• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
12°Bratislava

Nový Lexus RX prichádza s technológiou BladeScan. Čo to znamená pre vodičov?

  • 8:01 16.06.2019
  • Bratislava
Nový Lexus RX prichádza s technológiou BladeScan. Čo to znamená pre vodičov?

Lexus RX zažije premiéru až koncom mesiaca, ale fotografie a podrobnosti poznáme už teraz!

Motoristická verejnosť očakáva premiéru nového Lexusu RX v jeho konvenčnej aj predĺženej verzii RX L, ale na fotografie a podrobnosti sa môže pozrieť už dnes. Priekopnícky model od japonského výrobcu ponúkne vyššiu bezpečnosť, zdokonalenú stabilitu, inovovaný dizajn a tiež podporu pripojenia k smartfónom cez Apple CarPlay a Android Auto. Mimoriadne pôsobivá je najmä technológia BladeScan systému AHS a vylepšený bezpečnostný balíček Lexus Safety System+.

Len pre zaujímavosť, Lexus RX je najpredávanejšie luxusné hybridné SUV na svete a najpredávanejší model značky. Európska premiéra novinky sa uskutoční dňa 30. júna v Chantilly Arts & Elegance Richard Mille, predávať sa začne ešte v tomto roku počas jesene.

Modernizácia modelu RX sa nesie v znamení evolučných vylepšení.

Exteriér nového modelu RX si zachováva mohutný a športový vzhľad, zatiaľ čo charakteristická línia, ktorá vedie od prednej k zadnej časti vozidla, bola vylepšená, takže celkový vzhľad modelu RX získal výnimočnú plynulosť a konzistenciu. Výsledkom je elegantný, dynamický exteriér, ktorý zdôrazňuje nový dizajnový jazyk značky Lexus.

Konštruktéri vylepšili tuhosť karosérie a systém zavesenia kolies, tlmiče a systém riadenia bŕzd. Výsledkom jmá byť vyššia stabilita, precíznejšie reakcie na podnety od vodiča a pocit z jazdy pripomínajúci limuzínu ES.

Nový RX je tiež vybavený svetovou novinkou, systémom AHS typu BladeScan a najnovšou generáciou bezpečnostného systému Lexus Safety System +.

5- a 7-miestny interiér s Captain Seats

Sedadlá v treťom rade modelu RX L umožňujú využiť dve rôzne polohy sedenia. Ak je to potrebné, vďaka novému nastaveniu je k dispozícii ešte viac priestoru pre nohy.

Sedadlá v druhom rade modelu RX L využívajú novú konfiguráciu, aby bolo možné využiť aj sedadlá Captain Seats. Sedadlá v treťom rade ponúkajú o 95 mm viac miesta na nohy, takže cestujúci na zadných sedadlách modelu RX si môžu užiť priestrannú a pohodlnú kabínu.

V celom vozidle sa v širokom rozsahu využíva laserové zváranie (LSW) a bodové zváranie, a okrem toho aj lepidlá s vysokou pevnosťou (4,2 metra strategicky umiestneného lepidla). Vystužené stabilizátory (teraz sú duté a o 1 mm širšie) a náboj so zvýšenou tuhosťou sa prejavili v bezprostrednejšej reakcii na zásahy do riadenia.

Nový model RX je vybavený aktívnym asistentom pri zatáčaní (ACA), ktorý potláča nedotáčavosť pri zošliapnutí plynového pedálu v strede zákruty. Okrem toho bolo dramaticky vylepšené naladenie systému EPS, takže pocit z riadenia je skutočne lineárny a model RX dokáže presne sledovať požadovanú jazdnú stopu za všetkých podmienok.

Prepracované tlmiče sú teraz vybavené novým prvkom na reguláciu trenia (FCD), ktorý ešte viac obmedzuje vysokofrekvenčné vibrácie spôsobené drobnými nedokonalosťami na povrchu vozovky. Vďaka tlmičom dokáže model RX prechádzať zákrutami s menším nakláňaním a s výnimočnou odozvou.

Systém AHS typu BladeScan

V novom modeli RX spoločnosť Lexus predstavuje svetovú novinku – systém AHS typu BladeScan. Svetlo z LED diód svieti na dve zrkadlá rotujúce vysokou rýchlosťou a prenáša sa do šošoviek, ktoré osvetľujú cestu vpredu. Aj keď sa zdá, že sa svetlo nepohybuje, systém AHS typu BladeScan precízne reguluje rozdelenie svetelného lúča synchronizáciou otáčania zrkadla a zapínaním a vypínaním zdrojov LED.

Pretože účinok diaľkových svetiel možno rozšíriť prirodzenejším spôsobom, systém osvetlí aj miesta, ktoré sú s konvenčnými systémami diaľkových svetiel ťažko viditeľné, napríklad krajnica cesty. Vodič preto dokáže rozpoznať chodcov a dopravné značenie oveľa skôr a bez toho, aby oslňoval vodičov vpredu alebo vodičov jazdiacich v opačnom smere. Viditeľnosť v noci bola vylepšená – dosahuje 56 metrov dopredu v porovnaní s 32 metrami s predchádzajúcim systémom AHS.

Lexus Safety System +

Nový model RX je vybavený aj najnovšou verziou bezpečnostného systému Lexus Safety System +, ktorý obsahuje pokročilé bezpečnostné technológie a technológie na prevenciu nehôd. Medzi hlavné funkcie systému Lexus Safety System + patrí:

  • Systém na predchádzanie kolíziám využíva kameru zabudovanú vo vozidle a mikrometrový radar v prednej mriežke, ktorý pomáha zaznamenávať cyklistov vo dne a chodcov pri slabom osvetlení.

  • Dynamický radarový tempomat (DRCC) v kombinácii s asistentom pre sledovanie jazdného pruhu (LTA) v novom modeli RX uľahčuje vodičovi jazdu v jazdnom pruhu. Ak systém LTA zaznamená možné vychýlenie z jazdného pruhu, upozorní vodiča vizuálne a zvukovým výstražným tónom alebo vibráciami volantu (môže vykonať aj malú korekciu riadenia).

  • Systém rozpoznávania dopravných značiek (RSA) získava informácie o dopravných značkách pomocou kamery a navigačných máp. Zobrazuje ich na projekčnom displeji (HUD) a na multiinformačnom displeji, čím sa obmedzuje riziko, že vodič prehliadne značku, takže jazda bude bezpečnejšia.

Zdroj: Autoviny.sk

Zdroj: Erik Stríž, Autoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tesla zvažuje prepustenie 20 % pracovnej sily

Tesla zvažuje prepustenie 20 % pracovnej sily

10:57 15.04.2024Auto

Americký výrobca elektromobilov Tesla sa údajne pripravuje na prepustenie až 20 % pracovnej sily.

SEVA: Slovensko v elektromobilite zaostáva, rozvoju by pomohli aj daňové úľavy

SEVA: Slovensko v elektromobilite zaostáva, rozvoju by pomohli aj daňové úľavy

10:08 13.04.2024Auto

Slovensko výrazne zaostáva v rebríčku podielu nových registrácií elektromobilov.

Japonským automobilkám sa v USA darilo, predaj Toyoty vzrástol o pätinu

Japonským automobilkám sa v USA darilo, predaj Toyoty vzrástol o pätinu

13:49 03.04.2024Auto

Japonským automobilkám sa na začiatku tohto roka na americkom trhu darilo.

Predaj elektromobilov Tesla vyrobených v Číne v marci stúpol len o 0,2 %

Predaj elektromobilov Tesla vyrobených v Číne v marci stúpol len o 0,2 %

11:22 02.04.2024Auto

Predaj vozidiel amerického výrobcu elektromobilov Tesla vyrobených v Číne sa v marci 2024 zvýšil len veľmi mierne.

Xiaomi začne s dodávkami svojho prvého elektromobilu koncom marca

Xiaomi začne s dodávkami svojho prvého elektromobilu koncom marca

12:24 12.03.2024Auto

Čínsky výrobca smartfónov Xiaomi oznámil, že s dodávkami svojho prvého elektromobilu začne koncom tohto mesiaca.