• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Riziko kardiovaskulárnych ochorení nesúvisí s hmotnosťou, ale s tukom v týchto oblastiach

  • 9:44 14.07.2019
  • Bratislava
Riziko kardiovaskulárnych ochorení nesúvisí s hmotnosťou, ale s tukom v týchto oblastiach

Spôsob, akým naše telo ukladá tuky, je dôležitejší ako celková hmotnosť.

Štúdia postmenopauzálnych žien ukázala, že riziko kardiovaskulárnych ochorení je spojené s tvarom tela, čo vyplýva z toho, ako naše telo ukladá tuky. Doterajšie štúdie naznačujú, že BMI index telesnej hmotnosti vypočítaný na základe celkovej hmotnosti a výšky, je spojený s rizikom kardiovaskulárnych ochorení. Doteraz sa lekári domnievali, že čím vyššie je BMI osoby, tým väčšie je riziko vzniku mŕtvice, srdcových ochorení a podobných a stavov.

Avšak nový výskum uskutočnený na ženách vo veku nad 50 rokov poukazuje na ďalší potenciálny faktor, konkrétne rozmiestnenie tuku v tele. Nová štúdia, ktorej zistenia sú uvedené v odbornom časopise European Heart Journal, skúmala údaje od 161 808 žien vo veku 50 - 79 rokov, aby zistila, či BMI alebo distribúcia tuku súvisí s rizikom kardiovaskulárnych ochorení. Žiadna z týchto žien nemala predtým kardiovaskulárne ochorenie. Počas celého obdobia štúdie však vedci zaznamenali 291 nových prípadov kardiovaskulárneho ochorenia.

Záleží na tvare tela

Výskumníci v štúdii merali hmotnosť tuku pomocou duálnej röntgenovej absorpciometrie, čo je typ skenovania, ktorý hodnotí hustotu tuku, svalov a kostí. Tím vedcov pritom našiel vzorec. Najvyššie riziko kardiovaskulárnych ochorení mali ženy s najvyšším percentom tuku uloženým v oblasti brucha a trupu a najnižším percentom tuku v oblasti nôh, vďaka čomu majú tvar „jablka“.

Tieto ženy mali viac ako trojnásobné riziko kardiovaskulárnych ochorení oproti rovesníčkam s nízkym percentom tuku v oblasti brucha a vyšším percentom tuku v oblasti nôh: takzvaný tvar hrušky. Okrem toho ženy v hornom 25. percentile s najväčším telesným tukom v okolí svojho stredu mali takmer dvojnásobné riziko výskytu srdcových problémov alebo mŕtvice v porovnaní s top 25% žien s najnižším telesným tukom v oblasti brucha.

Zároveň ženy s najväčším obsahom tuku v oblasti nôh mali nižšie riziko kardiovaskulárnych ochorení - o 40% nižšie ako u tých, ktoré mali najmenej tuku v oblasti nôh.

Výskumníci však dodali, že telesná hmotnosť toto riziko neovplyvňuje. Tiež tvrdia, že zníženie množstva telesného tuku v oblasti brucha môže pomôcť znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení. Výskumníci sa domnievajú, že ich súčasné zistenia sú dobrým dôvodom, prečo by pri posudzovaní rizika kardiovaskulárnych ochorení mali byť použité iné merania než len BMI.

Zdroj: Info.sk, TM, academic.oup.com, ncbi.nlm.nih.gov, whi.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.