• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Pachuť v ústach a 9 porúch, ktoré môže naznačovať

  • 21:27 14.06.2019
  • Bratislava
Pachuť v ústach a 9 porúch, ktoré môže naznačovať

Pachuť v ústach nemusí hneď prezrádzať vážny zdravotný problém. V každom prípade by ste však mali skontrolovať, či nejde o jeden z týchto prípadov.

Pachuť v ústach môže byť príznakom menej závažného alebo závažného problému. Či ide o trpkú, kyslú, kovovú alebo sladkú chuť, existuje hneď niekoľko dôvodov, prečo ju môžete pociťovať.

Predstavujeme vám 9 najčastejších príčin nepríjemnej chute v ústach:

1. Kvasinková infekcia

Kvasinková infekcia v ústach sa prejavuje bielym povlakom na jazyku a v hrdle. Foto: Victoria 1/Shutterstock.com

Kvasinková infekcia sa najčastejšie skloňuje u ženského alebo kožného lekára, no postihnúť môže ktorúkoľvek dutinu v tele. Pri kvasinkovej infekcii v ústach si na jazyku a krku môžete všimnúť biely povlak.

Baktéria Candida Albicans, ktorá je pôvodcom kvasinkovej infekcie, prirodzene obýva prostredie úst. Keď u človeka dôjde k oslabeniu imunitného systému, baktéria sa začne rýchlo množiť a dochádza k vzniku infekcie sprevádzanej pachuťou.

2. Tehotenstvo

Okrem slabosti a nevoľnosti sa väčšina tehotných žien sťažuje na kovovú chuť v ústach. Pri tvorbe nového života v tele matky dochádza k hormonálnym zmenám, ktoré vedia ovplyvniť čuch a chuť. Ich stav by sa mal vrátiť do normálu počas tretieho trimestra.

3. Nedostatok zinku

Ak jete stravu chudobnú na zinok, alebo ho vaše telo nedokáže dobre absorbovať, v ústach si môžete všimnúť nepríjemnú pachuť. Doteraz nie je celkom jasné, ako to spolu súvisí, no niektoré štúdie predpokladajú, že zinok dokáže zvýšiť hladinu proteínov, ktoré majú na starosti zdravie chuťových pohárikov.

4. Chrípka a prechladnutie

Ak na jazyku počas chrípky alebo prechladnutia stále cítite trpkú príchuť, nemusíte sa strachovať. Chrípka aj prechladnutie sú infekčné ochorenia, proti ktorým sa organizmus bráni produkciou proteínov. Podivnú chuť v ústach teda nespôsobujú len baktérie a vírusy, ale aj vznikajúce bielkoviny.

5. Cukrovka

Ak má vaše telo problém s regulovaním množstva cukru v krvi, v ústach môžete pociťovať sladkú chuť. Cukrovka tiež niekedy znižuje úroveň zinku, ktorý absorbujeme, v dôsledku čoho sa vám môže zdať, že ste zjedli niečo trpké.

6. Píniové orechy

Konzumácia orechov u niektorých ľudí vyvoláva syndróm píniových orechov. Foto: HelloRF Zcool/Shutterstock.com

Takzvaný „syndróm píniových orechov“ sa u niektorých ľudí dostaví až niekoľko dní po ich konzumácii. Človek vtedy môže pociťovať trpkú pachuť v ústach, ktorá môže pretrvávať niekoľko dní až týždňov a zhoršuje sa pri konzumácii jedál a nápojov. Syndróm nie je nebezpečný, no jeho nositelia pociťujú značný diskomfort.

7. Stres

Xerostómia, čiže pocit sucha v ústach, vzniká pri nadmernom strese. Počas tohto stavu dochádza k zníženiu tvorby slín, čo má za následok prítomnosť zvláštnej chute v ústach.

8. Lieky

Niektoré druhy liekov môžu v ústach zanechať slanú, trpkú alebo kovovú príchuť. S týmto vedľajším účinkom sa stretnete u voľnopredajných liekov aj liekov na predpis. Ide predovšetkým o antibiotiká, lieky proti zápalom a alergiám a niektoré vitamínové doplnky. Tento efekt sa vytratí, keď ich prestanete užívať.

9. Zanedbaná ústna hygiena

Ústa sú domovom viacerých druhov dobrých aj zlých baktérií. Ak nie ste zvyknutí denne si umývať zuby a používať zubnú niť, baktérie sa v ústach rozšíria, a vy začnete pociťovať divnú pachuť. Tá môže prameniť aj z ochorení ďasien a zubov, čo už je prípad pre zubára.

Zdroj: Info.sk, DP, brightside.me, nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.