• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Hygienici varujú: Výskyt komárov v tejto oblasti dosiahol kalamitný stav

  • 16:42 18.06.2019
  • Bratislava
Hygienici varujú: Výskyt komárov v tejto oblasti dosiahol kalamitný stav

Niektoré samosprávy už avizujú postreky.

V katastroch obcí v povodí Moravy na Záhorí i mestských častiach Bratislavy dosiahol výskyt komárov vysoký až kalamitný charakter. Informuje o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave na základe prieskumu, ktorý realizoval v katastroch obcí a mestských častí. Niektoré samosprávy už avizujú postreky.

Hygienici vykonali orientačný výskyt komárov v súvislosti s opakovanými podnetmi starostov v stredu (12. 6.). Konkrétne na území bratislavských mestských častí Karlova Ves, Devín, Devínska Nová Ves, Záhorská Bystrica, Nové Mesto (lokalita Železná Studienka) a ďalej aj v obciach západnej časti okresu Malacky (pozdĺž rieky Moravy – v páse Stupava, Zohor, Vysoká pri Morave, Záhorská Ves, Suchohrad, Gajary, Malé a Veľké Leváre).

Hovorkyňa RÚVZ v Bratislave Katarína Nosálová pripomenula, že po tomto zistení je výlučne v kompetencii samospráv, či budú realizovať postreky proti komárom. „Orgán verejného zdravotníctva je oprávnený nariaďovať dezinsekčný zásah jedine v prípade predchádzania vzniku a šírenia prenosných ochorení. Keďže doteraz riziko/výskyt prenosných ochorení prenášaných komármi na Slovensku potvrdené nebolo, je výlučne v kompetencii samospráv prijať vhodné a účinné opatrenia,“ uviedla Nosálová.

Realizáciu postrekov už potvrdili napríklad Záhorská Ves i Vysoká pri Morave. „V súčasnosti je situácia s komármi ešte horšia, ako bola v čase monitoringu,“ povedal pre TASR starosta Vysokej pri Morave Dušan Dvoran.

Samosprávy o probléme informovali na začiatku minulého týždňa. Kritizovali Bratislavský samosprávny kraj (BSK), ktorý podľa nich včas neaplikoval biologický prípravok ničiaci larvy komárov. Predseda BSK Juraj Droba v tejto súvislosti zvolal krízový štáb, zároveň požiadal obce, aby sa obrátili so žiadosťou o monitoring na RÚVZ v Bratislave. Hovorkyňa kraja Lucia Forman pripomenula, že kraj intenzívne monitoruje potenciálne liahniská komárov v teréne a začal aplikovať biologickú látku BTi, aby sa tak zabránilo ďalšej vlne liahnutia komárov.

Splnomocnenec bratislavského primátora pre zeleň a životné prostredie a tiež poslanec BSK Andrej Kovarik označil minulý týždeň podnety na premnožené komáre za absurdnú hystériu. Podľa neho ide o bežnú situáciu, ktorá nastáva po povodniach. Pred žiadosťami o chemické postreky, ktoré majú i negatívne účinky, vyzval zamyslieť sa skôr sa nad individuálnymi možnosťami ochrany, používaním repelentov alebo sieťok na okná.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.