na novú učebnicu odôvodnilo ministerstvo tým, že školám chce ponúknuť na výber tri šlabikáre, tak ako to bolo doteraz.

Školám však predtým oznámilo, že jeden z troch používaných šlabikárov – Lipka – k dispozícii nebude, pretože vydavateľ – firma Aitec – nemá platnú licenčnú zmluvu. Od zmluvy s firmou Aitec totiž odstúpila jedna zo spoluautoriek pôvodnej Lipky Alžbeta Hirková. Rezort školstva v júni školám navrhol, aby si vybrali z dvoch iných šlabikárov. Školy, ktoré si objednali Lipku už na jeseň, však upozorňovali, že k nej už nakúpili písanky a cvičné zošity, ktoré s inými šlabikármi nesedia a ministerstvo školstva im ich na rozdiel od šlabikárov neuhradí.

Problém so šlabikármi nie je podľa denníka Pravda jediný, ktorý trápi školy. Základným i stredným školám stále chýbajú aj niektoré nové učebnice. Podľa aktuálnych informácií z rezortu školstva chýba 13 učebníc. Celkovo pre nový školský rok dostanú školy „vyše 700 rôznych titulov učebníc a pracovných zošitov v objeme približne 6,5 milióna eur,“ vyčíslil rezort.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

DNES - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

DNES - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

DNES - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

DNES - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.