Toto by ste mali vedieť o surových vajciach

Je konzumácia surových vajec skutočne bezpečná? Tu sú možné rizika použitia tepelne neupravených vajec.
Niektoré recepty, napríklad na dressingy, si vyžadujú použitie surových vajec a mnohí ľudia jedia surové vajcia pre ich výživové vlastnosti. Avšak konzumácia surových vajec nemusí byť bezpečná. Niektoré sliepky nesú vo svojich reprodukčných orgánoch baktérie Salmonella typhimurium a Salmonella enteritidis.
Medzi faktory, ktoré ovplyvňujú kontamináciu kuracích vajec salmonelou patria:
- množstvo chovanej hydiny
- vek hydiny
- úrovne stresu vtákov
- ich strava
- očkovanie
- hygiena a čistota prostredia chovu
Kto je ohrozený infekciou?
Ľudia, ktorí konzumujú surové alebo nedovarené vajcia, môžu dostať infekciu baktériou Salmonella, ktorú lekári nazývajú aj salmonelóza. Príznaky infekcie Salmonella sa vyskytujú v priebehu 12 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín.
Príznaky salmonelózy sú:
- hnačka
- horúčka
- kŕče v bruchu
- zvracanie
Dojčatá, deti, staršie osoby a tehotné ženy sú vystavené vyššiemu riziku nákazy Salmonellou. Ľudia s oslabeným imunitným systémom sú tiež vystavení vyššiemu riziku vzniku chorôb prenášaných potravinami. Jedinci s diabetom, rakovinou, HIV alebo AIDS, alebo tí, ktorí majú transplantované orgány, by sa mali vyhnúť konzumácii nespracovaných surových vajec.
Okrem obáv o bezpečnosť potravín, konzumácia akýchkoľvek surových vaječných bielkov narúša schopnosť tela absorbovať biotín. Biotín hrá rozhodujúcu úlohu pri metabolizme tukov a sacharidov a jeho nedostatok môže zhoršiť funkciu inzulínu, čo môže zhoršiť hladiny cukru v krvi.
Ako bezpečne pripravovať vajcia
Nasledujúce tipy vám môžu pomôcť bezpečne pripraviť vajcia:
- Aby ste predišli ochoreniu, kupujte chladené vajcia a skladujte ich v chladničke pri teplote nižšej ako 4 ° Celzia.
- Ak je škrupina prasknutá alebo znečistená, vajce nepoužívajte.
- Je nevyhnutné, aby si ľudia pred a po manipulácii so surovými vajcami umyli ruky, riad a kuchynské dosky teplou mydlovou vodou.
- Skontrolujte kartón, v ktorom sú vajcia predávané, či nejavý známky vytečených vajec.
Tipy na varenie vajec:
- Vždy varte bielka dôkladne a uistite sa, že žĺtky sú pevné.
- Pri pečených jedlách v rúre by sa mali ľudia uistiť, že pečú vajcia pri teplote aspoň 70 ° Celzia.
- Pri výrobe domácej zmrzliny a vaječného koňaku jemne zohrejte zmes na aspoň 70 ° Celzia.

Gynekológovia radia: Toto počas menštruácie nikdy nerobte
Bojujete pravidelne počas menštruácie s kŕčmi a bolesťou? Možno niečo robíte nesprávne.

Čo sa stane, ak sa dotknete ortuti? Odpoveď vás prekvapí
Všetci si spomíname na varovanie pred rozliatou ortuťou z teplomera. Prečo by sme sa tejto látky nemali dotýkať a čo hrozí, ak toto varovanie odignorujeme?

Vedci zistili, že takáto strava zlepšuje pamäť. Niektoré potraviny vás prekvapia
Zabúdate? Nová štúdia naznačuje, že možno potrebujete vo svojej strave viac červeného vína a čerešní.

Najčastejšie chyby, ktorých sa dopúšťate pri cvičení na stacionárnom bicykli
Udržiavať si kondičku pomocou stacionárneho bicykla síce na prvý pohľad pôsobí ako jednoduchý cieľ, no mnohí ho zvyknú podceniť.

Hemoroidy môžu spočiatku pôsobiť bezpríznakovo. Ako vyzerá hemoroidálny atak?
Ľudia by v prípade krvácanie nemali odkladať návštevu lekára, ktorý ochorenie správne identifikuje, vylúči rakovinu a prípadne zamedzí pokročilému štádiu.