• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Tieto zdanlivo zdravé nápoje zvyšujú riziko rakoviny

  • 21:03 11.07.2019
  • Bratislava
Tieto zdanlivo zdravé nápoje zvyšujú riziko rakoviny

Nápoje, ktoré pijú milióny ľudí na celom svete, prispievajú k vzniku rakoviny.

Vedci už dlhší čas spájajú sladké nápoje so širokým spektrom zdravotných rizík. Nová pozorovacia štúdia z Francúzska však zistila súvislosť medzi konzumáciou sladkých nápojov vrátane zdanlivo zdravých 100% ovocných štiav a rizikom rakoviny.

Vedecký tím pod vedením Eloia Chazelasa skúmal spojenie medzi príjmom sladkých nápojov a rôznymi formami rakoviny u 101 257 dospelých dospelých vo veku 42 rokov. Sladké nápoje, ktoré skúmali, zahŕňali sýtené ochutené nápoje, sirupy, ovocné nápoje, 100% ovocné šťavy bez pridaného cukru, sladké mliečne nápoje, športové nápoje a energetické nápoje.

Pomocou online dotazníkov o potravinách výskumníci zhodnotili spotrebu 3 300 rôznych druhov potravín a nápojov. Okrem toho klinické pozorovanie účastníkov pokračovalo ďalších 9 rokov. Počas tejto doby sa výskumníci zaoberali rizikom karcinómu prsníka, prostaty a kolorektálneho karcinómu.

Chazelas a kolegovia vylúčili ďalšie faktory, vrátane veku, pohlavia, vzdelania, dedičného rizika rakoviny a faktorov životného štýlu - ako je fajčenie a cvičenie.

O 22% vyššie riziko rakoviny prsníka, o 18% vyššie všeobecné riziko rakoviny

Počas sledovaného obdobia sa u 2 193 ľudí objavila rakovina, pričom diagnostikovaní pacienti mali priemerní vek 59 rokov. Z analýzy vyplynulo, že pri dennom náraste príjmu sladkých nápojov o 100 mililitrov sa celkové riziko rakoviny zvýšilo o 18% a riziko rakoviny prsníka sa zvýšilo o 22%.

Keď výskumníci samostatne analyzovali 100% ovocné šťavy, tiež našli zvýšené riziko celkovej rakoviny a rakoviny prsníka. Štúdia však nenašla spojenie s kolorektálnym karcinómom alebo rakovinou prostaty.

Naproti tomu diétne nápoje nezvyšovali riziko rakoviny. Vedci to vysvetľujú tak, že ľudia, ktorí uviedli konzumáciu diétnych nápojov, ich pili vo veľmi malých množstvách, takže tento výsledok navrhujú interpretovať s opatrnosťou.

Autori štúdie však pripomínajú, že ich zistenia nemusia platiť pre všeobecnú populáciu, pretože skúmaná vzorka nie je reprezentatívna pre širšiu populáciu. Ako uvádzajú, najväčšie zastúpenie v skúmanej vzorke mali ženy "so zdravým správaním a vyššou úrovňou sociálno-profesijnej a vzdelanostnej úrovne ako všeobecná francúzska populácia, čo mohlo to viesť k nižšiemu výskytu rakoviny v porovnaní s odhadmi populácie.”

Autori si myslia, že sladké nápoje môžu zvýšiť riziko rakoviny, pretože cukor ovplyvňuje viscerálny tuk, krvný cukor a zápalové markery - všetky faktory, ktoré predchádzajúce štúdie spojili s vyšším rizikom rakoviny.

Vedci konštatujú:

"Tieto údaje podporujú relevantnosť existujúcich výživových odporúčaní na obmedzenie konzumácie sladkých nápojov vrátane 100% ovocnej šťavy, ako aj politických opatrení, ako sú napríklad daňové a marketingové obmedzenia zamerané na sladké nápoje, ktoré by mohli potenciálne prispieť k zníženiu výskytu rakoviny."

Zdroj: Info.sk, TM, bmj.com, medicalnewstoday.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.