• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Ako môže obmedzenie kalórií prospievať aj chudým ľuďom

  • 20:20 16.07.2019
  • Bratislava
Ako môže obmedzenie kalórií prospievať aj chudým ľuďom

Dokonca aj štíhlym ľuďom môže prospieť, ak obmedzia príjem kalórií.

Zníženie denného príjmu kalórií o približne 300 kalórií denne môže významne zlepšiť markery kardiometabolického zdravia. Také sú výsledky nedávnej štúdie, ktorá 2 roky skúmala 218 ľudí vo veku 21 - 50 rokov, ktorí neboli obézni.

Kardiológ William E. Kraus a jeho kolegovia vo výskume vysvetľujú, že niektoré kardiometabolické markery, napríklad cholesterol, krvný tlak a krvný cukor, môžu zvýšiť riziko kardiovaskulárnych ochorení a kardiovaskulárnych úmrtí, aj keď sú v rozmedzí, ktoré zdravotnícki pracovníci považujú za normálne.

Na druhej strane, mnohé štúdie naznačujú, že obmedzenie kalórií prospieva tak zdraviu človeka, ako aj dĺžke života. Sú však tieto prínosy spojené s chudnutím?

Výskumníci v štúdii otestovali hypotézu, že to nie len o chudnutí, ale existuje aj nejaký iný, komplexnejší molekulárny mechanizmus, ktorý vysvetľuje prínosy obmedzenia kalórií pre kardiometabolické zdravie. Zistenia zverejnili v časopise The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Ako obmedzenie kalórií pomáha metabolickému zdraviu

Všetci účastníci štúdie mali priemerný index telesnej hmotnosti (BMI) medzi 22 a 27,9. Výskumníci ich náhodne zaradili do jednej z dvoch skupín: jedna skupina znížila svoj príjem kalórií o 25% (intervenčná skupina), a druhá skupina nemenila svoj príjem (kontrolná skupina). Nie všetkým účastníkom intervenčnej skupiny sa podarilo udržať 25-percentné zníženie kalórií počas celého obdobia štúdie, ale v priemere znížili svoj príjem o takmer 12%.

Po intervencii stratili účastníci tejto skupiny 10% svojej hmotnosti, pričom 71% tvorila tuková hmota. Obmedzenie kalórií malo za následok významné kardiometabolické prínosy. Konkrétne obmedzenie kalórií spôsobilo trvalé a významné zníženie všetkých meraných konvenčných kardiometabolických rizikových faktorov. U účastníkov sa znížili hladiny LDL, HDL cholestorolu aj krvného tlaku.

Ako dodávajú autori: “Obmedzenie kalórií malo za následok významné zlepšenie C-reaktívneho proteínu po 2 rokoch." To je marker zápalu, ktorý vedci spájajú s chorobami srdca, rakovinou a zhoršenými kognitívnymi schopnosťami. Zlepšila sa aj citlivosť na inzulín a markery metabolického syndrómu.

Ako dodáva Kraus:

"Ľudia to dokážu pomerne jednoducho tým, že len tu a tam obmedzia malé prehrešky, alebo možno znížia ich množstvo, ako napríklad maškrtenie po večeri."

Dr Kraus tiež objasňuje, že jeho štúdia skúmala biomarkery pre zdravotný stav človeka a hovorí, že on a jeho kolegovia boli „ohromení“ „dramatickými“ zlepšeniami a „pozoruhodne“ pozitívnymi účinkami, ktoré malo obmedzenie kalórií na obvod pásu, triglyceridy, HDL cholesterol, glukózu a krvný tlak.




Zdroj: info.sk, TM, medicalnewstoday.com, thelancet.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.