• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Macron vyzval Irán na zodpovedný prístup k jadrovej dohode

  • 20:20 17.06.2019
  • Paríž
Macron vyzval Irán na zodpovedný prístup k jadrovej dohode

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval v pondelok Irán na trpezlivý a zodpovedný prístup po tom, ako Teherán oznámil, že prekročí limit pre zásoby uránu, ktorý stanovila medzinárodná dohoda o iránskom jadrovom programe z roku 2015. Informovala o tom agentúra AFP.

Vyhlásenia, ktoré dnes Irán vydal, ma zarmútili,“ povedal Macron. „Dôrazne vyzývame Irán, aby sa správal trpezlivo a zodpovedne.“

Šéf Elyzejského paláca sa tak vyjadril v Paríži na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Stupňovanie napätia okolo jadrového programu Teheránu podľa Macrona nikomu neprospieva. „Škodí to záujmom samotných Iráncov, takisto aj medzinárodnému spoločenstvu,“ povedal francúzsky prezident. Paríž a jeho partneri podľa neho urobia všetko pre to, aby Irán od prekročenia limitu odradili.

Iránsky prezident Hasan Rúhání v pondelok varoval, že zostáva už len obmedzený čas na záchranu medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015.

Súčasná situácia je veľmi kritická a Francúzsko a iné strany (dohody) majú už len veľmi obmedzenú možnosť, aby zohrali svoju historickú úlohu pre záchranu tejto dohody. Kolaps dohody by bezpochyby nebol v prospech Iránu, Francúzska, tohto regiónu ani sveta,“ dodal počas stretnutia s novým francúzskym veľvyslancom v Teheráne Philippom Thiebaudom.

Hovorca Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI) Behrúz Kamálvandí predtým uviedol, že Irán prekročí o desať dní limit pre zásoby uránu stanovený dohodou, ktorú Irán uzavrel so svetovými veľmocami. Konštatoval, že jeho krajina už štvornásobne zvýšila svoju produkciu nízkoobohateného uránu.

Irán už v máji 2019 oficiálne pozastavil plnenie niektorých záväzkov vyplývajúcich z dohody o svojom jadrovom programe, ktorú uzavrel so svetovými veľmocami.

Medzinárodná dohoda zaväzuje Teherán k výraznému obmedzeniu jeho jadrových kapacít výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií.

Americký prezident Donald Trump však od dohody odstúpil už v máji 2018 a následne obnovil sankcie na Irán vrátane embarga na dovoz ropy. Začiatkom mája 2019 USA sankcie voči Iránu ešte sprísnili, keď zrušili všetky dovtedy platné výnimky zo zákazu dovozu iránskej ropy. Napätie medzi oboma krajinami sa odvtedy stupňuje.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tusk: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine

Tusk: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine

VČERA - 21:33Zahraničné

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

VČERA - 19:23Zahraničné

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť.

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

VČERA - 18:54Zahraničné

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 podporuje súčasného podpredsedu exekutívy EÚ Maroša Šefčoviča.

Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky

Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky

VČERA - 17:15Zahraničné

Kremeľ odsúdil rozhodnutie francúzskych úradov skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Víťazná fotografia World Press Photo zachytáva mŕtve dieťa v Pásme Gazy

Víťazná fotografia World Press Photo zachytáva mŕtve dieťa v Pásme Gazy

VČERA - 15:26Zahraničné

Hlavnú cenu medzinárodnej fotoreportérskej súťaže World Press Photo získal vo štvrtok fotograf agentúry Reuters Muhammad Sálim za svoju fotografiu Palestínčanky zvierajúcej telo svojej päťročnej netere v Pásme Gazy.