• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Jedna šálka tohto nápoja dokáže meniť nezdravý tuk na prospešný hnedý

  • 19:45 25.06.2019
  • Bratislava
Jedna šálka tohto nápoja dokáže meniť nezdravý tuk na prospešný hnedý

V boji s obezitou môže pomôcť už jedna šálka nápoja.

Vedci vykonali prvú štúdiu na ľuďoch, ktorá ukázala, že šálka kávy môže mať priamy vplyv na funkcie hnedého tuku. Hnedý tuk, ktorý je označovaný za „dobrý“ tuk, pomáha telu premeniť živiny na energiu a vytvárať teplo. Biely alebo žltý tuk je naopak zodpovedný za nadmerné ukladanie kalórií.

Zatiaľ čo lekári spájajú biely tuk s obezitou a metabolickými poruchami, ako je cukrovka, hnedý tuk môže pomôcť ľuďom zostať chudí a udržiavať zdravú telesnú hmotnosť.

Niektorí výskumníci navrhli, že nabádanie tela, aby premieňalo biely tuk na hnedý, by mohlo byť úspešným spôsobom boja proti obezite a rôzne štúdie sa zamerali na špecifické cesty, ktoré by mohli uľahčiť proces spaľovania tukov.

Hnedý tuk metabolizuje potraviny na energiu aktiváciou tzv. rozpojovacieho proteínu 1 (angl. uncoupling protein - UCP1), ktorý existuje v mitochondriách hnedého tukového tkaniva.

Predchádzajúce štúdie spojili spotrebu kofeínu so stratou hmotnosti a vyšším výdajom energie. Vedci však doteraz neskúmali spojenie medzi kávou a aktiváciou UCP1, takže tím výskumníkov z University of Nottingham vo Veľkej Británii sa rozhodol preskúmať túto oblasť. Profesor Michael Symonds z Lekárskej fakulty Univerzity v Nottinghame a jeho tím zverejnil výsledky časopise Scientific Reports.

Ako 1 šálka kávy ovplyvňuje hnedý tuk

Symonds a jeho tím uskutočnili experimenty in vitro aj in vivo, aby preskúmali vplyv kofeínu na tvorbu tepla z hnedého tuku alebo termogenézu.

Po prvé, vystavili tukové bunky alebo adipocyty z kmeňových buniek kofeínu. Všimli si, že vystavenie kofeínu zvýšilo hladiny UCP1 a zvýšilo metabolizmus buniek. Tieto účinky "boli spojené so štrukturálnymi zmenami podobnými zhnednutiu" v mitochondriách a lipidoch.

Po druhé, výskumníci sa snažili potvrdiť zistenia u ľudí. Pomocou termovízie našli zásoby hnedého tuku v tele a vyhodnotili ich schopnosti generovať teplo. Symonds vysvetlil výsledky:

"Z našej predchádzajúcej práce sme vedeli, že hnedý tuk sa nachádza hlavne v oblasti krku, takže sme mohli človeka snímať priamo po tom, čo vypil nápoj, aby sme zistili, či sa hnedý tuk rozžiari."

Výskumníci porovnávali účinky pitia šálky kávy s pitím vody a zistili, že „pitie kávy (ale nie vody) stimulovalo teplotu supraclavikulárnej oblasti“, čo zodpovedá oblasti, kde sa hromadí hnedý tuk u ľudí a ktorý "vykazuje termogenézu". Ako dodáva Symonds:

"Výsledky boli pozitívne a teraz musíme zistiť, či kofeín ako jedna zo zložiek v káve pôsobí ako impulz, alebo či existuje iná zložka, ktorá pomáha pri aktivácii hnedého tuku. V súčasnosti sledujeme kofeínové doplnky, aby sme otestovali, či je účinok podobný.

Výsledky novej štúdie môžu poslúžiť pri regulácii hmotnosti alebo ako súčasť programu na reguláciu glukózy na pomoc pri prevencii diabetu. Ako vysvetľuje Symonds:

"Zvýšenie aktivity hnedého tuku zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi, ako aj zlepšuje hladiny lipidov v krvi, a spálené kalórie pomáhajú pri chudnutí. Až doteraz však nikto nenašiel prijateľný spôsob, ako stimulovať jeho aktivitu u ľudí. Toto je prvá štúdia u ľudí, ktorá ukazuje, že niečo ako šálka kávy môže mať priamy vplyv na naše funkcie hnedého tuku. Potenciálne dôsledky našich výsledkov sú dosť veľké, pretože obezita je hlavným zdravotným problémom spoločnosti a tiež tu máme rastúcu epidémiu diabetu a hnedý tuk by mohol byť súčasťou riešenia.”

Zdroj: Info.sk, TM, nature.com, genesdev.cshlp.org, mrc-mbu.cam.ac.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

DNES - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

DNES - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.