• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Na Slovensku bude sídliť Európsky orgán práce, podľa Lajčáka ide o prejav dôvery

  • 15:30 13.06.2019
  • Bratislava/Luxemburg
Na Slovensku bude sídliť Európsky orgán práce, podľa Lajčáka ide o prejav dôvery

Slovenská republika získala sídlo tejto inštitúcie hneď v prvom kole štvrtkového hlasovania ministrov na Rade pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti v Luxemburgu.

Rozhodnutie o umiestnení sídla Európskeho orgánu práce (ELA) v Bratislave je podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smer-SD) prejavom dôvery.

Je to prejav dôvery členských krajín EÚ a ocenenie dlhodobého angažovania sa aj v sociálnych témach, vďaka čomu je Slovensko vnímané ako krajina, ktorá je súčinná pri hľadaní európskych riešení a má schopnosť spájať,“ zhodnotil Lajčák, ktorý je momentálne na pracovnej návšteve v Kyjeve v súvislosti s výkonom funkcie úradujúceho predsedu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Rozhodovaniu na úrovni ministrov práce predchádzal podľa neho intenzívny lobing predstaviteľov slovenskej vlády, najmä ministra práce Jána Richtera (Smer-SD), ktorý osobne rokoval s takmer každým ministrom práce z krajín EÚ.

Vysoko oceňujem aj angažovanosť našich diplomatov, ktorí k tejto pozitívnej správe prispeli,“ dodal šéf slovenskej diplomacie. Podaril sa tak podľa neho dobrý výsledok, ktorý môže pomôcť posilniť pozitívne vnímanie Slovenska a EÚ.

Na zriadení ELA sa definitívne dohodli Európsky parlament, Rada EÚ a Európska komisia 14. februára 2019. Hlavným poslaním inštitúcie bude zlepšiť implementáciu práva EÚ v oblasti cezhraničnej pracovnej mobility a koordinácie sociálneho zabezpečenia. Poskytovať bude napríklad informácie občanom a podnikom o ich právach a povinnostiach pri mobilite, bude koordinovať spoluprácu medzi členskými štátmi, najmä pokiaľ ide o vykonávanie spoločných inšpekcií. Zároveň bude pôsobiť ako mediátor v cezhraničných sporoch medzi členskými štátmi.

Odhaduje sa, že ročný rozpočet ELA sa bude pohybovať na úrovni 50 miliónov eur. Agentúra bude mať približne 140 zamestnancov, z toho 60 expertov, ktorých vyšlú členské štáty. Budú vykonávať aj úlohu národných styčných úradníkov.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

VČERA - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

VČERA - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

VČERA - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

VČERA - 16:09Ekonomické

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 654 miliónov eur.