Toto by ste mali vedieť o surových vajciach
Je konzumácia surových vajec skutočne bezpečná? Tu sú možné rizika použitia tepelne neupravených vajec.
Niektoré recepty, napríklad na dressingy, si vyžadujú použitie surových vajec a mnohí ľudia jedia surové vajcia pre ich výživové vlastnosti. Avšak konzumácia surových vajec nemusí byť bezpečná. Niektoré sliepky nesú vo svojich reprodukčných orgánoch baktérie Salmonella typhimurium a Salmonella enteritidis.
Medzi faktory, ktoré ovplyvňujú kontamináciu kuracích vajec salmonelou patria:
- množstvo chovanej hydiny
- vek hydiny
- úrovne stresu vtákov
- ich strava
- očkovanie
- hygiena a čistota prostredia chovu
Kto je ohrozený infekciou?
Ľudia, ktorí konzumujú surové alebo nedovarené vajcia, môžu dostať infekciu baktériou Salmonella, ktorú lekári nazývajú aj salmonelóza. Príznaky infekcie Salmonella sa vyskytujú v priebehu 12 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín.
Príznaky salmonelózy sú:
- hnačka
- horúčka
- kŕče v bruchu
- zvracanie
Dojčatá, deti, staršie osoby a tehotné ženy sú vystavené vyššiemu riziku nákazy Salmonellou. Ľudia s oslabeným imunitným systémom sú tiež vystavení vyššiemu riziku vzniku chorôb prenášaných potravinami. Jedinci s diabetom, rakovinou, HIV alebo AIDS, alebo tí, ktorí majú transplantované orgány, by sa mali vyhnúť konzumácii nespracovaných surových vajec.
Okrem obáv o bezpečnosť potravín, konzumácia akýchkoľvek surových vaječných bielkov narúša schopnosť tela absorbovať biotín. Biotín hrá rozhodujúcu úlohu pri metabolizme tukov a sacharidov a jeho nedostatok môže zhoršiť funkciu inzulínu, čo môže zhoršiť hladiny cukru v krvi.
Ako bezpečne pripravovať vajcia
Nasledujúce tipy vám môžu pomôcť bezpečne pripraviť vajcia:
- Aby ste predišli ochoreniu, kupujte chladené vajcia a skladujte ich v chladničke pri teplote nižšej ako 4 ° Celzia.
- Ak je škrupina prasknutá alebo znečistená, vajce nepoužívajte.
- Je nevyhnutné, aby si ľudia pred a po manipulácii so surovými vajcami umyli ruky, riad a kuchynské dosky teplou mydlovou vodou.
- Skontrolujte kartón, v ktorom sú vajcia predávané, či nejavý známky vytečených vajec.
Tipy na varenie vajec:
- Vždy varte bielka dôkladne a uistite sa, že žĺtky sú pevné.
- Pri pečených jedlách v rúre by sa mali ľudia uistiť, že pečú vajcia pri teplote aspoň 70 ° Celzia.
- Pri výrobe domácej zmrzliny a vaječného koňaku jemne zohrejte zmes na aspoň 70 ° Celzia.
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou
Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním
Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.
Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami
Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.
Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky
Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?
5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie
Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.