• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.7.2019Meniny má Olga
26°Bratislava

Toto by ste mali vedieť o surových vajciach

  • 19:29 26.06.2019
  • Bratislava
Toto by ste mali vedieť o surových vajciach

Je konzumácia surových vajec skutočne bezpečná? Tu sú možné rizika použitia tepelne neupravených vajec.

Niektoré recepty, napríklad na dressingy, si vyžadujú použitie surových vajec a mnohí ľudia jedia surové vajcia pre ich výživové vlastnosti. Avšak konzumácia surových vajec nemusí byť bezpečná. Niektoré sliepky nesú vo svojich reprodukčných orgánoch baktérie Salmonella typhimurium a Salmonella enteritidis.

Medzi faktory, ktoré ovplyvňujú kontamináciu kuracích vajec salmonelou patria:

  • množstvo chovanej hydiny
  • vek hydiny
  • úrovne stresu vtákov
  • ich strava
  • očkovanie
  • hygiena a čistota prostredia chovu

Kto je ohrozený infekciou?

Ľudia, ktorí konzumujú surové alebo nedovarené vajcia, môžu dostať infekciu baktériou Salmonella, ktorú lekári nazývajú aj salmonelóza. Príznaky infekcie Salmonella sa vyskytujú v priebehu 12 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín.

Príznaky salmonelózy sú:

  • hnačka
  • horúčka
  • kŕče v bruchu
  • zvracanie

Dojčatá, deti, staršie osoby a tehotné ženy sú vystavené vyššiemu riziku nákazy Salmonellou. Ľudia s oslabeným imunitným systémom sú tiež vystavení vyššiemu riziku vzniku chorôb prenášaných potravinami. Jedinci s diabetom, rakovinou, HIV alebo AIDS, alebo tí, ktorí majú transplantované orgány, by sa mali vyhnúť konzumácii nespracovaných surových vajec.

Okrem obáv o bezpečnosť potravín, konzumácia akýchkoľvek surových vaječných bielkov narúša schopnosť tela absorbovať biotín. Biotín hrá rozhodujúcu úlohu pri metabolizme tukov a sacharidov a jeho nedostatok môže zhoršiť funkciu inzulínu, čo môže zhoršiť hladiny cukru v krvi.

Ako bezpečne pripravovať vajcia

Nasledujúce tipy vám môžu pomôcť bezpečne pripraviť vajcia:

  • Aby ste predišli ochoreniu, kupujte chladené vajcia a skladujte ich v chladničke pri teplote nižšej ako 4 ° Celzia.
  • Ak je škrupina prasknutá alebo znečistená, vajce nepoužívajte.
  • Je nevyhnutné, aby si ľudia pred a po manipulácii so surovými vajcami umyli ruky, riad a kuchynské dosky teplou mydlovou vodou.
  • Skontrolujte kartón, v ktorom sú vajcia predávané, či nejavý známky vytečených vajec.

Tipy na varenie vajec:

  • Vždy varte bielka dôkladne a uistite sa, že žĺtky sú pevné.
  • Pri pečených jedlách v rúre by sa mali ľudia uistiť, že pečú vajcia pri teplote aspoň 70 ° Celzia.
  • Pri výrobe domácej zmrzliny a vaječného koňaku jemne zohrejte zmes na aspoň 70 ° Celzia.
Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: info.sk, TM, fsis.usda.gov, health.gov, fda.gov, ncbi.nlm.nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kedy je najlepšie dať si sprchu alebo kúpeľ? Takto si ho načasujte, ak chcete dobre spať

Kedy je najlepšie dať si sprchu alebo kúpeľ? Takto si ho načasujte, ak chcete dobre spať

DNES - 19:35Zdravie

Načasovanie kúpeľa dokáže ovplyvniť kvalitu spánku.

Operácia štítnej žľazy: Toto o nej musíte vedieť

Operácia štítnej žľazy: Toto o nej musíte vedieť

DNES - 19:13Zdravie

Pred podstúpením chirurgického zákroku by ste mali vedieť niekoľko dôležitých faktov.

Príspevky na Facebooku dokážu u autora odhaliť až 21 druhov ochorení

Príspevky na Facebooku dokážu u autora odhaliť až 21 druhov ochorení

VČERA - 21:53Zdravie

Samotné facebookové príspevky dokážu odhaliť 21 rôznych porúch a ochorení, vrátane cukrovky, vysokého tlaku, nervozity a depresie.

Aká je pravda o ortopedických topánkach

Aká je pravda o ortopedických topánkach

VČERA - 20:01Zdravie

Nové poznatky o stvrdnutej koži na nohách rozpútali diskusiu o vplyve orotopedických topánok na zdravie.

Čo spôsobuje ostrú, bodavú bolesť v rôznych častiach tela?

Čo spôsobuje ostrú, bodavú bolesť v rôznych častiach tela?

VČERA - 18:48Zdravie

Ak ste sa niekedy zháčili pri pocite náhlej bolesti, ktorá sa ozvala z niektorej časti vášho tela, tento článok vám o vašom zdraví prezradí viac.