• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Trestné konanie s Ivanom Lexom a spol. po zrušení amnestií prerušili

  • 11:28 24.06.2019
  • Bratislava
Trestné konanie s Ivanom Lexom a spol. po zrušení amnestií prerušili

Súd prerušil trestné konanie s bývalým riaditeľom SIS Ivanom Lexom a spol. v kauze zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny.

Trojčlenný senát Okresného súdu Bratislava III v piatok (21. 6.) na svojom neverejnom zasadnutí prerušil trestné konanie s bývalým riaditeľom SIS Ivanom Lexom a spol. v kauze zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny. Trestné konanie bratislavský súd predloží Súdnemu dvoru Európskej únie. TASR o tom v pondelok informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Trojčlenný senát OS BA III rozhodol 21. júna na neverejnom zasadnutí o návrhu obhajoby na prerušenie trestného konania tak, že v trestnej veci obž. Ing. I. L. a spol. pre trestný čin zavlečenia do cudziny spolupáchateľstvom podľa ustanovenia paragrafu 9 odseku 2 k paragrafu 233 odseku 1. odseku 2 písm. a) Trestného zákona účinného v čase spáchania skutku trestné konanie prerušuje a predloží Súdnemu dvoru Európskej únie na rozhodnutie prejudiciálne otázky,“ konkretizoval Adamčiak.

Súd podľa hovorcu podľa príslušných paragrafov Trestného poriadku účinného do 31. decembra 2005 trestné konanie prerušil a požiadal Súdny dvor Európskej únie o rozhodnutie o predbežnej otázke, nakoľko považuje jeho stanovisko za nevyhnutné pre ďalší procesný postup vo veci. „OS BA III zároveň požiada Súdny dvor EÚ o prejednanie prejudiciálneho návrhu v rámci naliehavého konania, pretože sa jedná o vec súvisiacu so zatýkacím rozkazom,“ dodal Adamčiak. Uznesenie nie je právoplatné, voči rozhodnutiu je prípustná sťažnosť.

Podobne postupoval po zrušení Mečiarových amnestií aj iný nižší bratislavský súd - OS BA I. Ten predložil vec obžalovaného exministra vnútra Gustáva K. v kauze zmareného referenda rovnako Súdnemu dvoru EÚ.

Hlavné pojednávanie v prípade obžalovaného exriaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Ivana Lexu a spol. na OS BA III nebolo dlhšie vytýčené z dôvodu, že dvaja členovia senátu ako sudcovia – prísediaci po uskutočnení ich previerky Národným bezpečnostným úradom SR sa začali len na jeseň minulého roka oboznamovať s rozsiahlym spisovým materiálom v predmetnej trestnej veci.

Plénum Ústavného súdu SR koncom mája 2017 potvrdilo aprílové rozhodnutie Národnej rady SR o zrušení tzv. Mečiarových amnestií z 3. marca a 7. júla 1998 a milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi z 12. decembra 1997. Za uznesenie hlasovalo 129 členov snemovne zo 144 prítomných. Právomoc zrušiť protiprávne amnestie či individuálne milosti prezidenta dala parlamentu zmena Ústavy SR.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje: Tieto okresy potrápi vo štvrtok vietor

SHMÚ varuje: Tieto okresy potrápi vo štvrtok vietor

DNES - 9:37Domáce

Meteorológovia vydali výstrahu.

V Bratislave hlásia cestári viaceré nehody

V Bratislave hlásia cestári viaceré nehody

DNES - 9:06Domáce

Premávka v hlavnom meste sa spomaľuje.

V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

VČERA - 21:43Domáce

V africkej Konžskej demokratickej republike zadržali bývalého námestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby Borisa Beňu.

V továrni došlo k smrteľnému úrazu, prípad vyšetruje polícia aj inšpekcia

V továrni došlo k smrteľnému úrazu, prípad vyšetruje polícia aj inšpekcia

VČERA - 16:47Domáce

Muž zahynul pri prechode cez lávku v podniku.

Meteorológovia opäť varujú pred prízemným mrazom

Meteorológovia opäť varujú pred prízemným mrazom

VČERA - 16:34Domáce

Počas noci a vo štvrtok ráno sa môže na Slovensku vyskytnúť prízemný mráz. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa pre väčšinu okresov.