• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.10.2019Meniny má Sergej
17°Bratislava

Tajomstvo tuniaka v konzerve, o ktorom by ste radšej nechceli vedieť

  • 21:05 02.07.2019
  • Santa Cruz
Tajomstvo tuniaka v konzerve, o ktorom by ste radšej nechceli vedieť

V prípade, že je konzervovaný tuniak vašou obľúbenou pochúťkou v čase, keď nie je čas na poriadny obed, tieto správy vás šokujú.

Tuniak v konzerve sa pre našincov stal obľúbenou pochutinou. Vďaka tomu, že nevyžaduje prakticky žiadny čas na prípravu a dá sa jesť rovno z plechovky, si ním mnohí nahrádzajú odporúčaný týždenný príjem rýb a výrobkov z nich.

Ak ale tuniaka jete príliš často, vystavujete sa závažnému zdravotnému riziku. Ako vo svojej štúdii píšu vedci z University of California, tuniak v akejkoľvek podobe obsahuje vysoko toxickú ortuť a jeho nadmerná konzumácia môže viesť k nebezpečným následkom.

Výskumníci sa k tomuto zisteniu dopracovali vďaka pozorovaniu vysokoškolských študentov, z ktorých 54 percent uvádza, že si tuniaka v plechovke doprajú aspoň trikrát za týždeň. Až 7 percent študentov jedáva jedlá s obsahom tuniaka aj viac ako 20-krát za týždeň.

Vedci sa pozreli na zloženie vlasu každého účastníka. Vo výsledku zistili, že úroveň ortuti u niektorých z nich presiahla hranicu, pri ktorej by sa ešte dalo cúvnuť späť.

Vedúcu autorku Myru Finkelsteinovú k podniknutiu štúdie inšpirovala správa o obrovskom množstve tuniaka, ktoré vysokoškoláci zjedia.

„Ostala som v šoku, keď mi niektorí študenti povedali, že jedia tuniaka každý deň. Ich neznalosť rizika konzumovania takého množstva ortuti je zarážajúca.“

Výsledky štúdie preukázali, že 99 percent študentov pochybuje o kompletnosti a kvalite svojich znalostí, pokiaľ ide o obsah ortuti v rybách. Väčšina študentov okrem toho uviedla, že je v poriadku jesť dvoj- až trojnásobok množstva tuniaka, ktorý Agentúra na ochranu životného (EPA) prostredia považuje za bezpečný (2 – 3 porcie za týždeň).

Účinky metylortuti na telo

Metylortuť je z dlhodobého hľadiska škodlivejšia ako neorganická ortuť, a zvykne sa hromadiť v tele. Táto látka môže spôsobiť otravu, ktorej príznaky zahŕňajú oslabenie kognitívnej funkcie, slepotu a poruchy činnosti pľúc.

Finkelsteinová vo vyhlásení uvádza, že u testovaných študentov sa zatiaľ neprejavili žiadne zo zmienených negatívnych účinkov, no rozhodne im odporúča znížiť dávku skonzumovanej ryby.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DP, wiley.com, ucsc.edu, epa.gov, iflscience.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jedna generácia má vážny problém s alkoholom. Ktorá to je, vás prekvapí

Jedna generácia má vážny problém s alkoholom. Ktorá to je, vás prekvapí

18:34 19.10.2019Zdravie

Vedci skúmali rizikové návyky pitia alkoholu a zistili, ktorá skupina obyvateľstva je najviac ohrozená.

Ako liečiť depresiu: Stačí jesť tieto jedlá po dobu 3 týždňov

Ako liečiť depresiu: Stačí jesť tieto jedlá po dobu 3 týždňov

19:18 17.10.2019Zdravie

Aj strava dokáže urobiť výrazne pomôcť psychike.

Zlý spánok: Na vine je nedostatok vitamínu

Zlý spánok: Na vine je nedostatok vitamínu

19:26 16.10.2019Zdravie

Tento vitamín chýba až štvrtine obyvateľstva.

Takáto zmena stravovacích návykov môže signalizovať rakovinu žalúdka

Takáto zmena stravovacích návykov môže signalizovať rakovinu žalúdka

8:35 16.10.2019Zdravie

Niektoré náhle zmeny v stravovacích návykoch môžu byť prvotným príznakom smrteľnej diagnózy.

Pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín dokáže ovplyvniť vaše oči

Pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín dokáže ovplyvniť vaše oči

19:08 15.10.2019Zdravie

Ak vo vašej strave zabezpečíte správne typy a pomer esenciálnych mastných kyselín, môžete zabrániť nepriaznivému zdravotnému stavu.