• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Dĺžka sprchovania a kúpania odhaľuje temnú stránku vášho duševného stavu

  • 20:56 17.06.2019
  • Bratislava
Dĺžka sprchovania a kúpania odhaľuje temnú stránku vášho duševného stavu

Koľko času strávite v sprche či vo vani? Odpoveď prezradí, aký je váš duševný stav.

Mnohí ľudia si môžu myslieť, že dlhé sprchy či kúpele značia záľubu v čistote. Niektorí si ich doprajú, aby zrelaxovali a zabudli na všetok stres, no vedci majú na túto činnosť iný názor. Podľa výskumníkov Yale University môže byť dlhé kúpanie v skutočnosti znakom osamelosti.

Vedci v štúdii skúmali 51 študentov vo veku od 18 do 45 rokov, ktorí sa zúčastnili prieskumu o svojich každodenných návykoch a uviedli, ako veľmi sa cítili osamelí. Prieskum zahŕňal 3 otázky týkajúce sa ich rutiny kúpania alebo sprchovania, pričom vedcov zaujímala frekvencia, teplota a trvanie.

Výsledky ukázali, že študenti, ktorí sa cítili osamelejší, sa kúpali a sprchovali o 23% viac v porovnaní s inými študentmi. Čím viac boli osamelí, tým viac času strávili v sprche a tým teplejšia bola voda. Podľa vedcov horúca voda v podstate nahrádza skutočného spoločníka a rozptyľuje pocity izolácie.

Čím dlhšia a teplejšia sprcha, tým väčšia potreba emocionálneho tepla

Výskumníci sa následne pozreli aj na staršiu skupinu ľudí, aby overili teóriu a zistili, či by boli výsledky odlišné. Rovnaký test preto zopakovali so 41 účastníkmi vo veku 19 - 65 rokov. V tejto skupine vedci nenašli spojitosť medzi frekvenciou kúpania alebo sprchovania a osamelosťou. Ale tento rozdiel možno tiež vysvetliť. Starší ľudia majú zvyčajne pravidelnejšie a rutinnejšie návyky ako študenti. Ich potreba sociálneho tepla je teda plne uspokojená zvýšením teploty a trvania.

Je dôležité poznamenať, že osamelosť môže pre rôznych ľudí mať rôzny význam. Niekedy to nie je o počte priateľov. Niektorí z nás môžu byť obklopení množstvom ľudí a priateľov, ale stále sa cítia osamelo, alebo s ľuďmi necítia spojenie. V tomto prípade je lepšie pozrieť sa na problém a pochopiť, prečo sa to deje.

Toto nie je prvá štúdia, ktorá skúmala spojenie medzi fyzickým a emocionálnym teplom. Napríklad, štúdia publikovaná v magazíne Science zistila, že aj jednoduchý akt, ako je držanie šálky horúcej kávy môže spôsobiť, že človek je viac štedrý a viac dôveruje iným. Takže nabudúce, ak budete mať potrebu si dať dlhý kúpeľ, skúste si radšej urobiť šálku čaju alebo kávy a pokúste sa pochopiť, čo vám vaše emócie chcú povedať.

Máte radi dlhé sprchy alebo kúpele? Máte občas pocit, že ste osamelí? Napíšte nám v komentároch.

Zdroj: Info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, science.sciencemag.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.