• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
11°Bratislava

Festival Colours of Ostrava spojil všetky generácie od fanušíkov Florence po The Cure

  • 8:17 23.07.2019
  • Ostrava
Festival Colours of Ostrava spojil všetky generácie od fanušíkov Florence po The Cure

Festivalu Colours of Ostrava sa podarilo spojiť viaceré generácie návštevníkov, od malých detí po seniorov aj vďaka rozmanitému programu.

Areál Dolných Vítkovic v Ostrave sa znovu stal dejiskom multižánrového medzinárodného hudobného festivalu Colours of Ostrava, ktorý počas štyroch dní ponúkol program nabitý súčasnými kráľmi hudobných rebríčkov, indie interpretmi, experimentálnymi projektmi aj legendami, ktoré na hudobnej scény pôsobia viac ako 40 rokov. Desaťtisíce návštevníkov tvorili viaceré generácie, od malých detí, ktoré rodičia niesli na chrbte či na rukách, až po seniorov, ktorí mali v sobotu vstup zdarma. Prilákali ich mená ako The Cure, Florence + The Machine, Rag'n'Bone Man, Years & Years, Rosalía, MO, ZAZ, Mogwai, Tom Walker, Mariza, John Butler Trio, Richie Hawtin Closer, Shaka Ponk, Xavier Rudd, Ólafur Arnalds, Lewis Capaldi, Calypso Rose či Kronos Quartet.

Atmosféra 18. ročníka multižánrového festivalu Colours of Ostrava 2019 vo štvrtok 18. júla 2019. FOTO TASR - Michal Svítok

Najväčším menom stredajšieho programu bola skupina Florence + The Machine pod vedením nezameniteľnej Florence Welch. Tá sa ostravskému publiku predstavila vo svojej typickej persóne čarovnej víly, ktorá vášnivo behá bosá po pódiu a vydáva zo seba vokály, ktoré dokážu otriasť celou Ostravou. Florence predstavila najmä piesne z jej najnovšieho albumu, no divákov si opantala najmä staršími hitmi, ktoré fanúšikovia spievali s ňou. To, že ju počúvajú na slovo, Florence dokázala, keď divákov vyzvala, aby odložili všetky mobily. Niektorých doslova dostala do extázy, keď im dovolila sa jej dotknúť v prvých radoch počas piesne What Kind of Man. Výbušné verzie piesní z albumov však počas koncertu zjemnila, aby pôsobili viac akusticky a diváci mohli precítiť texty jej piesní. Aj napriek tomu, že piesne Florence + The Machine možno nedostanú publikum do varu, väčšina návštevníkov cítila počas koncertu spojenie, aké s inými kapelami nedosiahnete.

Na snímke Florence + The Machine, streda 17. júla 2019, Foto: facebook.com/colours.of.ostrava

Vo štvrtok festivalové publikum hlasne privítalo aj britského gospelovo–bluesovo–soulového speváka menom Rag'n'Bone Man, vlastným menom Rory Charles Graham. Medzi stovkami fanúšikov pred pódiom zarezonoval najmä jeho hit Human, známy aj z našich rádií, no ohlas mali aj piesne Giant, Skin, Broken People, Bitter End či As You Are. Headlinerom večera na hlavnom pódiu bola domáca skupina Kryštof. Tisícky verných fanúšikov si zaspievali aj zatancovali pri hitoch Šňůry, Zatančím, Tak pojď hledat břeh, Invaze, Atentát, Naviděnou, Rubikon, Nesmím zapomenout, Cesta, Obchodník s deštěm či Tak nejak málo tančím.

Na snímke český spevák Richard Krajčo z kapely Kryštof počas 18. ročníka multižánrového festivalu Colours of Ostrava 2019 18. júla 2019. FOTO TASR - Michal Svítok

Vrcholom festivalu bolo vystúpenie legendárnej kapely The Cure s rozsiahlou nádielkou až 27 piesní. Jedinú prestávku si títo veteráni dopriali až po 20 piesňach a dali tým jasne najavo, že ešte stále sú to rockeri najväčšieho kalibru. Divákov dostali do varu hitmi ako Fascination Street, Never Enough, In Between Days či Pictures of You. Ostravské publikum si mohlo vypočuť aj pieseň A Strange Day, ktorá počas aktuálnej koncertnej šnúry odznela prvýkrát. Nezabudli však ani na prídavky ako Lullaby či dlho očakávané Friday I'm in Love. Spevák Robert Smith pochválil publikum, keď sa snažilo napodobniť zvuk lezenia stonožky z piesne The Caterpillar. Pred poslednou piesňou Boys Don't Cry sa medzi mladými návštevníkmi ozývali vety ako: "Veď tú poznáš, tá je tiež skvelá." Znova sa tak potvrdilo, že The Cure je ikonická kapela, ktorá rezonuje nielen u fanúšikov, ktorí ich videli v 80. rokoch, ale aj mladých ľudí v roku 2019.

Na snímke The Cure, sobota 20. júla 2019, Foto: facebook.com/colours.of.ostrava

Colours of Ostrava však nie je len o populárnej hudbe, ale festival ponúkol aj divadelné predstavenia, filmy, workshopy, diskusie a výstavy na 24 otvorených aj krytých scénach. Jedinečnú atmosféru dodáva festivalu aj miesto konania. Koncertné pódiá sú rozmiestnené medzi objektmi bývalého priemyselného areálu Bane Hlubina, koksovne a vysokých pecí Vítkovických železiarní. Areál je dnes unikátnou industriálnou pamiatkou a symbolom Ostravy.

Atmosféra 18. ročníka multižánrového festivalu Colours of Ostrava 2019 vo štvrtok 18. júla 2019. FOTO TASR - Michal Svítok

Zdroj: Info.sk, TM, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.