Na grilovanie nie sú vôbec vhodné údenárske výrobky, hovorí odborníčka

Na grilovanie nie sú vôbec vhodné údenárske výrobky alebo mäsá naložené v soli či marináde. Upozornila na to vedúca Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava Alžbeta Béderová.
„Použitá soľ sa vplyvom vysokej teploty a ohňa v spojení s bielkovinou z mäsa stáva zdrojom nitrozamínov, ktoré sú považované za najintenzívnejšiu rakovinotvornú látku,“ povedala odborníčka na zdravú výživu. Pripomenula však, že grilovanie je zdravá, nízkokalorická forma prípravy jedla, pretože nevyžaduje použiť na úpravu jedla už ďalší tuk.
Podľa jej slov je potrebné sa pri takejto príprave jedla vyvarovať zásadným chybám, aby nebolo zdraviu škodlivé a rizikové. „Na opekanie či grilovanie nie je vhodné mastné mäso, pretože topiaca sa masť kvapká na pahrebu a jej spaľovaním vznikajú karcinogénne látky,“ zdôraznila.
Rovnako neodporúča do pripravovaného mäsa pichať, ale len ho opatrne otáčať. Vytekajúca šťava sa totiž podľa jej slov v ohni či pahrebe spaľuje, dymí a mení sa na škodlivé benzpyrény.
Niektorí gurmáni pred záverom opekania polejú mäso pivom, aby dostalo lepšiu chuť a chutnejšiu kôrku. „Ani tento postup nie je správny, pretože väčšinou vzniknutý dym znehodnotí opekané jedlo,“ dodala.

Ján Budaj verí, že sa trestné konanie ukáže ako nedôvodné
Exminister životného prostredia Ján Budaj, ktorý čelí obvineniu pre pokračujúci zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, deklaruje, že čestne hájil verejný záujem.

Z trhu sťahujú cestoviny
ŠVPS SR upozorňuje na nevyhovujúce cestoviny na slovenskom trhu.

SHMÚ vydal výstrahy, platia pre celú krajinu
Meteorológovia varujú pred nepriaznivým počasím.

Z trhu sťahujú silikónovú pomôcku do kuchyne
V pomôcke sa podľa hygienikov zistilo nadlimitné množstvo prchavých látok.

Opoziční politici reagovali na list od Fica
Nenávisť šíri podľa Gröhlinga a Remišovej premiér.