• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Zomrel spisovateľ Maroš Bančej

  • 15:28 18.07.2019
  • Bratislava
Zomrel spisovateľ Maroš Bančej

Úmrtie slovenského spisovateľa potvrdila rodina zosnulého.

Vo veku 58 rokov zomrel v stredu (17. 7.) slovenský spisovateľ, básnik, textár a publicista Maroš Bančej. TASR to potvrdila rodina zosnulého.

Bančej sa narodil 4. septembra 1960 v Michalovciach. V roku 1990 sa stal redaktorom, potom šéfredaktorom časopisu pre mladú literatúru Dotyky, kde pôsobil takmer desať rokov a mal výrazný podiel na jeho tematickej a obsahovej orientácii. Pracoval aj ako šéfredaktor vydavateľstva ARS-LITERA. Od roku 1999 pracoval v Slovenskom rozhlase, neskôr ako šéfredaktor Rádia Devín. Neskôr pracoval v Národnom osvetovom centre.

Na snímke šéfredaktor Slovenských pohľadov Bystrík Šikula (vpravo) odovzdáva cenu v kategórii próza Marošovi Bančejovi počas slávnostného odovzdávania výročných cien Slovenských Pohľadov za rok 2016, v Bratislave 7. decembra 2016. FOTO TASR - Michal Svítok

Do literatúry sa zapísal dielami ako Výstrel z motyky: (Správa o prievane), Vampiriáda či Príliš tesná koža.

RTVS si vo vysielaní pripomenie spisovateľa

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) si vo svojom vysielaní pripomenie spisovateľa, básnika, textára, publicistu a dlhoročného rozhlasového spolupracovníka Maroša Bančeja.

Rádio Devín prinesie v piatok 19. júla o 9.43 h reprízu autorovho minirománu z roku 2006 Neznášam telefonovanie, informuje hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. Text minirománu v réžii Laca Keratu čítal František Kovár. O 17.00 h rádio odvysiela reprízu relácie z roku 1996 Školy básnické s Vojtechom Kondrótom, Vojtechom Mihálikom, Jozefom Urbanom a Marošom Bančejom, ktorý reprezentoval časopis Dotyky a uvažoval o plusoch a mínusoch sprevádzania mladých poetov a poetiek na ich tvorivej ceste. V nedeľu 21. júla o 12.00 h si môžu poslucháči Rádia Devín vypočuť jeho autorský fíčer Kazatelia, komentátori a klauni. V pondelok 22. júla o 9.10 h repríza relácie z roku 2008 z cyklu Slovenská čítanka s názvom Príliš tesná koža pripomenie Bančejovu literárnu tvorbu.

Televízna Dvojka bude na Bančeja spomínať v deň poslednej rozlúčky prostredníctvom publicisticko-dokumentárnej relácie Slovo '96 - Úvahy o stave spisovateľskom. Okrem Maroša Bančeja v nej vystúpili aj Oleg Pastier, Ján Buzássy a Daniel Hevier.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

DNES - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

DNES - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

DNES - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

DNES - 13:08Domáce

Kresťanskí demokrati chcú presadiť, aby sa na pacienta nemohli preniesť náklady spojené s manažmentom zdravotnej starostlivosti.

Vodič narazil do stromu, v dychu mu namerali viac ako 3 promile

Vodič narazil do stromu, v dychu mu namerali viac ako 3 promile

DNES - 12:35Domáce

Vodiča so zraneniami záchranári previezli do nemocnice.