• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

Choroba banánov: Toto je dôvod, prečo možno zmiznú z regálov

  • 18:28 09.07.2019
  • Bratislava
Choroba banánov: Toto je dôvod, prečo možno zmiznú z regálov

Jedno z najobľúbenejších druhov ovocia na svete je ohrozené dvoma nebezpečnými chorobami.

Banány patria medzi najobľúbenejšie druhy ovocia pre ich obsah živín aj veľkú variabilitu v ich príprave. No túto populárnu pochúťku ničia dve škodlivé choroby, pričom hrozí, že postupne bude banánov v regáloch obchodov čoraz menej.

„Produkcia banánov v súčasnom stave čelí existenciálnej kríze,“ povedal Dan Bebber, špecialista pre rastliny a choroby na univerzite v Exeteri pre Huffington Post. Podľa Bebbera bude nutné vykonať veľké zmeny v produkcii banánov. V jeho novej štúdii vysvetľuje rastúce riziko plesňového ochorenia, ktoré do značnej miery ničí úrodu banánov.

Choroba Čierna Sigatoka vznikla v Ázii koncom 20. storočia, ale teraz sa rozšírila do Karibiku a na Floridu. Bebber hovorí, že tomuto šíreniu pomáhajú klimatické zmeny v kľúčových regiónoch Ázie, Južnej Ameriky a Karibiku, v ktorých sa pestujú banány:

„Vo veľkých častiach sveta, kde sa pestujú banány, sa teploty zvýšili a rastie vlhkosť. Chorobe vyhovujú a rýchlejšie rastie v teplejších a vlhkejších podmienkach.“

Choroby nás už o jeden druh banánov pripravili

Čierna Sigatoka je jednou z dvoch nebezpečných chorôb, ktoré sužujú pestovateľov banánov po celom svete. Druhou je panamská choroba, ktorá už stihla zničiť kedysi najobľúbenejší druh banánov, ktorý sa nazýval Gros Michel.

Plesňové ochorenie žije v pôde a napáda najprv korene, kým sa rozšíri do celej rastliny. Môže prežívať v pôde po celé desaťročia a bráni poľnohospodárom v snahe pestovať nové plodiny. Odroda Gros Michel musela byť nahradená banánom Cavendish, ktorý teraz predstavuje takmer polovicu všetkých banánov pestovaných v dnešnom svete.

Banán Cavendish je populárny medzi výrobcami a exportérmi kvôli vysokým výnosom a trvanlivosti počas dlhej prepravy. Aj ten je však teraz ohrozený oboma druhmi ochorenia. Podľa odborníkov sme sa opäť stali príliš závislí na jednom type banánov, namiesto toho, aby sme povzbudzovali rozmanitosť. Prevalencia jedného typu banánov znamená, že ak je ohrozený chorobou, neexistuje alternatívny typ, odolný voči chorobe, na ktorý by sme mohli prejsť.

Jeden druh banánov sa pestuje na jednom obrovskom poli ako jediná plodina, čo uľahčuje aplikáciu pesticídov a zberu úrody. Následkom toho sú však náchylnejšie na choroby.

Genetická modifikácia verzus väčšia rozmanitosť

Vedci v súčasnosti pracujú na vývoji geneticky modifikovaných (GM) banánovníkoch, ktoré dokážu odolať panamskej chorobe. Podľa Bebbera však bude potrebná zmena v správaní spotrebiteľov, aby sme boli pripravení prijať GM banány. GM plodina by mohla byť v budúcnosti stále náchylná na nový kmeň choroby.

Genetická modifikácia by však nemala byť jediným riešením. Aj keď pomôže udržať jednoduchý monokultúrny systém, z dlhodobého hľadiska je lepšie rozhodnutie začať pestovať rôznorodé banány. Táto rozmanitosť nám poskytne odolnosť voči budúcim chorobám.

Bebber povedal, že posun od produkcie monokultúrnych banánov by mohol vytvoriť poľnohospodársky systém, ktorý by bol schopný odolávať chorobám:

„Menej intenzívny systém by mohol zahŕňať pestovanie banánov s inými plodinami, ako napríklad palmou olejovou, čo sa už uskutočňuje v častiach Indie a Afriky. Spoločné pestovanie zmesi plodín znižuje zisk, ale aj riziko ochorenia."

Vyššia cena a tlak spotrebiteľov

Akýkoľvek rozsiahly prechod na menej intenzívnu a zmiešanú produkciu banánov by potreboval podporu spotrebiteľa, aby bol úspešný, povedal Bebber, a to znamená ochotu platiť viac za banány:

„Musíme platiť oveľa viac za banány, aby boli výrobcovia schopní investovať do udržateľnosti a dlhodobej životaschopnosti výroby. Ak ľudia kupujú fair trade alebo bio banány, vysielajú priemyslu a výrobcom signál, že chceme zmenu a podnecujú ich, aby prešli na udržateľnejšiu produkciu.“

Výskumníci tiež dúfajú, že ľudia sa odklonia od trendu nakupovať dokonale vyzerajúce ovocie a zeleninu a podporia predaj iných druhov banánov. Na celom svete pestujeme 1 000 druhov banánov. Mnohí spotrebitelia si myslia, že existuje len jeden druh. Ak budeme požadovať rôznorodejší výber, pestovatelia sa dopytu prispôsobia.

Zdroj: Info.sk, TM, royalsocietypublishing.org, huffpost.com, journals.plos.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.