• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

Geológ: Tento jediný fakt je dôkazom, že konšpirácia o pristátí na Mesiaci je nezmysel

  • 20:41 23.07.2019
  • Canberra
Geológ: Tento jediný fakt je dôkazom, že konšpirácia o pristátí na Mesiaci je nezmysel

Pri príležitosti osláv 50. výročia letu na Mesiac sa na internete rozmohla konšpirácia o tom, že celá misia Apollo 11 bola podvodná. Ako zareagujú konšpirátori na toto tvrdenie geológa?

Rok 2019 je rokom osláv 50. výročia pristátia na jedinej zemskej družici. Let posádky Apollo 11 na Mesiac priviedol ľudstvo do ďalšej etapy výdobytkov moderných technológií, no nie všetci ho dnes oceňujú rovnako.

Rok 2019 je, žiaľ, aj rokom pochybností a šírenia falošných alebo zavádzajúcich správ. Vďaka internetu sa dnes napríklad dozvedáme, že pristátie na Mesiaci, ktoré 19. Júla 1969 sledovali na televíznych obrazovkách milióny ľudí po celom svete, bola v skutočnosti fraška natočená hollywoodskou produkciou v nevadskej púšti.

Vďaka výročiu, ktoré si tohto roku pripomíname, získali príležitosť prejaviť sa experti z celého sveta, ktorí sa snažia svetu vysvetliť, prečo sa podobné konšpirácie nezakladajú na pravde. Jedným z nich je aj Austrálčan Trevor Ireland, podľa ktorého by bolo oveľa ťažšie vytvoriť kópiu mesačných kameňov na Zemi, než ich priniesť z mesačného povrchu.

V 380 kilogramoch kameňov, ktoré astronauti priniesli z Mesiaca na Zem, sa síce nenachádzali žiadne prvky, ktoré by nejestvovali aj u nás, no rozhodne to neznamená, že na ich výrobu by stačilo odlomiť kus horniny zo zemského masívu.

„Všetky kamene sú veľmi staré, väčšina z nich má 3,8 miliárd rokov, a nikdy sa nedotkli vody,“ hovorí Ireland pre populárno-náučný portál IFL Science. „Na našej planéte by sme našli len málo skál v tomto veku.“

Konšpirátori šokujú novou teóriou: Mesiac je len simulácia, je vraj príliš žiarivý a biely

Vek mesačnej horniny sa podarilo určiť pomocou rádioaktívnych izotopov – tak, ako to robíme so zemskými skalami. Čím staršia je hornina, tým viac uránu sa v nej premenilo na olovo. Na druhej strane urán sa v horninách jednoducho zoskupuje do zirkónov, ale vedci dodnes nepoznajú spôsob, akým by sa dalo do zirkónov prepašovať olovo.

Jedným z hlavných, aj keď možno nie takých známych argumentov konšpirátorov, prečo pristátie na Mesiaci malo byť narafičené, je to, že Američania už pred 50 rokmi poznali spôsob, ako vyrobiť zirkóny s dostatočným množstvom olova vnútri, aby vyzerali staro. Ireland ale tvrdí, že až tak ďaleko ľudské schopnosti nesiahajú ani viac ako 50 rokov po prvej misii na Mesiac.

Úlohou profesora v boji proti konšpiráciám nie je len uvádzať veci na pravú mieru. On sám bol v roku 1969 príliš mladý na to, aby bol súčasťou tímu, ktorý analyzoval mesačné kamene, no dnes prednáša na univerzite, kde sa tomuto poslaniu venovali jeho predchodcovia.

Na Austrálskej národnej univerzite (Canberra) v tom čase pôsobil aj emeritný profesor Ross Taylor, ktorý spomína, že kvôli skúmaniu vzoriek mesačného povrchu trávil v práci 20 hodín denne spoločne so špičkovými profesionálmi z celého sveta.

NASA zamestnala 200-300 geológov na preštudovanie zloženia kameňov dovezených z Mesiaca. „Do dnešného dňa analyzujeme mesačné kamene z misie Apollo 11, a stále nás majú čím prekvapiť,“ hovorí Ireland vo vyhlásení. Počas ďalších rokov sa k výskumu pridalo odhadom ďalších 700-900 geológov, a ani jeden z nich by nemal problém odhaliť falošný kameň.

Ako ďalší dôkaz pravdivosti misie na Mesiac možno považovať nález meteoritu mesačného pôvodu v roku 1982, ktorého zloženie sa zhoduje s mesačnou horninou privezenou na Zem posádkou Apollo 11.

Poslednou známkou pravdivosti má byť podľa Irelanda fakt, že práve vedci by mali byť považovaní za najväčších konšpirátorov – ich práca totiž deň čo deň vyžaduje, aby spochybňovali každú novú hypotézu kolegov.

Zdroj: Info.sk, DP, edu.au, iflscience.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

VČERA - 21:49Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

VČERA - 20:44Zaujímavosti

Vlasy len tak rýchlo nedorastú – o to viac zamrzí, ak sa o ne nekvalitne postará údajný profesionál. Tieto znaky vám pomôžu rozoznať nekvalitnú kaderníčku.

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

VČERA - 19:28Zaujímavosti

Nebezpečnú látku našli v produktoch viacerých známych značiek.

Kalatea skrášli každý interiér: 5 tipov, ako ju úspešne pestovať

Kalatea skrášli každý interiér: 5 tipov, ako ju úspešne pestovať

VČERA - 18:55Zaujímavosti

Ak chcete, aby vám táto krásna rastlina prežila, musíte sa o ňu vedieť správne starať.

Tento predmet v domácnosti je špinavší ako záchod, málokto ho však čistí

Tento predmet v domácnosti je špinavší ako záchod, málokto ho však čistí

21:08 26.03.2024Zaujímavosti

Nastal čas na očistu. Darujte tomuto predmetu konečne opateru, ktorú si zaslúži.